Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Βάζουν πρόστιμα για νοθεία αλλά δεν τα… εισπράττουν

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ανείσπρακτο το 70% των προστίμων για νοθεία. Από τα 14,3 εκατ. ευρώ έχουν καταβληθεί μόλις 3,8 εκατ.

 

Ούτε το ένα τρίτο από τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παραβάσεις νοθείας καυσίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπαίνει στα ταμεία του κράτους!
 
Από τα συνολικά 14,3 εκατ. ευρώ των προστίμων που επέβαλαν κατά την εξαετία 2003- 2009 σε πρατηριούχους τα συνεργεία του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης (νυν υπουργείο Περιβάλλοντος) εισπράχθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο τα 3,8 εκατ.! Δηλαδή, το 27%.
 
Και δεν είναι τυχαίο ότι ούτε μία από τις 174 παραβάσεις νοθείας, για τις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα από το 2003 μέχρι σήμερα, δεν έχει τελεσιδικήσει στα δικαστήρια. Τα παραπάνω φανερώνουν το ναυάγιο του σημερινού μοντέλου επιβολής και είσπραξης προστίμων, κάτι που οι αρμόδιοι γνωρίζουν καλά.
 
Τι κι αν τα συνεργεία επιβάλλουν πρόστιμα, τι και αν οι εφορίες τα βεβαιώνουν. Εντός 60 ημερών, ο ελεγχόμενος ασκεί αίτηση αναστολής και μπορεί ο νόμος να ορίζει προθεσμία εκδίκασης μέσα σε ένα 4μηνο, ωστόσο μέχρι αυτό να γίνει στην πράξη περνάει ένας χρόνος- στην καλύτερη των περιπτώσεων. Εν συνεχεία, ο παραβάτης ασκεί έφεση, κ.ό.κ. Εως και το 2005, μάλιστα, όπου η αρμοδιότητα για την εκδίκαση περιπτώσεων νοθείας δεν ανήκε στα Πρωτοδικεία, αλλά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας περνούσαν κατά μέσον όρο 3 χρόνια μέχρι η υπόθεση να πάρει δικάσιμο.
 
Άλλωστε ακόμη και το ποσό των 3,8 εκατ. ευρώ που είχε εισπραχθεί δεν μπήκε στα κρατικά ταμεία επειδή κάποιοι πρατηριούχοι φοβήθηκαν τις συνέπειες του νόμου. Απλώς οι παραβάτες έκαναν χρήση της δυνατότητας που τους δίνει το θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με την οποία προκειμένου κάποιος να προσφύγει δικαστικά κατά της απόφασης οφείλει πρώτα να έχει καταβάλει στην Εφορία το 20% της επιβληθείσας ποινής.
 
Τι αλλάζει από εδώ και στο εξής; Με την απόφαση για την καταπολέμηση των παραβάσεων στην αγορά καυσίμων που ανακοίνωσε προ δεκαπενθημέρου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ι. Μανιάτης, όποιος πρατηριούχος στο εξής συλλαμβάνεται για δεύτερη φορά να νοθεύει θα του σφραγίζονται προσωρινά οι εγκαταστάσεις από μία έως και έξι εβδομάδες. 

Εκφράζεται η ελπίδα πως το μέτρο, που δεν υπήρχε ώς σήμερα, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για κάποιους καθ΄ υποτροπήν πρατηριούχους. Επίσης καινούργιο στοιχείο είναι ότι με την ίδια απόφαση αυξάνονται σημαντικά τα πρόστιμα που επιβάλλονται για περιπτώσεις νοθείας, από ένα ποσοστό και πάνω. Ενώ το πρόστιμο για νοθεία σε ποσοστό 20% ανερχόταν σε 150.000 ευρώ, στο εξής θα φτάνει τα 614.000 ευρώ, ποσό που θα διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής. Η απόφαση του υφυπουργού Ι. Μανιάτη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε