Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Βαριές καταγγελίες για 6 διατάξεις του πολυνομοσχεδίου – “Αθώοι” όσοι δεν κόβουν αποδείξεις και έχουν πλαστά τιμολόγια

Βαριές καταγγελίες για 6 διατάξεις του πολυνομοσχεδίου – “Αθώοι” όσοι δεν κόβουν αποδείξεις και έχουν πλαστά τιμολόγια

– Σύμφωνα με τις καταγγελίες οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ανοίγουν παράθυρα στη φοροδιαφυγή
– Τέλος το πρόστιμο των 250 ευρώ για έναν επαγγελματία εάν “συλληφθεί” να μην κόβει απόδειξη
– Σε αυτούς τους επαγγελματίες εντάσσονται οι γιατροί και όσοι έχουν τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ
– Καταγγελίες ότι αμνηστεύονται οι offshore που δεν πληρώνουν τον ειδικό φόρο ακινήτων
– Υποθέσεις με πλαστά και εικονικά τιμολόγια έως τις 31/12/2013 αρχειοθετούνται

Μία διάταξη πραγματικά σκάνδαλο περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση από τους δανειστές και να δοθούν χρήματα στην εύθραυστη ελληνική οικονομία.

Η διάταξη λοιπόν αυτή προβλέπει πως θα καταργηθεί το πρόστιμο των 250 ευρώ εάν ένας επαγγελματίας πιαστεί να μην έχει κόψει μία απόδειξη. Πρόκειται για τους επαγγελματίες που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Σε αυτούς τους επαγγελματίες εντάσσονται οι γιατροί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τζίρο κάτω από τα 10.000 ευρώ. Σύμφωνα λοιπόν με τις αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο, ακόμα κι αν ένας ελεγκτής πιάσει τον επαγγελματία να μην έχει κόψει μία απόδειξη δεν μπορεί να του επιβάλλει κανένα πρόστιμο.

Την ίδια ώρα που η διάταξη αυτή έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων και νυν βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης κάνει σοβαρές καταγγελίες και παρουσιάζει τις 6 περιπτώσεις που η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο “καλωσορίζει” τη φοροδιαφυγή.

Πρώτο στη λίστα είναι η επίμαχη παραπάνω διάταξη με τον κ. Θεοχάρη να αναφέρει χαρακτηριστικά:

-“Πρόστιμα υπάρχουν πια μόνο αν υπάρχει ΦΠΑ. Για παράδειγμα οι γιατροί που δεν έχουν ΦΠΑ, δεν θα έχει πια νόημα να στέλνουμε την εφορία στα ιατρεία. Γιατί δεν υπάρχει πρόστιμο πια αν ο γιατρός δεν κόψει απόδειξη. Πάνε οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις για τα συνεργεία που βγαίνουν στο Κολωνάκι και κόβουν πρόστιμα. Αφήστε που δεν θα έχουν νόημα και όλες οι περιπτώσεις των μικροαποδείξεων στα μπαρ. Ένα μπαρ με €10-€20 μη κομμένη απόδειξη θα έχει €1,5-€3 πρόστιμο. Δεν θα αξίζει ούτε η βενζίνη του εφοριακού που πήγε στο μπαρ να κόψειπρόστιμο.

Τα υπόλοιπα πέντε σημεία που ανοίγουν παράθυρα για τη φοροδιαφυγή είναι:

1. Αμνηστεύεται η έκδοση και η λήψη πλαστών και εικονικών τιμολογίων για υποθέσεις έως 31 Δεκεμβρίου 2013, κάτι που σημαίνει πως όσες υποθέσεις μέχρι τότε που δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχός τους, από αύριο που θα υπερψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο δεν είναι πλέον παράνομες ή έστω αρχειοθετούνται.

2. Με την παράγραφο 8 φαίνεται, σύμφωνα με τις καταγγελίες πως γλιτώνουν όσοι αυξάνουν τα έξοδά τους με ψεύτικα τιμολόγια στους αυτοφωράκηδες.

3. Αμνηστεύονται ποινικά με το άρθρο 8 οι offshore που δεν πληρώνουν τον ειδικό φόρο ακινήτων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Μέχρι τώρα ίσχυε πως από το πρώτο ευρώ που δεν πληρώνεται η παράβαση είναι ποινική.

4. Αμνηστεύονται χιλιάδες υποθέσεις από τη λίστα Λαγκάρντ όπως τα εμβάσματα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, καθώς δεν θα θεωρούνται πλέον φοροδιαφυγή τα εικονικά και πλαστά τιμολόγια. Τα εικονικά τιμολόγια αφαιρούνται από το αδίκημα της φοροδιαφυγής και άρα θα παραγράφεται στην 5ετία μία υπόθεση και όχι στην 20ετία, όπως ισχύει τώρα.

5. Τέλος με το άρθρο 8 παύει να είναι εικονικό για τον λήπτη το φορολογικό στοιχείο το οποίο όμως αφορά πραγματική συναλλαγή. Κι αυτό θα ισχύει εάν το πρόσωπο του εκδότη είναι διαφορετικό από αυτό που αναγράφεται στο στοιχείο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε