Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Τη Δευτέρα η έφεση του δημοσιογράφου Σ. Μπαλάσκα για εξύβριση γυμνασιάρχη στη Μυτιλήνη

Τη Δευτέρα η έφεση του δημοσιογράφου Σ. Μπαλάσκα για εξύβριση γυμνασιάρχη στη Μυτιλήνη

Την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιουλίου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Αιγαίου ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας, κατηγορούμενος για το αδίκημα της απλής εξύβρισης δια του Τύπου του γυμνασιάρχη του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, Βασίλη Μακρυπούλια.

Ο Στρατής Μπαλάσκας είχε κηρυχθεί στις 27 Νοεμβρίου του 2013 ένοχος σε πρώτο βαθμό για «απλή εξύβριση» επειδή αποκάλεσε σε άρθρο του στην εφημερίδα της Μυτιλήνης «Εμπρός», όπου τότε εργαζόταν, «νεοναζί» και «Γυμνασιάρχη της Χρυσής Αυγής» τον κ. Μακρυπούλια. Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης το οποίο είχε δικάσει τον δημοσιογράφο είχε κρίνει ότι δεν διέπραξε το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του Τύπου, αλλά μόνο το αδίκημα της απλής εξύβρισης, για το οποίο του επιβλήθηκε εφέσιμη ποινή φυλάκισης έξι μηνών.

Η μήνυση σε βάρος του δημοσιογράφου είχε κατατεθεί στις 20 Νοεμβρίου, την ίδια μέρα που κυκλοφόρησε η εφημερίδα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ. Σε αυτό ασκούσε κριτική στον γνωστό από το παρελθόν για τις πολιτικές του απόψεις εκπαιδευτικό, ο οποίος με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είχε αναρτήσει στον προσωπικό του τότε ιστοχώρο άρθρο με τίτλο «Το απόλυτο ψεύδος είναι ένα: Αυτό του Πολυτεχνείου του 1973» συνοδευόμενο από δύο σχετικές ταινίες μικρού μήκους.

Σύμφωνα με τη μήνυση, ο εκπαιδευτικός είχε δηλώσει ότι συκοφαντήθηκε από τις φράσεις «ο γυμνασιάρχης της Χρυσής Αυγής» και «ο γνωστός δεδηλωμένος νεοναζί – γυμνασιάρχης του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης».

«Η πάλη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της ιστορίας και της μνήμης μπορεί και πρέπει να είναι διαρκής», είχε αναφέρει, απευθυνόμενος στους δεκάδες αλληλέγγυους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί τότε στο δικαστήριο, ο δημοσιογράφος, ο οποίος ας σημειωθεί ότι είχε συλληφθεί και προσαχθεί στο δικαστήριο με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Αναφερόμενος δε στο σκεπτικό της απόφασης είχε πει ότι πρόκειται «μόνο για τη χρήση του όρου νεοναζί για έναν διευθυντή σχολείου που δημόσια είχε παραδεχθεί ότι “είναι περήφανος που είναι εθνικοσοσιαλιστής”».

Σχολιάζοντας τη δίκη του στο Εφετείο τη Δευτέρα, ο Στρατής Μπαλάσκας δήλωσε πως «έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη». «Εδώ περάσαμε τόσα και τόσα, θα μας τρομάξει τώρα ο… εθνικοσοσιαλισμός;», κατέληξε ο δημοσιογράφος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε