Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Το “κούρεμα” που απαιτεί η τρόικα – Ιδιωτικός Τομέας – ΔΕΚΟ – Τράπεζες στο στόχαστρο

Το “κούρεμα” που απαιτεί η τρόικα – Ιδιωτικός Τομέας – ΔΕΚΟ – Τράπεζες στο στόχαστρο

– Επιμένουν να κοπεί 13ος-14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα
– Απαιτούν μειώσεις σε ΔΕΚΟ -Τράπεζες και τσεκούρι στα επιδόματα
– Απελευθέρωση απολύσεων και μετατροπή των συλλογικών συμβάσεων σε ιδιωτικές

Τώρα γίνεται η μετάφραση του “κουρέματος” του ελληνικού χρέους. Η διαβόητη εσωτερική υποτίμηση είναι αυτή που επικαλέστηκε ο Λ. Παπαδήμος και η τρόικα απαιτεί να εφαρμοστεί οριζόντια όχι πλέον στον “προβληματικό” δημόσιο τομέα, αλλά στον ιδιωτικό, τις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες.

Παρά τα όσα λέγονταν πως δεν είναι απαίτηση οι οριζόντιες περικοπές σε 13ο και 14ο μισθό, το μέτρο ισχύει. Τα σενάρια μπλέκουν με τις απαιτήσεις και έτσι υπάρχει … ομίχλη στο τι τελικά θα ακολουθηθεί.

Στο στόχαστρο μπαίνουν ΔΕΚΟ και Τράπεζες οι οποίες παρ΄ότι λειτουργούν πλέον στην ελεύθερη αγορά οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν προνόμια που ίσχυαν όταν ήταν κρατικές.

Τώρα απαιτείται πάγωμα στις ωριμάνσεις μισθών αλλά και περικοπές στα επιδόματα που περιλαμβάνονται στη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Παράλληλα καταργείται η απαγόρευση στη μεταφορά προσωπικού από τη μια θέση στην άλλη, αλλά και από τον τόπο εργασίας.

Ταυτόχρονα, στον ιδιωτικό τομέα, αλλά αυτό θα ισχύσει ως “μπούσουλας” παντού μπαίνει στο ο 13ος και ο 14ος μισθός, που είναι νομικά κατοχυρωμένοι στον ιδιωτικό τομέα.

Η Τρόικα θέλει οριζόντια κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσφέρουν προαιρετικά με τη μορφή μπόνους.

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ολες οι συλλογικές συμβάσεις που λήγουν μετατρέπονται αυτομάτως σε ιδιωτικές σε περίπτωση που παρέλθουν έξι μήνες και δεν ανανεωθούν.

Ταυτόχρονα και με δούρειο ίππο τον τουριστικό κλάδο απαιτείται η κατάργηση των υπερωριών και κυρίως των εξτρά αμοιβών το Σαββατοκύριακο, ενώ προωθείται και μείωση στο ωράριο, όχι όμως με περιορισμό των εργάσιμων ημερών, όπως ισχύει σήμερα.

Με την παράλληλη επέκταση σε όλους τους κλάδους την απελευθέρωσης των απολύσεων απελευθερώνεται πλήρως η αγορά εργασίας και κυρίως ο εργαζόμενος δεν έχει κανένα “μαξιλάρι”.

Με λίγα λόγια οι εταίροι-δανειστές μας απαιτούν απελευθέρωση απολύσεων δίνοντας την ευκαιρία σε μια εταιρία να μετατρέψει πριν σε ατομική μια σύμβαση στερώντας από τον εργαζόμενο αποζημιώσεις κλπ.

Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι που διατηρούν την εργασία τους χάνουν υπερωρίες ωράριο και σταθερές ημέρες εργασίας, ενώ για τουλάχιστον 3 χρόνια θα δουν τους μισθούς του “παγωμένους” στην καλύτερη περίπτωση, καθώς οι τροϊκανοί απαιτούν μείωση του μισθολογικού κόστους κατά δύο μισθούς.

Βέβαια οι απαιτήσεις αυτές στις περισσότερες περιπτώσεις, τουλάχιστον επίσημα, δεν είναι και απαιτήσεις των εργοδοτών, επίσης σε πολλές περιπτώσεις η τρόικα “λειτουργεί” ως φόβητρο για την άσκηση πίεσης.

Διαβάστε επίσης:
Προθεσμία ως 13 Φεβρουαρίου για το “κούρεμα” – Πιέσεις για υπογραφή των κομμάτων και νέα σκληρά μέτρα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε