Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

To ΣτΕ θα αποφασίσει για το κόστος των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει αν είναι συνταγματικές ή όχι οι διατάξεις που αφορούν την κάλυψη από το Δημόσιο των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών των Πανεπιστημίων.

Το Γ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με απόφασή του παρέπεμψε, λόγω σπουδαιότητας, το ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Παιδείας ορίστηκε ότι καλύπτεται από τα δίδακτρα το κόστος λειτουργίας του εγκεκριμένου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με τίτλο “κοινωνική πολιτική και κοινωνική εργασία” για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010. Όμως, ο αναπληρωτής καθηγητής του εν λόγω Πανεπιστημίου, Γ. Κατρούγκαλος προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση του υφυπουργού Παιδείας.

Η πλειοψηφία του Γ΄ Τμήματος ερμηνεύοντας το Σύνταγμα έκρινε ότι δεν είναι αντίθετες προς το Σύνταγμα οι διατάξεις με βάση τις οποίες η προσβαλλόμενη απόφαση του υφυπουργού που όρισε ότι το κόστος λειτουργίας του επίδικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών θα καλυφθεί μεταξύ άλλων από τα δίδακτρα. Κατά συνέπεια, αναφέρει η πλειοψηφία των δικαστών, είναι αβάσιμα όσα υποστηρίζει ο Κατρούγκαλος.

Αντίθετα η μειοψηφία του Γ΄ Τμήματος έκρινε ότι οι διατάξεις με τις οποίες “τα δίδακτρα περιλαμβάνονται μεταξύ των πόρων των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, σημαντικό τμήμα των οποίων μάλιστα διατίθεται για αμοιβές-αποζημιώσεις του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού, έρχονται σε αντίθεση προς το Σύνταγμα και δεν εφαρμόζονται, με συνέπεια να είναι παράνομο το τμήμα της υπουργικής απόφασης που έχει ως έρεισμα τις αναφερθείσες νομοθετικές διατάξεις.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε