Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Το ΣτΕ εξετάζει την συνταγματικότητα του τέλους επιτηδεύματος

Το ΣτΕ εξετάζει την συνταγματικότητα του τέλους επιτηδεύματος

Στην Ολομέλεια συζητήθηκαν οι προσφυγές των Δ.Σ. Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Βόλου και Χαλκίδας, του Σωματείου Έλληνες Φορολογούμενοι και ιδιωτών επιτηδευματιών.

Η συνταγματικότητα της επιβολής του τέλους επιτηδεύματος στους επιτηδευματίες και στους ελεύθερους επαγγελματίες, που τηρούν βιβλία Β’ ή Γ’ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, απασχόλησε σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι στρέφονται κατά του τέλους επιτηδεύματος και για τον λόγο ότι και οι δικηγόροι θεωρούνται επιτηδευματίες. Ζητούν την ακύρωση του νόμου που προβλέπει την επιβολή του επίμαχου τέλους, καθώς και την ακύρωση της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που καθορίζει τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του τέλους επιτηδεύματος.

Οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι η επιβολή του επίμαχου τέλους είναι αντισυνταγματική και παράνομη, γιατί αποτελεί φόρο και όχι τέλος, ενώ δεν αντανακλά πραγματική φοροδοτική ικανότητα των δικηγόρων, αλλά παρουσιάζει μια επίπλαστα “αντικειμενική” οικονομική δυνατότητα, που «ουδόλως μπορεί να θεωρηθεί ανεκτή, σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας και τις παρούσες συνθήκες ασκήσεως του δικηγορικού λειτουργήματος».

Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου υπεραμύνθηκαν της νομιμότητας και συνταγματικότητας της επιβολής του τέλους επιτηδεύματος, αποκλείοντας παράλληλα τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για φόρο και όχι τέλος. Τέλος, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε