Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

«Βασίλειο» διαφθοράς υπουργεία και δήμοι – Απίστευτες απάτες και διπλοθεσίτες στο δημόσιο – Τι αποκαλύπτει το Ελεγκτικό συνέδριο

«Βασίλειο» διαφθοράς υπουργεία και δήμοι – Απίστευτες απάτες και διπλοθεσίτες στο δημόσιο – Τι αποκαλύπτει το Ελεγκτικό συνέδριο

– Παράνομες πληρωμές ύψους 665 εκατ. ευρώ μπλόκαρε το 2009 το Ελεγκτικό Συνέδριο
– Ζητούν 1,7 εκατ. ευρώ πίσω από τους… διπλοθεσίτες
– Γιατρός ήθελε να πληρωθεί περισσότερο από Αρεοπαγίτη με 29 χρόνια προϋπηρεσίας!
– 10.147€ για… sms ήθελε το υπουργείο Παιδείας!
– Δήμος ήθελε να δώσει 3.000€ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ!
– Ποιος είναι ο «κύριος Τάκης» που κατάκλεψε το κράτος

Να γιατί φτάσαμε σε δυο μνημόνια, σε περικοπές μισθών και συντάξεων, στην κοινωνική χρεοκοπία και ένα βήμα από την πτώχευση. Μια ματιά στα… «μαργαριτάρια» που βγήκε το Ελεγκτικό Συνέδριο για την κατάσταση στο δημόσιο το 2009 θα σας πείσει.

Το γιατί όλα αυτά έρχονται στο φως δυο και κάτι χρόνια μετά είναι επίσης μια πολύ μεγάλη κουβέντα. Όπως και γιατί εν μέσω κρίσης και μαζικών περικοπών στους μη έχοντες, οι κατέχοντες θέσεις στο δημόσιο και όχι μόνο προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να βγάλουν κάτι (πολύ) παραπάνω.

Οι παράνομες δαπάνες στο δημόσιο
Το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε (χωρίς αποτέλεσμα) να επιχορηγήσει με 15.000€ πολιτιστικούς συλλόγους που είχαν επιχορηγηθεί και μέσα στο 2009, αναφέρεται στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με το Έθνος.

Παράλληλα, «κόπηκε» ένταλμα πληρωμής για συμβασιούχους έργου ύψους 42.000€ στο υπουργείο Οικονομικών, που προσπάθησε να πληρώσει τους συμβασιούχους δίνοντας αναδρομική ισχύ στις συμβάσεις έργου που είχαν υπογραφεί!

Στο υπουργείο Ναυτιλίας δεν εγκρίθηκε η καταβολή αποζημίωσης 74.186€ σε γιατρούς που συμμετείχαν σε Υγειονομικές Επιτροπές, αφού το θεσμικό πλαίσιο για να καθορίσει τις αμοιβές τους ήταν ανύπαρκτο!
Γιατρός του ΕΣΥ διεκδικούσε χρήματα για συμμετοχή σε επιτροπές και εφημερίες, με τις οποίες ο μισθός του θα ξεπερνούσε ακόμη κι εκείνον ενός αρεοπαγίτη με 29 χρόνια προϋπηρεσίας!

Παράλληλα, στην… αμαρτωλή περίοδο του 2009 κόπηκαν και δαπάνες, όπως αυτή ύψους 10.147€ στο υπουργείο Παιδείας που αφορούσαν την αποστολή… SMS!
Ακυρώθηκαν επίσης πληρωμές 104.657€ για να πληρωθούν δυο καθηγητές του ΤΕΙ Πειραιά που είχαν παράνομα υπογράψει συμβάσεις με την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών.

«Βασιλιάδες» της σπάταλης οι δήμοι
Σχεδόν τα μισά από τα εντάλματα πληρωμής που δεν πήραν το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο αφορούν δαπάνες των δήμων. Τι κι αν είχε δοθεί εντολή για περιορισμό των δαπανών του κράτους; «Το παιδί σου και το σκυλί σου όπως το μάθεις» που λέει ο λαός. Και αλλιώς είχαν μάθει κάποιοι όλα αυτά τα χρόνια: να ξοδεύουν το δημόσιο χρήμα δηλαδή!

7.264 εντάλματα πληρωμής από δήμους και νομαρχίες, ύψους 77,7 εκατ. ευρώ, δεν εγκρίθηκαν. Το 2009, αναφέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν εγκρίθηκαν δαπάνες στους ΟΤΑ που αφορούσαν
– παράνομες προσλήψεις
– καταβολή παράνομων αποζημιώσεων σε υπαλλήλους και ειδικούς συνεργάτες
– μη νόμιμη καταβολή επιδομάτων ευθύνης σε διευθυντές που δεν είχαν καν τα προσόντα
– παράνομες υπερωρίες

Υπάρχουν και 130 χρηματικά εντάλματα, ύψους 4.765.788,99€, που πληρώθηκαν με ευθύνη των δημάρχων ή των προέδρων των κοινοτήτων, παρά τη γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών ότι δεν είναι σύννομες.

Τους τα επέστρεψαν…
Ο δήμος Αλεξανδρούπολης ζήτησε 15.666€ για να πληρώσει αποδοχές και έξοδα κίνησης σε 8 υπαλλήλους αορίστου χρόνου που είχαν μεταφερθεί από δημοτική επιχείρηση στο δήμο. Μόνο που οι μετατάξεις κρίθηκαν παράνομες, αφού οι υπάλληλοι δεν παρείχαν υπηρεσίες στη ΔΕΠΕΑ έως τις 31-12-2005 και όταν ίσχυσε η διαδικασία μεταφοράς προσωπικού στο δήμο, η ΔΕΠΕΑ ήταν υπό εκκαθάριση.
Αντίστοιχες περιπτώσεις καταγράφηκαν και στο δήμο Διδυμοτείχου για ποσό 240.000€.

Επίσης, ο δήμος Αλεξανδρούπολης ήθελε να δώσει 6.486€ σε υπάλληλο ως πρώτη δόση επιδότησης για να χτίσει σπίτι. Με τη… διαφορά ότι αποδείχθηκε πως η σύζυγός του είχε διαμέρισμα 88 τ.μ.!
Το ίδιο σχεδόν και στο δήμο Ξάνθης, με το ποσό να φτάνει στα 23.048€. Αποδείχθηκε ότι οι σύζυγοι των υπαλλήλων που ζήτησαν τα χρήματα είχαν πλήρη κυριότητα άλλης κατοικίας, ενώ η ανέγερση των οικοδομών είχε ξεκινήσει πριν καν… διοριστούν οι υπάλληλοι!

Στο δήμο Τρίγλιας συμβασιούχος με ειδικότητα επόπτη διανομέα τοποθετήθηκε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση χωρίς καν να έχει απολυτήριο λυκείου! Στο δήμο Αριδαίας ήθελαν να πληρώσουν 4.859€ για μισθούς και έξοδα κίνησε σε νεοπροσλαμβανόμενους δημοτικούς αστυνομικούς, μόνο που τα εντάλματα αφορούσαν την περίοδο πριν τις… προσλήψεις!

Ο δήμος Θεσσαλονίκης ήθελε να ξοδέψει 3.482€ για τη γιορτή της μητέρας για ένα γεύμα 248 ανθρώπων. Ο δήμος Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης όχι μόνο ήθελε να δώσει 6.000€ στο Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών και άλλες 3.000€ για το ΚΚΕ!

Εκτοξεύτηκαν οι δαπάνες
Μέσα σε ένα χρόνο εξαπλασιάστηκαν οι μη νόμιμες δαπάνες. Το 2008 ήταν 106,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 40 εκατ. καταγράφηκαν σε ΟΤΑ και άλλα 60 εκατ. σε ΝΠΔΔ. Ένα χρόνο μετά, εν μέσω κρίσης πάντα αλλά και προεκλογικής περιόδου, το συνολικό ποσό των δαπανών έγινε μεγαλύτερο κατά έξι φορές, φτάνοντας τα 657,7 εκατ. ευρώ! Από αυτά, τα 505,5 αφορούν στις υπηρεσίες του κεντρικού κράτους, τα 113 εκατ. τα ΝΠΔΔ και τα 38 εκατ. τους ΟΤΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο «κύριος Τάκης» που κατάκλεψε το δημόσιο – Κύκλωμα εκμεταλλευόταν μετανάστες και… κράτος!

Παρέμβαση του γραφείου του πρωθυπουργού για την διαφθορά! – Ζήτησε να “καθαρίσει” το υπ. Ανάπτυξης και να διαλευκανθούν οι υποθέσεις!

Να πως χρεοκόπησαν τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία! – Κι άλλα στοιχεία για το μεγάλο φαγοπότι στο ΙΚΑ!

Νέα καταγγελία επιχειρηματία – Του ζήτησαν μίζα 25.000 ευρώ

“Λερναία Ύδρα” η διαφθορά – Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις

Οδοιπορικά τέλος για στρατιωτικούς!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε