Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Τρόϊκα: Τα είπαν ήδη με Ραγκούση – Βενιζέλο και Ρέππα

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Συναντήσεις με τους υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας, Υποδομών, Εθνικής Αμύνης, Εργασίας και Οικονομίας έχουν σήμερα από το πρωί οι ελεγκτές της τρόϊκας.

Ραγκούσης: Οι αλλαγές πάνε πέρα από το μνημόνιο

Για τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών στους ΟΤΑ και τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού ενημέρωσε τους εκπροσώπους της τρόικας ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός τόνισε ότι οι θεσμικές αλλαγές που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη έχουν ξεκινήσει «και πάνε πολύ πέρα από το μνημόνιο».

«Θεσμικές αλλαγές που εγγυώνται ότι η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από τη δημοσιονομική κρίση θα είναι μόνιμη και όχι προσωρινή. Θα είναι στέρεη και όχι επιφανειακή, άρα εύθραυστη» κατέληξε ο κ. Ραγκούσης.

Βενιζέλος: Τους εξήγησα τον ιδιαίτερο ρόλο του υπουργείου

Τα μέλη της τρόικας συναντήθηκαν και με τον υπουργό Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο τρόπος εκτέλεσης του προϋπολογισμού του υπουργείου, οι προβλέψεις για τα επόμενα οικονομικά έτη, η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για τις αποδοχές των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η επαναξιολόγηση του ΕΜΠΑΕ και οι προβλέψεις για τις πληρωμές και τις παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα επόμενα χρόνια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε σε φιλικό κλίμα, με δημιουργικό πνεύμα και με πλήρη κατανόηση του ιδιαίτερου θεσμικού ρόλου του υπουργείου Άμυνας.

Συγχωνεύσεις στις συγκοινωνίες από το Υπουργείο Υποδομών

Στη δημιουργία, μέσω συγχωνεύσεων, δύο φορέων στον κλάδο των συγκοινωνιών, ενός σταθερής τροχιάς που θα περιλαμβάνει τον ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος), τραμ και ΑΜΕΛ (μετρό) και ενός άλλου με τους ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) και την ΕΘΕΛ (αστικά λεωφορεία), προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Το ζήτημα αυτό, όπως δήλωσε ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Υποδομών, τέθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Δημήτρη Ρέππα με το κλιμάκιο της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών, παρόντος και του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, αυτή τη στιγμή τα ελλείμματα των συγκοινωνιακών φορέων (που επιβαρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος) υπερβαίνουν τα 2,5 δις. ευρώ (με τα 400 εκατ. ευρώ να αφορούν τα χρέη του Δημοσίου προς τις συγκοινωνίες).

Πάντως, με τις συγχωνεύσεις, που, μεταξύ άλλων θα στοχεύουν σε συνέργιες και την τροφοδότηση των γραμμών του μετρό βάσει επιχειρησιακών και κοινωνικών αναγκών, δεν θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων, αλλά μετατάξεις προσωπικού.

Για τον ΟΣΕ, θέμα που επίσης συζητήθηκε με την τρόικα, το σχέδιο εξυγίανσης θα παρουσιασθεί την Παρασκευή σε τεχνικό επίπεδο, ενώ από τα 10 δις. ευρώ που είναι το έλλειμμα του Οργανισμού, περισσότερα από 7,5 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια για την αναβάθμιση των υποδομών του.

Για τα ταξί, το υπουργείο Υποδομών εξετάζει την οργάνωση του επαγγέλματος και των εταιριών, καθώς και του νέου κανονισμού που θα εφαρμοσθεί στον κλάδο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε