Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Τι σημαίνει για την Ελλάδα το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο

Τι σημαίνει για την Ελλάδα το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο

Η είδηση του κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο στη μαρτυρική μεγαλόνησο όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Το αρχικό σχέδιο του Eurogroup αποσύρθηκε και μένει να δούμε ποιο σχέδιο θα αποδεχτεί τελικά η Κύπρος. Τι σημαίνει για την Ελλάδα το κούρεμα των καταθέσων στην Κύπρο.

Οπως δήλωσε στο Newsit o καθηγητής Οικονομικών Διονύσης Χιόνης “η απόφαση του Eurogroup τουλάχιστον όπως ισχύει μέχρι σήμερα ακυρώνει ουσιαστικά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ανακοινώσεις του προέδρου του κυρίου Ντράγκι περί εγγύησης των καταθέσεων αλλά και μη φορολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων.

Είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο και βλέπουμε οτι διασπείρεται τελικά το κόστος διάσωσης των τραπεζών και στους καταθέτες. Αυτό δε το έχουμε ξαναδεί και επιπρόσθετα έχουμε μια αμφιβολία πλέον η οποία είναι διάχυτη και ξεπερνά τα όρια της Κύπρου. Βλέπουμε δηλαδή οτι μια χώρα που δεν ήταν συστημική για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξαφνικά με την απόφαση του Εurogroup γίνεται συστημική και περνάει μια αμφιβολία και μια αβεβαιότητα για την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος και των καταθέσεων και στις άλλες χώρες στης Ευρωζώνης. Αυτό το γεγονός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο μπροστά ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αλλά και στην εξυγίανση των ισπανικών τραπεζών.

Προς το παρον δε φαίνεται πως αυτό μπορεί να λειτουργήσει σαν ντόμινο και να συμπαρασύρει όλο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα σε μια κατάσταση πανικού ωστόσο όμως αυξάνει την αβεβαιότητα και την αμφιβολία και αυτό είναι κάτι που θέλαμε να το αποφύγουμε και ελπίζουμε οτι έχει κλείσει σαν συζήτηση σε όλη την Ευρώπη.

Για την Ελλάδα, στο βαθμό που θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε όπως πρέπει τα 250 υποκαταστήματα των Κυπριακών τραπεζών που βρίσκονται στην Ελλάδα νομίζω πως δε θα υπάρξει κάποιος κίνδυνος αλλά τα γεγονότα ενσπείρουν αβεβαιότητα και ανησυχία για το τι θα γίνει με τις καταθέσεις και ειδικά με τις μικρές καταθέσεις” είπε τέλος ο καθηγητής.

Ακούστε τι δήλωσε στο Newsit o οικονομόλογος Διονύσης Χιόνης:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Κίνα έριξε σωσίβιο 30 δισ. αλλά η Κύπρος δεν το… έπιασε ποτέ!

Το νέο νομοσχέδιο της Κύπρου – “Σπάνε” τις τράπεζες σε καλές και κακές – Κινδυνεύουν οι ανασφάλιστες καταθέσεις

Fitch: Ετοιμάζει υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών

Επιμένει ο Σόϊμπλε: Ιδέα του Αναστασιάδη το κούρεμα κάτω των 100.000 ευρώ!

Handelsblatt: ”Προπατορικό αμάρτημα και ανοσιούργημα το κούρεμα καταθέσεων”

Κανονικά λειτουργούν τα ΑΤΜ των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα






Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε