Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΒΑΣΕΙΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 33 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Τι θα ισχύσει στην φορολογία των ακινήτων

Τι θα ισχύσει στην φορολογία των ακινήτων
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 22.02.2010 | 07:42
Πρώτη δημοσίευση: 20.02.2010 | 09:32

Ποιοι θα πληρώσουν τα νέο χαράτσι στα ακίνητα; Ποιες είναι οι νέες ρυθμίσεις που θα υπάρχουν στο φορολογικό νομοσχέδιο...
 

Πλήρη φοροαπαλλαγή για τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 400.000 ευρώ, φοροελαφρύνσεις μέχρι και 75% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας έως 600.000 ευρώ, αλλά και υπέρογκες επιβαρύνσεις για τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων φέρνει ο νέος Φόρος κατοχής Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ, το οποίο καταργείται.
 
Στη νέα ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο νέος ΦΜΑΠ θα επιβάλλεται σε ατομικό επίπεδο με αφορολόγητο όριο 400.000 ευρώ και συντελεστές που κλιμακώνονται από 0,1% σε 1% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας. Στην περίπτωση των συζύγων, το αφορολόγητο όριο θα ισχύει ξεχωριστά για κάθε σύζυγο. Δηλαδή, αφορολόγητο 400.000 ευρώ θα έχει ο σύζυγος και άλλα 400.000 ευρώ η σύζυγος. Έτσι, στην περίπτωση που οι σύζυγοι έχουν εξ ημισείας την ακίνητη περιουσία τους, τότε συνολικά το αφορολόγητο όριο ανεβαίνει στις 800.000 ευρώ.
 
Το αφορολόγητο όριο του ΕΤΑΚ για το 2009 εφαρμόζεται μόνο για το σύνολο των κατοικιών και ανέρχεται σε:
 
100.000 ευρώ για τον άγαμο
200.000 ευρώ για το έγγαμο χωρίς παιδιά ή με 1 ή 2 παιδιά
230.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με 3 παιδιά και άνω.
 
Το ΕΤΑΚ επιβαρύνει περίπου 3 εκατομμύρια φορολογουμένους, ενώ με τον νέο ΦΜΑΠ ελαφρύνονται εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι. Για παράδειγμα, άγαμος με μια κύρια κατοικία 90 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ, πληρώνει ΕΤΑΚ 80 ευρώ, ενώ με τον νέο ΦΜΑΠ δεν πληρώνει καθόλου φόρο.
 
Αντίθετα, οι φόροι εκτινάσσονται στα ύψη για όλους όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία άνω των 600.000 ευρώ. Για παράδειγμα, έγγαμος που έχει στην κυριότητά του ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας 1.000.000 ευρώ, σήμερα πληρώνει ΕΤΑΚ μόνο 800 ευρώ. Με την εφαρμογή του ΦΜΑΠ ο φόρος εκτινάσσεται στα 3.900 ευρώ.
 
Ο ΦΜΑΠ θα υπολογίζεται με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές τιμές. Εφόσον οι αντικειμενικές τιμές μεταβληθούν, η κλίμακα θα αναπροσαρμόζεται. Το ποσοστό αύξησης του αφορολογήτου θα ακολουθεί τη μέση αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
 
 
Νέο σύστημα, που θα προβλέπει τον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα κατά τέτοιον τρόπο ώστε να παρακολουθούν την πορεία των εμπορικών τιμών, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των ημερών συστήνονται ειδικές επιτροπές, οι οποίες θα αναλάβουν την καταγραφή των εμπορικών τιμών σε κάθε δήμο και θα καθορίσουν τα κριτήρια με βάση τα οποία η εφορία θα προσδιορίζει τη φορολογητέα αξία των ακινήτων. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι οι αντικειμενικές τιμές να προσεγγίζουν τις πραγματικές τιμές. 

Το νέο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εξετάσθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για την αναμόρφωση της φορολογίας κεφαλαίου.
 
Στη συνεδρίαση αυτή τέθηκαν ακόμη τα εξής θέματα:
 
1 Στο αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας να συμπεριληφθεί και το γκαράζ, πρόταση που εξετάζεται θετικά από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
 
2 Τα αγροτεμάχια θα εξαιρεθούν από την επιβολή του νέου Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου.
 
3 Σύνδεση του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου με το Κτηματολόγιο και τα Υποθηκοφυλακεία για την καλύτερη αποτύπωση της ακίνητης περιουσίας όλων των Ελλήνων.
 
4 Με τους ίδιους συντελεστές και χωρίς αφορολόγητο όριο θα επιβληθεί ο φόρος ακινήτων στα νομικά πρόσωπα.
 
 


   Διαδώστε αυτό το άρθρο