Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Τσουχτερά πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα

Τσουχτερά πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα

Η περίοδος χάριτος τέλειωσε για όλους. Με τα δημόσια ταμεία να είναι άδεια, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να μη χάνει τα “σίγουρα” έσοδα. Μια τέτοια δεξαμενή αποτελούν και τα ανασφάλιστα οχήματα. Το Υπουργείο Οικονομικών ξεκινάει με τα πρώτα ειδοποιητήρια στους ανασφάλιστους οδηγούς.

Από το δίχτυ δε θα ξεφύγουν ούτε τα ακινητοποιημένα οχήματα, καθώς δεν αποτελούν εξαίρεση, εκτός κι αν έχουν κατατεθεί οι πινακίδες. Στο πλαίσιο αλλαγών που έφερε ο νόμος 4261/2014, είναι και η κατάργηση της αυτόματης ανανέωσης του συμβολαίου. Οι οδηγοί πρέπει να προβαίνουν στην έγκαιρη σύναψη νέου συμβολαίου ή ανανέωση του ήδη υπάρχοντος πριν τη λήξη της ισχύος του. Στο πλαίσιο των αλλαγών που έφερε ο νόμος είναι και η κατάργηση της αυτόματης ανανέωσης του συμβολαίου. Οι οδηγοί πρέπει να προβαίνουν στην έγκαιρη σύναψη νέου συμβολαίου ή ανανέωση του ήδη υπάρχοντος πριν τη λήξη της ισχύος του.

Ακόμα και σήμερα, χιλιάδες είναι οι οδηγοί που επιλέγουν να αγνοούν επιδεικτικά το νόμο και να κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχήματα, εκμεταλλευόμενοι την κρατική αδράνεια. Η αδράνεια αυτή όμως τελειώνει. Χωρίς να δίνονται άλλα περιθώρια, οι αρμόδιες αρχές ξεκινούν σαφάρι επιστολών. Το Υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να στείλει τα πρώτα ειδοποιητήρια.

Μπορεί να πιστεύεις ότι εξοικονομείς χρήματα, αλλά μένοντας ανασφάλιστος θα πληρώσεις τελικά περισσότερα. Όσοι οδηγοί πιαστούν στην τσιμπίδα, θα υποχρεωθούν να ασφαλίσουν το όχημά τους και να καταβάλουν πρόστιμο 250 ευρώ εντός 8 ημερών. Θα βρεθούν παράλληλα αντιμέτωποι και με διοικητικές κυρώσεις όπως αφαίρεση πινακίδων, άδειας οδήγησης και άδειας κυκλοφορίας για 10 μέρες. Και αυτό στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί στο ενδεχόμενο εμπλοκής τους σε τροχαίο τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Οι κυρώσεις (αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων) θα έχουν ισχύ για δύο ή και τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής, ενώ προβλέπονται και ποινές φυλάκισης.

Δεν αξίζει να ρισκάρεις, σε μια εποχή μάλιστα που υπάρχουν άμεσες και οικονομικές λύσεις όπως η online ασφάλιση. Με λίγα κλικ και σε λιγότερο από 5 λεπτά μπορεί κανείς να επιλέξει το πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες του, να έχει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο στο e-mail του και να αποφύγει τσουχτερά πρόστιμα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε