Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Το NewsIt αποκαλύπτει όλο το εύρος της εγκληματικότητας

Το NewsIt αποκαλύπτει όλο το εύρος της εγκληματικότητας

Το Newsit, σε μια προσπάθεια αποτύπωσης της πραγματικότητας, ξεκινά ένα κύκλο παρουσίασης των στατιστικών στοιχείων απογραφής της εγκληματικότητας.

Ο αντίκτυπος που προκάλεσε στην κοινή γνώμη η άγρια δολοφονία των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στη φονική ενέδρα του Ρέντη και η εντεινόμενη φημολογία περί προσανατολισμού της αστυνομικής έρευνας σε κυκλώματα αλλοδαπών κακοποιών για την ανακάλυψη των δραστών, μοιραία επαναφέρει στην επικαιρότητα το καυτό ζήτημα της εγκληματικότητας, όπως αυτή διαμορφώνεται κατ’ έτος από Έλληνες και ξένους εγκληματίες.

Το Newsit, σε μια προσπάθεια αποτύπωσης της πραγματικότητας, ξεκινά ένα κύκλο παρουσίασης των στατιστικών στοιχείων απογραφής της εγκληματικότητας και ανασύνθεσης της με βάση την εθνική προέλευση των δραστών, αρχής γενομένης με τους συνολικούς δείκτες και την επιρροή. Τα στοιχεία έχουν αντληθεί από απόρρητη έκθεση της αστυνομίας, που υποβλήθηκε στην ηγεσία στις αρχές Νοεμβρίου του 2010 και σχετίζεται με την προσπάθεια απογραφής, καταγραφής και μελλοντικής του προβλήματος της μετανάστευσης.

Είναι γενικά αποδεκτό, κατά τους συντάκτες της έκθεσης, “επιβεβαιούμενο από τους στατιστικούς δείκτες εγκληματικότητας, ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας. Από πολλούς η αύξηση της εγκληματικότητας, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και μετά, αποδίδεται αρχικά στο μαζικό μεταναστευτικό ρεύμα που εισέρρευσε κυρίως από τα βόρεια σύνορά της, μετά την κατάρρευση των καθεστώτων του λεγόμενου “υπαρκτού σοσιαλισμού” και τις συνακόλουθες ανακατατάξεις στη χερσόνησο του Αίμου και στη ραγδαία αύξηση τη δεκαετία του 2000 της μεταναστευτικής ροής Ασιατών και Αφρικανών προς την Ελλάδα, στην προσπάθειά τους να μεταβούν στις Χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Η εμφανής παρουσία των αλλοδαπών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας, δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνει την εκπροσώπησή τους και στην εγκληματικότητα. Στο μεγάλο όμως ερώτημα που ανακύπτει και αποτελεί θέμα προβληματισμού και έρευνας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, είναι η υπερεκπροσώπηση των αλλοδαπών στους στατιστικούς δείκτες εγκληματικότητας”.

Από την επεξεργασία των στατιστικών δεικτών προκύπτει ότι οι αλλοδαποί μετανάστες ευθύνονται για την καταγεγραμμένη έκταση των εγκλημάτων της ανθρωποκτονίας, της ληστείας και του βιασμού σε ποσοστό πολλαπλάσιο αυτού που αντιπροσωπεύει στο συνολικό πληθυσμό της χώρας, εγκλημάτων με υψηλή θεατότητα και χαμηλό σκοτεινό αριθμό υποθέσεων. Βέβαια, το ποσοστό μειώνεται αν γίνει αναγωγή στις ηλικιακές κατηγορίες που κατά πλειοψηφία ανήκουν οι μετανάστες (18-40) αλλά πάλι η υπερεκπροσώπηση παραμένει.

“Στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας θα καταβληθεί προσπάθεια να αποδοθεί μια εικόνα της συμμετοχής των μεταναστών στην εγκληματικότητα στην ελληνική επικράτεια, στηριζόμενη στη στατιστική διαπραχθέντων αδικημάτων. Στην προσπάθειά μας αυτή, σημειώνουν οι αναλυτές, δεν θα επιχειρήσουμε να «δαιμονοποιήσουμε» αλλά ούτε να «αγιοποιήσουμε» τους αλλοδαπούς μετανάστες, αλλά θα προσπαθήσουμε να «διαβάσουμε» τους αναλυτικούς πίνακες εγκληματικότητας”.

Από τα στοιχεία που αφορούν το σύνολο της εγκληματικής δράσης στα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, απάτης, αρχαιοκαπηλίας, βιασμού, εκβίασης, επαιτείας, ζωοκλοπής, κλοπής-διαρρήξεως, κλοπής τροχοφόρων, κυκλοφορία παραχαραγμένων, λαθρεμπόριο, ληστείας, νόμου περί ναρκωτικών, νόμου περί όπλων, πνευματικής ιδιοκτησίας, πλαστογραφίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παρατηρείται αύξηση στην εγκληματική δράση των αλλοδαπών κατά έτος, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται μείωση των ημεδαπών δραστών.

Συγκεκριμένα σε απόλυτους αριθμούς ενώ το έτος 2000 είχαμε στα παραπάνω αδικήματα συνολικά 8.161 αλλοδαπούς δράστες, το δεκάμηνο Ιανουάριος- Οκτώβριος του έτους 2010 ο αριθμός τους ανέρχεται στους 23.162, ξεπερνώντας μάλιστα για πρώτη φορά τον αριθμό των ημεδαπών δραστών ο οποίος φτάνει τους 20.917. Ποσοστιαία παρατηρούμε ότι από το 27,43% το έτος 2000, το δεκάμηνο Ιανουάριος- Οκτώβριος του έτους 2010 οι αλλοδαποί δράστες φτάνουν στο 52,55% του συνόλου των δραστών.

Οι αλλοδαποί μετανάστες υπερεκπροσωπούνται στο πεδίο της λεγόμενης σοβαρής
(βαριάς) εγκληματικότητας σε σχέση με την αναλογία τους στον πληθυσμό της Χώρας,
είτε ο υπολογισμός γίνει με τους επίσημους αριθμούς της απογραφής του έτους 2001 (761.813 αλλοδαποί), είτε γίνει με την αυθαίρετη εκτίμησή μας ότι αυτοί είναι περί το 1.500.000. Ταυτόχρονα όμως τα διαθέσιμα στοιχεία αναδεικνύουν και μία ποιοτική αναβάθμιση της εγκληματικότητας στη χώρα μας η οποία ξεφεύγει ολοένα και περισσότερο από το παραδοσιακό πλαίσιο των εγκλημάτων ανάγκης και χαρακτηρίζεται ως εγκληματικότητα του κέρδους και της απληστίας και αυτό είναι ίσως και το πιο ανησυχητικό.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε