Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Το “Πίρι Ρέις” είναι στα ανοιχτά της Λεμεσού – Σαπιοκάραβο το αποκαλούν τούρκοι ειδικοί!

Οι τούρκοι δεν κάνουν πίσω και όπως φαίνεται θέλουν να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο μεταξύ της Κύπρου, του Ισραήλ και φυσικά της Ελλάδας.

Πριν από περίπου 40 λεπτά το ερευνητικό σκάφος “Πίρι Ρέις” βρισκόταν στα ανοιχτά της Λεμεσού και της Πάφου και έχει μπει ήδη στον ΑΟΖ της Κύπρου ενώ κάνει μια πορεία προς το οικόπεδο 12 “Αφροδίτη” όπου γίνονται οι γεωτρήσεις Κύπρου και Ισραήλ για το φυσικό αέριο. Άγνωστο όμως παραμένει αν μαζί με το “Πίρι Ρέις” είναι και πλοία του πολεμικού ναυτικού κάτι που θα προκαλέσει περισσότερη ένταση στην περιοχή.

Πάντως σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, στην περιοχή από το Ακρωτήριο Αποστόλου Ανδρέα ανατολικά, μέχρι το Ακρωτήριο Αρναούτη, θα πραγματοποιηθούν, οι έρευνες της Τουρκίας για εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου
 
Τούρκοι ακαδημαϊκοί και ειδικοί χαρακτηρίζουν, εξάλλου, το ερευνητικό Πίρι Ρέις ως σαπιοκάραβο και ακατάλληλο για έρευνες.
 
Όπως προκύπτει από Τούρκους ειδικούς που το συντηρούν είναι ότι παρουσιάζει προβλήματα τεχνικής φύσης, τα οποία δεν του επιτρέπουν να προχωρήσει σε τρισδιάστατες έρευνες στο βυθό. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το Πίρι Ρέις δεν είναι σε θέση να κάνει έρευνες σε βάθος πέραν των 1200 μέτρων.
 
Εν τω μεταξύ, τρεις πρώην «υπουργοί εξωτερικών» του ψευδοκράτους υποστηρίζουν τη στάση της Τουρκίας για γεωτρήσεις στα ανοικτά των ακτών που το κατοχικό καθεστώς ισχυρίζεται ότι του ανήκουν, σύμφωνα με το σημερινό τουρκοκυπριακό Τύπο.
 
Θεωρούν, όπως αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα, ότι “η απόφαση της Τουρκίας ήταν σωστή” και ότι αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε να είχε επιδειχτεί προηγουμένως ενώ παράλληλα καλούν την Τουρκία και το ψευδοκράτος να εφαρμόσουν, ως έχουν, τις πρόνοιες της «συμφωνίας» για την υφαλοκρηπίδα.
 
Ο Τουργκάι Αβτζί, σε δηλώσεις του για το θέμα, ισχυρίζεται ότι η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για γεωτρήσεις “αποτελεί πλήγμα, εξουδετερώνει κάθε
ελπίδα για λύση” και ισχυρίζεται ότι πρόθεση του Προέδρου Χριστόφια ήταν “η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τους Ε/κ με άλυτο το Κυπριακό”.
 
Αναφέρει ακόμα ότι η τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τα «δικαιώματά της» και επιθυμεί όπως στις αρχές του 2012 διενεργηθεί δημοψήφισμα.
 
Στις δηλώσεις για το θέμα ο Σερντάρ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά “προσπαθεί να απομονώσει την Τουρκία στη Μεσόγειο και να την κρατά μακριά από το φυσικό πλούτο της Κύπρου”.
 
Είπε επίσης ότι το θέμα δεν έχει άμεση σχέση με τη λύση στο Κυπριακό.
 
Ο επίσης πρώην “υπεξ” Τανέρ Ετκίν είπε ότι οι ανακοινώσεις της Τουρκίας δεν αποτελούν ιαχές πολέμου αλλά αποδεικνύουν την ισχύ της και ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά πλησίασε το Ισραήλ όταν διαπίστωσε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη χώρα αυτή διέρχονται κρίση.
 
Ισχυρίστηκε ακόμα ότι οι εξελίξεις θα επηρεάσουν τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χάρτης-σοκ των Τούρκων!” Σβήνουν” Δωδεκάνησα, φθάνουν Κρήτη!

Η «Αφροδίτη» δεν είναι 100% δική μας!

Χάρτης-σοκ των Τούρκων!” Σβήνουν” Δωδεκάνησα, φθάνουν Κρήτη!

Τι επιδιώκει η Άγκυρα ανοιχτά της Κύπρου – Ποιο είναι το σχέδιο Στην Κύπρο η Τουρκική φρεγάτα των Ιμίων

”Αν ο Έρογλου θέλει λύση του Κυπριακού εγώ είμαι αστροναύτης”

”Χοντραίνουν” το παιχνίδι οι Τούρκοι – ”Θα αποκλείσουμε 200 μίλια…

Που πάει και γιατί το Πίρι Ρέϊς – Δείτε που βρίσκεται ανα πάσα στιγμή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε