Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Τι είπε στο Newsit ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ για τις διοξίνες σε αβγά και ζωοτροφές – Δεν είναι ακόμα σίγουροι οι Γερμανοί αν έχουν γίνει εξαγωγές!

Τι είπε στο Newsit ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ για τις διοξίνες σε αβγά και ζωοτροφές – Δεν είναι ακόμα σίγουροι οι Γερμανοί αν έχουν γίνει εξαγωγές!

– Δεκάδες χιλιάδες πουλερικά, χοιρινά που τράφηκαν με επιμολυσμένη από διοξίνη ζωοτροφή έχουν ήδη θανατωθεί
– ‘Εχουν περάσει τα γερμανικά σύνορα;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από τις γερμανικές αρχές να την ενημερώσουν για την έκταση που έχει πάρει η μόλυνση κρέατος και αυγών με διοξίνη, που αποκαλύφθηκε σε γερμανικά αγροκτήματα, όπως και για την πιθανότητα να έχουν γίνει εξαγωγές.

“Ρωτήσαμε αν οι εξαγωγές αυγών και κρεάτος έχουν επηρεαστεί και ελέγχουμε αν υπάρχουν προβλήματα για άλλες χώρες”, ανακοίνωσε ο Φρεντερίκ Βενσέν εκπρόσωπος Τύπου του ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Υγείας Τζον Ντάλι.

“Επιθυμούμε να μάθουμε την έκταση της μόλυνσης, διότι στην αρχή αφορούσε δύο κρατίδια (της Γερμανίας) και τώρα πέντε”, επεσήμανε.

Η υπόθεση έχει πάρει ευρωπαϊκές διαστάσεις καθώς η Γερμανία προειδοποίησε όλους τους εταίρους της στην ΕΕ μέσω του συστήματος συναγερμού που ενεργοποίησε στις 27 Δεκεμβρίου, διευκρίνισε ο Βενσέν.

Οι γερμανικές υγειονομικές αρχές είναι σε κόκκινο συναγερμό και μαζί και ολόκληρη η Ευρώπη ύστερα από την αποκάλυψη πως εταιρία παραγωγής ζωοτροφών χρησιμοποιούσε επιμολυσμένα με διοξίνη λίπη που ήταν κατάλοιπο παραγογής βιολογικού  ντίζελ. 

Ακόμα οι εργαστηριακοί έλεγχοι για τον εντοπισμό διοξίνης δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Οι ΕΦΕΤ Γερμανίας έχει φροντίσει ώστε στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία να θανατωθούν  80.000 πουλερικά. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 120.000 αυγά μολυσμένα με διοξίνη κυκλοφορούν στο εμπόριο, μεγάλες ποσότητες χοιρινού κρέατος και γαλοπούλες, ενώ έχουν μπει προσωρινό λουκέτο σε χιλιάδες εκτροφεία.

Σύμφωνα με τον Ούβε Μπούχνερ εκπρόσωπο του κρατιδίου, τα γουρούνια αυτά είναι πιθανό να έχουν πωληθεί σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ Γ. Νυχά “δεν έχει προκύψει με βάση τις Γερμανικές αρχές, εισαγωγή των επιμολυσμένων τροφίμων στη χώρα μας ή ζωοτροφών προς το παρόν’.
Ο ΕΦΕΤ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του διατροφικού σκανδάλου το μέγεθος του οποίου ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η εταιρεία παραγωγής ζωοτροφών Harles & Jentzsch χρησιμοποίησε ένα λιπαρό οξύ στη ζωοτροφή το οποίο χρησιμοποιείται κανονικά για την παραγωγή βιοντίζελ.

Το συγκεκριμένο λιπαρό οξύ, που προσδιόριζε ότι είναι κατάλληλο για την παραγωγή λιπαντικών, χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή 527 τόνων ζωτροφής, όπως ανέφερε η γερμανική υπηρεσία.

Στη Θουριγγία οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν πού βρίσκονται εκατοντάδες γουρούνια τα οποία είχαν καταναλώσει μολυσμένη ζωοτροφή, το Δεκέμβριο και στη συνέχεια πωλήθηκαν σε άλλους αγρότες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέο διατροφικό σκάνδαλο στην Ευρώπη – Ζωοτροφές και αυγά με διοξίνες

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε