Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Τέσσερα βραβεία για την Ελλάδα

Η χώρα μας βραβεύτηκε απο τη Europa Nostra για σχέδια συντήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς το 2012. Δείτε για ποιά κτίρια και μνημεία πήρε βραβεία.

Τέσσερα βραβεία της Europa Nostra για σχέδια συντήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς το 2012, απέσπασε η Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι 28 νικητές του βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ Europa Nostra για το 2012, επιλέχθηκαν μεταξύ 226 σχεδίων από 31 χώρες.

Στην κατηγορία “Συντήρηση”, βραβεύτηκαν, μεταξύ άλλων, το σχέδιο της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ της Αθήνας για το “Κτίριο Αβέρωφ”, οι “Ανεμόμυλοι της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου” στην Πάτμο και η “Αρχαία Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα” στη Σίφνο.

Επιπλέον, στην κατηγορία “Ειδικές υπηρεσίες”, βραβεύτηκε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Τα βραβεία θα απονεμηθούν την 1η Ιουνίου, κατά τη διάρκεια τελετής στο μοναστήρι Jerοnimos της Λισαβόνας, παρουσία του προέδρου της Europa Nostra Πλασίντο Ντομίνγκο, του προέδρου της Πορτογαλίας Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και της επιτρόπου για θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού Ανδρούλας Βασιλείου.

Από τα 28 σχέδια που βραβεύτηκαν, τα έξι θα χαρακτηριστούν ως τα σημαντικότερα επιτεύγματα πολιτιστικής κληρονομιάς του 2012 (grand prix) και καθένας από τους έξι νικητές θα λάβει 10. 000 ευρώ.

Τα βραβεία χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες- συντήρηση, έρευνα, ειδικές υπηρεσίες και εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση. Για κάθε κατηγορία υπάρχει ειδική κριτική επιτροπή που αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες από ολόκληρη την Ευρώπη. Όλοι οι νικητές θα λάβουν αναμνηστική πλάκα ή έπαθλο.

«Θα ήθελα να απευθύνω θερμά συγχαρητήρια στους φετινούς νικητές, επειδή μας υπενθύμισαν τον πλούτο και την πολυμορφία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που δεν θα πρέπει ποτέ να τη θεωρούμε δεδομένη. Αποτελεί παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε η επίτροπος Α. Βασιλείου.

Τα εν λόγω βραβεία υποστηρίζονται από το πρόγραμμα “Πολιτισμός” της ΕΕ, που έχει επενδύσει περίπου 30 εκατ. ευρώ για τη συγχρηματοδότηση έργων πολιτιστικής κληρονομιάς από το 2007.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης διέθεσε 6 δισ. ευρώ για τον πολιτισμό κατά την περίοδο 2007- 2013. Από αυτό το ποσό, 3 δισ. ευρώ προορίζονται για την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, 2,2 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανάπτυξη πολιτιστικών υποδομών, ενώ 775 εκατ. ευρώ διατίθενται για συγχρηματοδότηση πολιτιστικών υπηρεσιών όπως επαγγελματική κατάρτιση, εκπαίδευση στις τέχνες και στην κληρονομιά, προώθηση διαδρομών πολιτιστικής κληρονομιάς, κ.ά.

Επιπλέον, 150 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί μέσω των προγραμμάτων-πλαισίων της ΕΕ για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη από το 1998.

Η Europa Nostra είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) ευρωπαϊκής εμβέλειας, εκπροσωπώντας 250 ΜΚΟ σε περισσότερες από 50 ευρωπαϊκές χώρες. Υποστηρίζεται από περισσότερες από 150 δημόσιες υπηρεσίες και εταιρείες, καθώς και από περισσότερα από 1500 ανεξάρτητα μέλη. Το τεράστιο δίκτυο επαγγελματιών και εθελοντών της έχει αναλάβει τη δέσμευση να διαφυλάσσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης για τη σημερινή γενιά και τις γενιές του μέλλοντος.

Η πολιτιστική κληρονομιά παρέχει περίπου 8,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ και συμβάλλει κατά 4,5% στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ. Οι δαπάνες για τη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ ετησίως.

Η προθεσμία υποβολής αίτησης για τα επόμενα βραβεία είναι η 1η Οκτωβρίου 2012. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2013.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε