Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Βγαίνουν από το αρχείο οι δικογραφίες για τα δάνεια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ;

Βγαίνουν από το αρχείο οι δικογραφίες για τα δάνεια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ;

Το ενδεχόμενο ανάσυρσης της δικογραφίας για τα δάνεια που δόθηκαν στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία εξετάζει η ελληνική Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου ζήτησε να του διαβιβαστούν από τη Βουλή τα πρακτικά με την τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια κομματων και ΜΜΕ. Ο κ. Αθανασίου ζήτησε τη διαβίβαση των πρακτικών προκειμένου να διερευνήσει αν με βάση όσα είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, υπάρχει δυνατότητα ανάσυρσης της υποθεσης από το αρχείο και – πιθανόν- άσκησης δίωξης για τα δάνεια άνω των 250 εκατομμυριων ευρώ σε περίπου 50 τραπεζικά στελέχη και τουλάχιστον 10 πολιτικά πρόσωπα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Για την υπόθεση είχε διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση ωστόσο η έρευνα μπήκε στο αρχείο τον Απρίλιο του 2013 μετά από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και αφού προηγουμένως στελέχη της τράπεζας της Ελλαδος και των τραπεζών που ειχαν δωσει τα δάνεια, ειχαν καταθέσει ως μάρτυρες στους εισαγγελείς πως η τροπολογία αφορά και τα δάνεια των κομματων.

Ωστόσο ο κ. Στουρνάρας ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής διατύπωσε άλλη νομική άποψη για το ζήτημα, ερμηνεύοντας διαφορετικά την τροπολογία αναφέροντας πως “δεν αφορά σε δάνεια στα κόμματα, διότι τα κόμματα δεν ανήκουν στην γενική κυβέρνηση”.

Την επίμαχη τροπολογία έχουν κατα καιρούς στηλιτεύσει τόσο ο πρωθυπουργός (στην ομιλία του για τη διαφθορά στο σημείο 11 των περιπτώσεων που ανεφερε πριν λίγους μήνες) όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος οσο και άλλα κυβερνητικά στελέχη.  Μάλιστα ο κ. Παπαγγελόπουλος ειχε ζητήσει σε ομιλία του στη βουλή από τους εισαγγελείς “να την καταργήσουν» στα δικαστήρια.

Για την ιστορία τον Φεβρουάριο του 2013 ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης κάλεσε τους πρώην γενικούς διευθυντές της ΝΔ, Μενέλαο Δασκαλάκη και του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτο Σπυρόπουλο σε εξηγήσεις σχετικά με δανειδοτήσεις των δυο μεγάλων κομμάτων της ενδεκαετίας 2000-11 που άγγιζαν τα 250 εκατομμύρια. Ωστόσο λόγω της τροπολογίας η οποία ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2012 η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

Στα κόμματα χορηγήθηκαν από τράπεζας δάνεια ύψους 270 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 250 εκατ. έχουν καταλήξει στα ταμεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και τα περισσότερα (περί τα 200 εκατ.) δόθηκαν απο την Αγροτική Τράπεζα. Τα κόμματα είχαν δανειοδοτηθεί επίσης από τις τράπεζες Marfin Egnatia Bank, Τράπεζα Αττικής, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε