Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Το άγριο μαχαίρι των περικοπών άρχισε στις ΔΕΚΟ – Απολύσεις και μειώσεις μισθών ξεκινώντας από τον ΟΤΕ

– Η Cosmote ξεκίνησε με την απόλυση 120 εργαζομένων
– Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ήδη περικοπές μισθών, αυξημένο ωράριο και κόψιμο προνομίων
– Έρχεται η σειρά του ΟΠΑΠ με περικοπές έως και 25% στις αμοιβές των εργαζομένων
– Ανακοινώσεις για πακέτο μέτρων αναμένεται την Τρίτη και από τα ΕΛ.ΠΕ

Όπως έχει αποκαλύψει το NewsIt εδώ και μέρες η τρόικα ζητά να μειωθεί άμεσα το κόστος του κράτους και ο στόχος τους πλέον είναι οι ΔΕΚΟ είτε αυτές είναι εισηγμένες είτε όχι. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν οι δόσεις της τρόικας για το ελληνικό δάνειο, αλλά στην ουσία απειλεί πως εάν δεν γίνουν αυτές οι περικοπές τότε απαγορεύεται η όποια κρατική επιχορήγηση σε αυτές τις ΔΕΚΟ.

Αυτό στην ουσία σημαίνει περικοπές μισθών από 15% έως και 25% σε κάποιες περιπτώσεις και το καμπανάκι χτυπάει για τους εργαζομένους σε ΟΤΕ, ΔΕΗ,ΕΥΑΘ,ΕΥΔΑΠ,ΟΛΠ,ΟΛΘ,ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Σήμερα, άρχισε η επιβεβαίωση των φόβων καθώς στην απόλυση 120 εργαζομένων από τους 2.354 συνολικά που απασχολεί η Cosmote, προχώρησε η θυγατρική του ΟΤΕ, λόγω της περικοπής ορισμένων δραστηριοτήτων της και την αναδιοργάνωση λειτουργιών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους.

Την απόφασή της ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας η διοίκησή της στους εκπροσώπους των εργαζομένων του ΟΤΕ, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή τους.

Για “στοχευμένη απόλυση 120 εργαζομένων της εταιρείας” κάνει λόγο η ΟΜΕ-ΟΤΕ, ενώ σημειώνει ότι “σε περίοδο έκρηξης της ανεργίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβαίνουν τέτοιες ενέργειες που μόνο αποτέλεσμα έχουν τη δυστυχία ανθρώπων και τη μεγιστοποίηση των κερδών της Deutsche Telekom”.

Η Cosmote στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως στους 120 εργαζομένους που απολύονται θα χορηγηθεί ως αποζημίωση αποδοχές από ενός έως 3 χρόνια ανάλογα την προϋπηρεσία και την ηλικία, ενώ θα παρέχει και οικογενειακή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ορισμένο χρονικό διάστημα

Εκτός από την Cosmote και ο ΟΤΕ ανακοίνωσε σήμερα μέτρα περικοπών για τους εργαζομένους με στόχο όπως αναφέρει στην ανακοίνωση να μειωθεί το λειτουργικό κόστος κατά 32 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ των μέτρων είναι η εφαρμογή εργασίας 40 ωρών την εβδομάδα αντί 37 που είναι σήμερα, η μείωση κατά 15% στα έξοδα μετακίνησης, ο περιορισμός της υπερωριακής απασχόλησης, η μείωση του επιδόματος ισολογισμού, η καθιέρωση κυλιόμενων βαρδιών εργασίας, η κατάργηση της μεταφοράς των εργαζομένων με λεωφορεία του Οργανισμού.

Ανάλογα μέτρα περικοπών προωθούνται και σε άλλες εισηγμένες στο χρηματιστήριο δημόσιες επιχειρήσεις ή οργανισμούς. Ειδικότερα στον ΟΠΑΠ σχεδιάζονται μειώσεις αμοιβών έως και κατά 25%, στη ΔΕΗ μείωση έως 8% στις πρόσθετες απολαβές των 22.000 υπαλλήλων, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΜEGA, την Τρίτη η ΕΛ.ΠΕ θα ανακοινώσει περικοπές.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε