Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Το ΣτΕ εξετάζει τη συνταγματικότητα της επιβολής προστίμων για αδήλωτη εργασία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Την συνταγματικότητα ή μη της επιβολής προστίμων σε εργοδότες για αδήλωτη εργασία θα κρίνει, με πιλοτική του απόφαση, το Συμβούλιο της Επικρατείας. Κι αυτό διότι το Διοικητικό Πρωτοδικείο απέστειλε προδικαστικό έρωτημα  (νόμος 3900/2010) στο ΣτΕ (Α΄ Τμήμα) με αφορμή την περίπτωση εταιρείας της Μακεδονίας στην οποία επιβλήθηκε, κατόπιν ελέγχου, πρόστιμούψους 21.601 ευρώ. 

Το πρόστιμο επιβλήθηκε καθώς: 1) κατά τους ισχυρισμούς των ελεγκτών δυο εργαζόμενοι στην εταιρεία δεν ήταν καταγεγραμμένοι στον πίνακα προσωπικού (δηλαδή δεν ήταν ασφαλισμένοι) και για το λόγο αυτό επιβλήθηκε πρόστιμό 10.550 ευρώ για τον καθένα από τους δύο  αδήλωτους εργαζόμενους και 2) για μη τήρηση πίνακα προσωπικού 500 ευρώ.

Η εταιρία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι  η ισχύουσα νομοθεσία που προβλέπει τα υψηλά πρόστιμα είναι αντισυνταγματική και παράνομη. Μεταξύ άλλων η εταιρία επικαλείται ότι δεν τηρήθηκε η σχετική νομοθετική διάταξη του άρθρου 20 του Συντάγματος και η αντίστοιχη το Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που προβλέπει πριν την επιβολή ποινής να καλείται ο παραβάτης σε ακρόαση προκειμένου να παρέχει εξηγήσεις.

Ακόμη, επισημαίνει ότι τόσο ο νόμος 4255/2014 όσο και η από 2.6.2014 υπουργική απόφαση που καθορίζει τα πρόστιμα είναι αντισυνταγματική για τον πρόσθετο λόγο ότι παραβιάζουν  την αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), καθώς τα πρόστιμα είναι δυσανάλογα με το αδίκημα. Για τα πραγματικά περιστατικά, η εταιρεία  υποστηρίζει ότι ο ένας από τους αδήλωτους εργαζόμενους ηλικίας 65 ετών με κινητικά προβλήματα δεν εργαζόταν στην  επιχείρηση αλλά ήταν πελάτης, που μόλις είχε αγοράσει με έκπτωση ελαττωματικό προϊόν το οποίο προσπαθούσε να επισκευάσει.Ο δεύτερος αδήλωτος, εργαζόταν κατά το παρελθόν στην εταιρεία -όπως υποστηρίζει η ίδια- και όχι την ημέρα που πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε