Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Το βροντερό όχι του Αρείου Πάγου για το χαράτσι δημιουργεί τεράστιο πολιτικό ζήτημα για τον Στουρνάρα – Η ΔΕΗ θα δέχεται την πληρωμή του τέλους

Το βροντερό όχι του Αρείου Πάγου για το χαράτσι δημιουργεί τεράστιο πολιτικό ζήτημα για τον Στουρνάρα – Η ΔΕΗ θα δέχεται την πληρωμή του τέλους

– Η ΔΕΗ έχει ήδη εκδώσει 3 εκατομμύρια λογαριασμούς που περιλαμβάνουν το χαράτσι
– Τις επόμενες περίπου 10 ημέρες θα υπάρξει τελεσίδικη απόφαση για τον τρόπο πληρωμής του τέλους ακινήτων
– Ήδη η Ένωση Εισαγγελέων προειδοποιεί τη ΔΕΗ με ποινικές ευθύνες εάν δεχθεί τις πληρωμές
– ΓΓ υπουργείου Οικονομικών στο ΣΚΑΙ: “Εάν δεν πληρωθεί το χαράτσι θα πρέπει να βρούμε νέα μέτρα”

Ένα απίστευτο αλαλούμ επικρατεί για τους πολίτες για το εάν θα πρέπει να πληρώσουν το χαράτσι των ακινήτων στη ΔΕΗ ή πού τελικά θα το πληρώσουν, μετά και την απόφαση του Αρείου Πάγου να απορρίψει το αίτημα του υπουργού Οικονομικών, Ιωάννη Στουρνάρα για έκδοση προσωρινής διαταγής, με την οποία θα “παγώνει” την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ωστόσο, η ΔΕΗ ως κρατική εταιρεία εάν αύριο ένας πολίτης επισκεφτεί τα ταμεία της να πληρώσει το χαράτσι, θα δεχθεί την πληρωμή και περιμένει την εντολή του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να να γνωρίζουν τι θα κάνουν από εδώ και πέρα.

Αυτό που προκύπτει πάντως, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, ο υπουργός Οικονομικών, είναι εντελώς έκθετος, καθώς δεν σεβάστηκε μια δικαστική απόφαση, ενώ το χειρότερο ακόμα είναι πως προέτρεψε μία δημόσια επιχείρηση να προχωρήσει σε απείθεια των δικαστικών αποφάσεων. Αυτό δημιουργεί στην κυβέρνηση ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα τόσο για τον κ. Στουρνάρα όσο και για το πώς τελικά θα εισπραχθεί το χαράτσι.

Το πλέον σίγουρο είναι πως το χαράτσι θα πληρωθεί και ουδείς πρόκειται να το γλιτώσει, αλλά οι πολίτες είναι στα κάγκελα για τον τρόπο πληρωμής.

Στην ουσία η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει χρόνο μέχρι τον Μάιο, όπου τότε καταργείται το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα ενσωματωθεί σε έναν ενιαίο φόρο ακινήτων. Όπως δήλωσε στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στο ΣΚΑΙ στις 20:00, εάν δεν πληρωθεί το χαράτσι τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει νέα μέτρα, ενώ όπως έγινε σαφές η κυβέρνηση προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει plan B για την είσπραξη του τέλους ακινήτων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ


Η εντολή αυτή του Στουρνάρα για το τί μέλλει γενέσθαι, όπως όλα δείχνουν θα φτάσει την Τρίτη στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, ενώ ήδη τα προβλήματα είναι τεράστια, καθώς όπως επισημαίνεται από τη δημόσια επιχείρηση έχουν ήδη τυπωθεί τρία εκατομμύρια λογαριασμοί που περιλαμβάνουν το τέλος ακινήτων.

Ήδη η Ένωση Εισαγγελέων έχουν προειδοποιήσει τη ΔΕΗ πως εάν δέχεται την πληρωμή του τέλους, θα έχει ποινικές ευθύνες, ενώ έχουν καταφερθεί εναντίον του κ. Στουρνάρα, λέγοντας πως είναι “απαράδεκτο το γεγονός μέλος της Κυβέρνησης να εμφανίζεται ότι ενεργεί παρά το Σύνταγμα και να εντέλλεται ή να παροτρύνει τη διοίκηση ή τρίτους φορείς να μη συμμορφωθούν με εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις, παρά το νόμο και το άρθρο 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος, πράγμα που δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει σε συντεταγμένη, ευνομούμενη Πολιτεία».

Τέλος, η ΕΕΕ υπογραμμίζει ότι «είναι αυτονόητη και αναμενόμενη η αναζήτηση ποινικών ευθυνών εκείνων, που ενδεχομένως το πράττουν, εφ όσον συντρέχουν προς τούτο οι προϋποθέσεις του νόμου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόλεμος εισαγγελέων – Στουρνάρα για το χαράτσι – “Απαράδεκτος ο ΥΠΟΙΚ, ενεργεί παράνομα”

Στουρνάρας προς ΔΕΗ: Να εισπράττετε κανονικά το χαράτσι!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε