Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Το φιάσκο με την εφεδρεία οδηγεί σε αθρόες απολύσεις στο Δημόσιο – Τι προβλέπει η εγκύκλιος του Φ. Σαχινίδη

– Κρύβουν τα στοιχεία της εφεδρείας δικαστήρια και Πανεπιστήμια – Θα ελεγχθούν από κλιμάκια
– Ακόμα οι υπουργοί δεν έχουν εκδώσει τις αποφάσεις για τις καταργήσεις/συγχωνεύσεις οργανισμών
– Μειωμένες συντάξεις κατά 40% σε όσους εκρυψαν την εφεδρεία σύμφωνα με εγκύκλιο
– Η εφεδρεία σκάλωσε και εξαιτίας των εξαιρέσεων – Δείτε ποιοί έχουν εξαιρεθεί

Παρότι έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την υποχρέωση των οργανισμών του Δημοσίου να ενημερώσουν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για αποχωρούντες υπαλλήλους ο αριθμός μέχρι σήμερα μετά βίας ξεπερνά τις 8.000 εκ των οποίων μόλις 657 υπάγονται σε καθεστώς προσυνταξιοδότησης, ενώ 7.439 αποχώρησαν με κανονική σύνταξη.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο όμως προβλέπει ότι πρέπει να αποχωρήσουν μέχρι τέλος του χρόνου από το δημόσιο 15.000 με προσυνταξιοδότηση και άλλοι τόσοι με εφεδρεία διαφορετικά ανοίγει η πόρτα για απολύσεις.

Μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφονται και στο μέτωπο των 40 οργανισμών του ευρύτερου δημόσιο τομέα οι οποίοι πρέπει να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν μέχρι το τέλος του έτους και το πλεονάζον προσωπικό τους να οδηγηθεί για ένα χρόνο από τις αρχές του 2012 σε εφεδρεία και από εκεί στην απόλυση. Χαρακτηριστικό του μπάχαλου που επικρατεί είναι το γεγονός πως οι υπουργοί σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν εκδώσει καν αποφάσεις για συγχωνεύσεις φορέων.

Μπροστά σε αυτό το φιάσκο με την εφεδρεία και τις καταργήσεις οργανισμών, το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί πως θα περικόπτονται οι συντάξεις όσων απέφυγαν να υπαχθούν σε προσυνταξιοδότηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΙΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ

ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΕΦΕΔΡΕΙΑ

1. Εξαιρέθηκε σχεδόν το μισό δημόσιο που σημαίνει περίπου 300.000 υπαλλήλους
2. Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, ιατρικό παραΐατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ΕΣΥ, ΕΚΑΒ και εργαζόμενοι ασφαλιστικών ταμείων εξαιρούνται.
3. Εξαιρέθηκαν επίσης: Διπλωμάτες, καλλιτεχνικό προσωπικό, ιερείς, φύλακες φυλακών, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, πυροσβέστες, προσωπικό ΕΥΠ, αναπληρωτές γενικοί διευθυντές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA στοιχεία έχουν στείλει μέχρι τώρα το 70% των υπηρεσιών και υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες, τα δικαστήρια και τα πανεπιστήμια τα οποία στέλνουν μηδενικά στοιχεία. Αυτό σημαίνει πως οι δύο αυτές κατηγορίες ενώ έχουν υπαλλήλους στέλνουν μηδενικά αποτελέσματα από την καταγραφή εργαζομένων.

Με αφορμή αυτό το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αρχίσει τους ελέγχους στους δύο αυτούς κλάδους προκειμένου να ελέγξουν εάν έχουν υπαλλήλους που υπάγονται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

Ωστόσο προκύπτει και δεύτερο θέμα με την εφεδρεία καθώς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού δεν έχουν ακόμα εκδώσει υπουργικές αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο φόβος πως εάν εκδοθούν μέσα στον Δεκέμβριο να βγει στην εφεδρεία περισσότερος κόσμος. Ενώ δηλαδή υπολογιζόταν περίπου 700 άτομα δηλαδή τώρα υπάρχει ο κίνδυνος να βγουν και πάνω από χίλια άτομα από τα δύο αυτά υπουργεία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε