Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Τσίκλα δίχως ζάχαρη;

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Τελικά η ζάχαρη δεν είναι η μόνη επικίνδυνη, ακόμα χειρότερα, λένε οι επιστήμονες, οι ουσίες που την αντικαθιστούν και βρίσκονται σε τσίχλες, αναψυκτικά κλπ μπορεί να είναι χειρότερα και για τα δόντια, ενώ μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και γαστρεντερικά προβλήματα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Βοστόνης και της Νεβάδα στις ΗΠΑ και του Ελσίνκι στη Φινλανδία, διαπίστωσαν ότι τέτοια προϊόντα (που διαφημίζονται ως πιο υγιής εναλλακτική λύση, σε σχέση με τα προϊόντα με ζάχαρη) συχνά περιέχουν οξειδωτικά πρόσθετα, τα οποία μπορεί να διαβρώσουν την αδαμαντίνη των δοντιών.

Οι σακχαρο-αλκοόλες ή πολυόλες, όντως μειώνουν -σε σχέση με την ζάχαρη- τον κίνδυνο για τερηδόνα στα δόντια, παρόλα αυτά μπορεί να αυξήσουν την οξύτητα στη στοματική κοιλότητα και αυτό σταδιακά να οδηγήσει σε διάβρωση της αδαμαντίνης.

Αυτά τα υποκατάστατα περιέχουν κυρίως ξυλιτόλη, η οποία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρείται ουσία φιλική προς τα δόντια.

Όμως, σύμφωνα με την έρευνα, καθώς συνεχώς διευρύνεται σε διάφορα ”υγιεινά” προϊόντα η χρήση ξυλιτόλης και ενός άλλου υποκατάστατου της ζάχαρης, της σορβιτόλης, ”το κοινό θα έπρεπε να ενημερωθεί για τον κρυφό κίνδυνο της οδοντικής διάβρωσης εξαιτίας των οξειδωτικών πρόσθετων, αλλά επίσης για πιθανές παρενέργειες γαστρικών διαταραχών και οσμωτικής διάρροιας”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε