Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Το Νewsit αποκαλύπτει όλο το σκάνδαλο της Ασπίς Πρόνοια

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Στον “αέρα”  περισσότεροι από 1 εκ. ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια που χάνουν τα λεφτά τους. Στα 350 εκατ. ευρώ το “άνοιγμα” της ασφαλιστικής. Τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες.

Το Νewsit αποκαλύπτει όλη την αλήθεια γύρω από την μεγαλύτερη κομπίνα της 10ετίας. Έχουμε στην διάθεση μας στοιχεία και ντοκουμέντα για:

– Τα χρήματα του ενός εκατομμυρίου ασφαλισμένων που “φαγώθηκαν ” και το που πήγαν.
– Τις κινήσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων που έκαναν  τα στραβά μάτια στο μεγάλο φαγοπότι
– Τις προθέσεις της τωρινής  κυβέρνησης που “νίπτει τας χείρας” ως Πόντιος Πιλάτος
– Τους ασφαλισμένους που χάνουν τους κόπους μιας ζωής.

Σύμφωνα με τον εκκαθαριστή που ελέγχει τα οικονομικά δεδομένα της Ασπίς Πρόνοια που έκλεισε λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές περίπου 350 εκατ. ευρώ είναι το “άνοιγμα”. Πρόκειται για ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο με πολιτικές προεκτάσεις και υποψίες χρηματισμού εμπλεκόμενων προσώπων. Από το 2003 υπήρχαν οι πρώτες ενδείξεις ότι κάτι περίεργο συμβαίνει στην Ασπίς πρόνοια. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είχαν εντοπίσει η εταιρεία να διαθέτει  στα περιουσιακά της στοιχεία ακίνητα που είχαν υπερτιμολογηθεί, ακίνητα σε ανύπαρκτες τοποθεσίες στην Κύπρο, ακίνητα στην Ρουμανία που εμφανίζονταν να κοστίζουν ακόμα και 4 φορές πάνω από την πραγματική τους αξία. Αυτές τις αποκαλύψεις κάνει στο newsit ο Πέτρος Σελέκος νομικός σύμβουλος του συλλόγου ζημιοθέντων από την ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ  

Το 2005 το έλλειμα στο αποθεματικό της Ασπίς Πρόνοια φθάνει τα 150 εκατ. Ευρώ. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί το διαπιστώνουν επισήμως όμως και πάλι δεν γίνετε τίποτα. Κανείς δεν παίρνει την ευθύνη και φυσικά ούτε  η πολιτική ηγεσία.

  Στα μέσα του περασμένου έτους το έλλειμα στο αποθεματικό έχει φθάσει τα 250 εκατ. ευρώ. Ο τότε υπουργός οικονομίας Γ. Παπαθανασίου αποφασίζει να ζητήσει από τον Πέτρο Ψωμιάδη να βρεί χρήματα για να κλείσει  η τρύπα ωστόσο δεν γίνεται τίποτα με αποτέλεσμα να ανακληθεί η άδεια λειτουργείας της ΑΣΠΙΣ 5 ημέρες πριν από τις εκλογές.  Λίγους μηνες πριν και συγκεκριμένα τον Ιούνιο είχε καταθέσει νομοσχέδιο όπου ουσιαστικά έμπαινε το κράτος εγγυητής των αποθεματικών μιας ασφαλιστικής  εταιρίας που βάραγε “κανόνι”. Ωστόσο σύμφωνα με τον κύριο Σελέκο ο τέως υπουργός γνώριζε εκ των προτέρων πως ο συγκεκριμένος νομος προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο. Γιατί λοιπόν το έκανε ;
    
 Πως έχουν τα πράγματα σήμερα

Σύμφωνα με το δικηγόρο Πέτρο Σελέκο το νομοσχέδιο που σχεδιάζει ο υφυπουργός οικονομικών Φ. Σαχινίδης προβλέπει ανάδοχος εταιρεία η κοινοπραξία εταιριών  να πάρει τα συμβόλαια της Ασπίς πρόνοια. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα ρίξει στα τάρταρα τους ασφαλισμένους της εταιρείας γιατί όπως μας λέει ο κ. Σελέκος “τα καλά συμβόλαια έχουν ήδη μετακινηθεί σε άλλες ασφαλιστικές.

Στην Ασπίδα, παραμένουν μόνο συνταξιοδοτικά προγράμματα που σύντομα θα πρέπει να πληρωθου η προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης ηλικιωμένων η άρρωστων ανθρώπων. Κανείς δεν θα θελήσει να πάρει συμβόλαια που θα πρέπει να εξυπηρετήσει χωρίς να εισπράξει από αυτά. ”

Στην ιστορία εμπλέκεται και η Ασπις Βank  καθώς στην τράπεζα αυτή είχαν κατατεθεί τα χρηματοοικονομικά διαθέσιμα και τα τεχνικά αποθέματα της ασφαλιστικής εταιρείας.

Ωστόσο όπως αποκαλύπτει το Νewsit η τράπεζα δύο φορές επέτρεψε να φύγουν περιουσιακά στοιχεία σε φυσικά πρόσωπα. Συνολικά έχουν αποτραβηχτεί περίπου 15 εκ. ευρώ. Η ΕΠΙΕΑ (ελεγκτικος φορέας των ασφαλιστικών εταιριών) έχει παραπέμψει την υπόθεση αυτή στον εισαγγελέα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε