Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Τρόικα: Ζητά άμεσα κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων

Ο κ. Κουτρουμάνης δείχνει προς το παρόν αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Επιμένουν όπως όλα δείχνουν οι εκπρόσωποι της τρόικας για τη μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα και ως εμπόδιο σε αυτό το στόχο δείχνουν τις κλαδικές συμβάσεις, για τις οποίες ζητούν ξεκάθαρα την κατάργησή τους, ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων με χαμηλότερες φυσικά αμοιβές.

Αυτό έγινε σαφές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας, όπου είχαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας μόνο 10 επιχειρησιακές συμβάσεις έχουν υπογραφτεί από τον Δεκέμβριο του 2010 και συνεπώς αναφέρουν πως αφού η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει το συγκεκριμένο θεσμό, μένει μόνο η κατάργηση των κλαδικών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, κ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν ήδη μειωθεί περίπου 9% και φάνηκε αρνητικός στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, υποστηρίχζοντας πως υπάρχει συμφωνία και των κοινωνικών εταίρων για τη διατήρηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων.

Η τρόικα και στον Δημήτρη Ρέππα

 Δίχως σοβαρά παράπονα, ενστάσεις και παρατηρήσεις αποχώρησαν το απόγευμα οι εκπρόσωποι της τρόικας από το γραφείο του Δημήτρη Ρέππα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο κ. Ρέππας, παρουσία των υφυπουργών Ντίνου Ρόβλια και Παντελή Τζωρτζάκη, τους παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο δημόσιο τομέα, τις προτεραιότητες του υπουργείου, αλλά και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το δραστικό περιορισμό της σπατάλης και της εξοικονόμησης πόρων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι «η δημόσια διοίκηση είναι μοχλός για την ανάπτυξη», ενώ επισήμανε ότι «μέχρι τώρα έχουν γίνει σημαντικά βήματα για ένα κράτος με διαφάνεια, πλέον προχωρούμε γρηγορότερα για ένα κράτος που δεν θα είναι σπάταλο, γραφειοκρατικό και εχθρικό προς τις επιχειρήσεις και τον πολίτη».

Ο κ. Ρέππας αναφερόμενος στο βαθμολόγιο – μισθολόγιο είπε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία ενταγμένη στην αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, αφού περιλαμβάνει ουσιαστική αξιολόγηση των υπαλλήλων και διευκόλυνση της κινητικότητας στο Δημόσιο με ανοιχτές διαδικασίες. Επιπλέον από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών προωθούνται ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους.

Επίσης, ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε στις προσλήψεις στο δημόσιο και την πιστή εφαρμογή της αναλογίας μία πρόσληψη προς δέκα αποχωρήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η δημοσιονομική κατάρρευση, χωρίς, ωστόσο, να κινδυνεύσει με λειτουργική κατάρρευση το κράτος.

Για το θέμα των συμβασιούχων, είπε ότι τηρείται ο κανόνας της μείωσης κατά 50% σε σχέση με το 2010, ενώ τόνισε ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι εξοικονομείται μεγαλύτερο ποσό, απ’ αυτό που είχε τεθεί ως στόχος.

Επισήμανε δε ότι ο προγραμματισμός του υπουργείου προβλέπει 151.500 λιγότερους υπαλλήλους με αποχωρήσεις έως το 2015. Αφορά 112.000 τακτικό προσωπικό και 40.000 έκτακτο προσωπικό.

Για την αύξηση ωραρίου στο δημόσιο κατά 2,5 ώρες είπε ότι το μέτρο ήδη εφαρμόζεται και δημιουργήθηκε σύστημα συνεχούς ελέγχου για την τήρησή του, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζεται και η εθελοντική μειωμένη εργασία με ανάλογη μείωση μισθού και χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών έως πέντε χρόνια.

Για την εργασιακή εφεδρεία, ο υπουργός επισήμανε ότι ο υπουργός Οικονομικών και κατά περίπτωση ο ίδιος με Κοινές υπουργικές Αποφάσεις θα καταλήξουν πως θα διαμορφωθεί το νέο τοπίο με τους νέους φορείς και θα καθορίσουν το πλεονάζον προσωπικό. Πρόσθεσε δε ότι αμέσως, με αξιολόγηση του ΑΣΕΠ, θα δοθεί σειρά προτεραιότητας στο πλεονάζον αυτό προσωπικό για να διεκδικήσει μία θέση στο Δημόσιο σε ποσοστό 10% και σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε ποσοστό κατά 30%. Το σχετικό Π.Δ. είναι έτοιμο.

Τέλος, ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε και σε μία σειρά άλλων θεμάτων που έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, όπως το σχέδιο νόμου για την καλή νομοθέτηση, το επιχειρησιακό προσχέδιο για το Επιτελικό Κράτος, την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, το νέο πειθαρχικό των δημόσιων υπαλλήλων κλπ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε