Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Τι θα έχει φέτος η 76η ΔΕΘ

Το τριήμερο που ξεκινά από σήμερα κινείται γύρω από τη Θεσσαλονίκη.

Μπορεί τα πράγματα να μην είναι τόσο φαντασμαγορικά όσο άλλες χρονιές, όμως και φέτος αξίζει κανείς έστω και για βόλτα να περάσει από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Συναυλίες με εισιτήριο 4 ευρώ

Στο πλαίσιο του “Disc Festival”, οι επισκέπτες της ΔΕΘ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναυλίες των: Melisses-Ήβη Αδάμου (13/9, 21.30), Ελευθερίας Αρβανιτάκη (14/9, 21.30), Κωστή Μαραβέγια- Πάνου Μουζουράκη (15/9, 21.30), Λαυρέντη Μαχαιρίτσα-Γιάννη Ζουγανέλη- Δημήτρη Σταρόβα- Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου- Ζίνας Αρβανιτίδη (16/9, 21.30), Χρίστου Νικολόπουλου- Γεράσιμου Ανδρεάτου, Μελίνας Ασλανίδου- Γιώτας Νέγκα (17/9,21.30) και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου (8/9, 21.30).

Όλες οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στον υπαίθριο χώρο του “τόξου” της ΔΕΘ (απέναντι από τη ΧΑΝΘ).

Υγραέριο στο ρεζερβουάρ ή φωτοβολταϊκά στη στέγη;

Εκτός από το να τραγουδήσουν παρέα με μεγάλα ονόματα του πενταγράμμου, οι επισκέπτες της ΔΕΘ μπορούν ακόμη:

-Να ενημερωθούν για τις δυνατότητες 10-15 ρομπότ, που θα παρουσιαστούν στη ΔΕΘ (στο ειδικό αφιέρωμα “Innovation & Inventions”)

-Να κάνουν έρευνα αγοράς για συστήματα υγραεριοκίνησης ΙΧ και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, αλλά και να δουν καινούργια μοντέλα οχημάτων (στο αφιέρωμα “Αutoland”)

-Να διερευνήσουν αν τους συμφέρει να “βάλουν” φωτοβολταϊκά στη στέγη του σπιτιού τους, αλλά και να ενημερωθούν γενικότερα για τις τελευταίες εξελίξεις στα ενεργειακά συστήματα (στο αφιέρωμα “Energyland”, με τους 100 εκθέτες)

-Να δοκιμάσουν πρώτοι τα καινούργια ηλεκτρονικά παιχνίδια της σεζόν 2011-2012 και να διεκδικήσουν χρηματικά έπαθλα σε τουρνουά ηλεκτρονικού αθλητισμού (στο σαλόνι “E-gaming High Tech”)

-Να εξετάσουν κατά πόσον θα τους ενδιέφερε να …στραφούν στις αγροτικές καλλιέργειες (“Farma Fair”).

Από τη Dodge του 1930 στα ρομπότ της 76ης ΔΕΘ

Η ΔΕΘ ανέκαθεν φημιζόταν για την παρουσίαση καινοτόμων εφαρμογών: στην 4η ΔΕΘ, του 1930, η καινοτομία ήταν μια εξακύλινδρη Dodge με υδραυλικά φρένα. Σ’ εκείνη του 1960, ήταν ένα ηλεκτρικό μαγειρείο με μικροκύματα (εφεύρεση του Ελληνοαμερικανού Γιώργου Κρισέρη).

Στη ΔΕΘ του 2011, σειρά έχουν τα ρομπότ και η εφαρμοσμένη έρευνα: ρομποτική … αράχνη- διασώστης, λουλούδι-ρομπότ και ψάρια με ενσωματωμένες κάμερες και όργανα μέτρησης, θα παρουσιαστούν -μεταξύ άλλων- στην 76η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Συνολικά, περίπου 10-15 ρομπότ, δημιουργίες ερασιτεχνών κατασκευαστών, μελών της Ελληνικής Πύλης Ρομποτικής, θα …διεκδικήσουν την προσοχή των επισκεπτών της ΔΕΘ, στο περίπτερο 13, σε χώρο 80 τετραγωνικών. Οι παρουσιάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του αφιερώματος “Innovation & Inventions”, που τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Οι βραβευμένες εφευρέσεις του διαγωνισμού “Η Ελλάδα καινοτομεί”, της EFG Eurobank και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, παρουσιάζονται κι αυτές στην 76η ΔΕΘ. Μάλιστα, οι δύο προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη: είναι το “AquAsZero”, που αναπτύχθηκε από ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ και είναι ένα κοκκώδες στερεό υλικό, ικανό να απομακρύνει το αρσενικό από το πόσιμο νερό.

Επίσης, θα παρουσιαστεί η εφεύρεση των επιστημόνων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία επιτρέπει την παραγωγή βιοντίζελ δεύτερης γενιάς από χρησιμοποιημένα τηγανόλαδα, μέσα από την επαναστατική τεχνολογία της υδρογονοεπεξεργασίας τους.

Hλιακός φορτιστής κινητών από τη Σερβία

Η τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ, η Σερβία, ενισχύει τον χαρακτήρα καινοτομίας της Έκθεσης με ένα φραουλόδεντρο (“Strawberry Tree”)! Έτσι λέγεται η εφεύρεση ενός 22χρονου σήμερα Σέρβου, του Μίλος Μιλισάβλιεβιτς (Milos Milisavljevic), που παρουσιάζεται στη ΔΕΘ. Πρόκειται για δημόσιο φορτιστή κινητών τηλεφώνων και συσκευών τύπου “i-pοd”, που χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια, ο οποίος βραβεύτηκε φέτος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το δέντρο του Μίλος θα παρουσιαστεί έξι φορές στη διάρκεια της ΔΕΘ, από το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Πέμπτη. Οι παρουσιάσεις θα γίνονται κάθε απόγευμα, στις 5 στο Περίπτερο 12.

Έπαθλα μέχρι 1.500 ευρώ στα τουρνουά e-gaming

Οι λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών είναι βέβαιο ότι …θα λατρέψουν τη φετινή ΔΕΘ. Στο πλαίσιο του αφιερώματος E-GAMING HIGH-TECH, στο περίπτερο 15, θα πραγματοποιηθούν πρώτες παρουσιάσεις και δοκιμές ηλεκτρονικών παιχνιδιών της σεζόν 2011-2012, καθώς και τουρνουά παιχνιδιών και διαγωνισμοί.

Την “αυλαία” των τουρνουά θα ανοίξει το “Starcraft 2”, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν έπαθλα ύψους 500 ευρώ. Παράλληλα θα ξεκινήσει και το τουρνουά στο “Counter Strike Source”, με δέλεαρ τα έπαθλα αξίας 1.500 ευρώ, που θα μοιραστούν στους νικητές.

Το δεύτερο Σαββατοκύριακο θα είναι αφιερωμένο στο Counter Strike 1.6 (1.500 ευρώ χρηματικά έπαθλα) και στο παιχνίδι στρατηγικής League of Legends (1.500 ευρώ χρηματικά έπαθλα).

Επίσης, το FIFA 12 και το Pro Evolution Soccer 2012 περιμένουν όσους επιθυμούν να παίξουν ποδόσφαιρο με τα …τζόιστικς τους, να συμμετάσχουν στα πρώτα τουρνουά της σεζόν 2011 / 2012, διεκδικώντας έπαθλα!

Σημαντικά οικονομικά συνέδρια και επιχειρηματικές ευκαιρίες

Αφιερωμένη στις αναπτυξιακές τράπεζες και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη είναι η συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, που διοργανώνει στις 9 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (“Παρευξείνια”), σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ομιλίες του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του προέδρου της Παρευξείνιας Αντρέι Κοντάκοφ, ενώ θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις του αντιπροέδρου της ΕΤΕπ Πλούταρχου Σακελλάρη και προέδρων ή/και διευθυντών των αναπτυξιακών τραπεζών της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της KfW Bankengruppe (Γερμανία) και της Vnesheconombank (Ρωσία)

Εξάλλου, στις 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη- όπως παραδοσιακά γίνεται κάθε χρόνο στη διάρκεια της ΔΕΘ- η γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Στην ανοιχτή (πανηγυρική) συνεδρίαση, που ξεκινά στις 11.30, αναμένεται να μετάσχουν ως επίσημοι ομιλητές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο κ. Σακελλάρης. Στις 14.00 θα παρατεθεί γεύμα, με ομιλητή τον κ.Χρυσοχοΐδη.

Η 76η ΔΕΘ φιλοξενεί ακόμη τα εξής επιχειρηματικά αφιερώματα:

-“Eλλάδα & Επιχειρηματικότητα”, το οποίο προβάλει τοπικά παραδοσιακά προϊόντα (τιμώμενη περιοχή της φετινής ΔΕΘ είναι νομός Σερρών).

-“Nέος Eπιχειρηματίας και Hμέρες Franchise B. Eλλάδος”: Διοργανώνεται για 2η συνεχή χρονιά, από τις 16 έως 18 Σεπτεμβρίου, ενημερώνοντας για όλες τις τρέχουσες επιχειρηματικές ευκαιρίες στην αγορά της δικαιοχρησίας (franchise).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καυτό τριήμερο στη ΔΕΘ – Όλα τα μπλόκα – Ποιοι θα είναι που

Η Θεσσαλονίκη προετοιμάζεται να υποδεχτεί την ΔΕΘ – Δείτε φωτό

Η ΔΕΘ μυρίζει μπαρούτι – Γι’ αυτό η Θεσσαλονίκη θα γίνει αστακός

Χωρίς κάδους η Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια της ΔΕΘ – Δείτε τα σημεία

Φέτος στη ΔΕΘ οι αστυνομικοί θα… διαδηλώνουν!

Δε θα βρίσκει κανείς φαγητό στη ΔΕΘ – Οι εστιάτορες θα κλείσουν τα μαγαζιά τους αλλά θα πληρώνουν τους φόρους τους


Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε