Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Το αργότερο αύριο οι αποφάσεις για την απορρόφηση των Κυπριακών Τραπεζών

Το αργότερο αύριο οι αποφάσεις για την απορρόφηση των Κυπριακών Τραπεζών

Τις εξελίξεις από την κρίσιμη σύνοδο της Κυπριακής Βουλής περιμένει η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να πάρει τις τελικές της αποφάσεις για το ποιά θα είναι η Ελληνική Τράπεζα, στην οποία θα μεταφερθούν τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, ανάλογα πάντα με τις εξελίξεις την Κύπρο, στόχος είναι να έχουν μεταβιβαστεί οι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών σε υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό όμιλο έως αύριο, Τρίτη, το πρωί.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις σήμερα το απόγευμα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών σε επανειλημμένες δηλώσεις του από το Σάββατο το πρωί, οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως διασφαλισμένες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στις τρεις κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Σήμερα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τρεις κυπριακές τράπεζες, η Τράπεζα Κύπρου, η Cyprus Popular Bank (πρώην Marfin Popular Bank) και η Ελληνική Τράπεζα με δίκτυο, που ξεπερνά τα 330 υποκαταστήματα και τους περίπου 5.000 εργαζόμενους. Διαθέτουν συνολικό ενεργητικό στην Ελλάδα ύψους 25 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ και τα δάνεια σε 20 δισ. ευρώ.

Οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα στη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας ανέπτυξαν έντονη και δραστηριότητα μεταξύ άλλων στο τομέα της λιανικής τραπεζικής στη χώρα, κερδίζοντας σημαντικά μερίδια αγοράς και αναπτύσσοντας παράλληλα υπολογίσημο δίκτυο καταστημάτων.

Εξάλλου, στα 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχονται οι συνολικές επιστροφές καταθέσεων από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα προς το ελληνικό, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζών.

Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, από τις εκροές καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προς το κυπριακό, που είχαν παρατηρηθεί πριν τις διπλές ελληνικές εκλογές, παραμένουν έως σήμερα περίπου 1.5 με 2 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των καταθέσεων που «έφυγαν» από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προς το κυπριακό συμπεριλαμβάνονται και ποσά καταθέσεων μικρόκαταθετων που κυμαίνονται από 5.000 μέχρι 15.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ NEWSIT.COM.CY

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΚΤ: Η Κύπρος θα αποφασίσει για το κούρεμα των καταθέσεων

Δραματικές διαβουλεύσεις στην Κύπρο! – Αναζητείται φόρμουλα για ηπιότερο κούρεμα μικροκαταθετών

Διαψεύδει Σόϊμπλε και πληροφορίες εξαγοράς τραπεζών ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος

Κανονικά θα λειτουργήσουν αύριο όλες οι Κυπριακές Τράπεζες
 

Μήνυμα Σαμαρά προς την Κύπρο: Ο Ελληνισμός αντέχει στα δύσκολα! Θα μείνουμε όρθιοι!

Η Κύπρος καταποντίζει τις αγορές της Ασίας – Πτώση 2,71% στο Τόκιο
 

“Θα μας αλλάξουν τα πετρέλαια” για να μας τα πάρουν! Αποσταθεροποίηση σε Ελλάδα – Κύπρο

“Απόβαση” Ρώσων στην Κύπρο! Πρόταση της Gazprom να αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με αντάλλαγμα το φυσικό αέριο

Δήλωση – βόμβα Σόιμπλε: Ήταν απόφαση του Αναστασιάδη να κουρέψει και τις καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων

ΚΥΠΡΟΣ: Η κρίσιμη μάχη για τις 29 ψήφους – Ποιοι ψηφίζουν “ναι” και ποιοι “όχι”

Αναστασιάδης: “Κούρεμα” καταθέσεων με αντάλλαγμα κέρδη από το φυσικό αέριο – Όλο το διάγγελμα

Ο Στουρνάρας για τις τρεις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε