Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Το προσχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε το προσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και τα νέα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε σήμερα στους κοινωνικούς εταίρους το προσχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις. Πιο συγκεκριμένα το προσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις επιδότησης από τον ΟΑΕΔ των ασφαλιστικών εισφορών για τις προσλήψεις νέων εργαζομένων κατά την επόμενη τετραετία (το πρώτο έτος κατά 100%, το δεύτερο κατά 75%, το τρίτο κατά 50% και το τέταρτο κατά 25%).

Ενίσχυση των επιχειρήσεων που δεσμεύονται για αναστολή των προγραμμάτων μείωσης του προσωπικού (απολύσεις) με ειδικά ενδοεπιχειρησιακά προγράμματα κατάρτισης που θα στηρίζονται οικονομικά από τον ΟΑΕΔ αλλά θα ελέγχονται κατά την εφαρμογή τους τόσο από τον ΟΑΕΔ όσο και από τον ΣΕΠΕ. 

-Την καταβολή ημερομισθίου προσαυξημένο κατά 100% για την απασχόληση του Σαββάτου κατά παράβαση του πενθημέρου. 

-Τη μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου των εργασιών με μπλοκάκι που παρατείνονται πέραν του τριμήνου κλπ. 

Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε επίσης την προσπάθεια του υπουργείου να περιορίσει δραστικά την εισφοροδιαφυγή αλλά και τις δαπάνες των ταμείων στον τομέα της υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Πιο αναλυτικά ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Κουτρουμάνης εξήγγειλε πανελλαδικούς ελέγχους με μικτά κλιμάκια των ταμείων και του ΣΕΠΕ πανελλαδικά. Ακόμα την διενέργεια συστηματικών ελέγχων στις δαπάνες υγείας αλλά και την διεκδίκηση από τις φαρμακευτικές εταιρίες των οφειλομένων ποσών προς τα ταμεία με βάση την υποχρέωση επιστροφών. 

Ελεγχοι θα γίνουν σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία, νοσοκομεία αλλά και ηλεκτρονικό τρόπο των συνταγών των ταμείων αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ακόμα ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε σε επιτάχυνση των διαδικασιών κυρίως της διαδοχικής ασφάλισης με στόχο από την αρχή του 2011 οι συντάξεις να καταβάλλονται από τα ταμεία μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει δεσμευτεί μέσα στο 2010 να εξασφαλίσει δύο (2) δισ. ευρώ από την ενίσχυση της αυτοχρηματοδότησης των ταμείων.

Κατά τον κ. Κουτρουμάνη μέσα στο 2009 η εισφοροδιαφυγή ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ ενώ η σπατάλη στους κλάδους υγείας κόστισε στα ταμεία πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε