Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Βγάζουν στους δρόμους τον στρατό! – Στα χαρακώματα κυβέρνηση απεργοί – Ποιά μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση

– Aγωνία για τους αδειούχους του Αυγούστου
– Με βυτιοφόρα του στρατού θα γίνει ο ανεφοδιασμός υπηρεσιών του δημοσίου
– Ξεκάθαρο μήνυμα Ρέππα: Οι απεργοί είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τη συνέχεια
– ‘Εχει στεγνώσει η περιφέρεια από καύσιμα  – Σε απόγνωση οι ξενοδόχοι – Εγκλωβισμένοι τουρίστες

Στη λύση χρησιμοποίησης των στρατιωτικών βυτιοφόρων κατέληξε η κυβέρνηση. Ο στρατός θα αναλάβει την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους. Τα στρατιωτικά βυτιοφόρα θα συνοδεύονται από αστυνομικές δυνάμεις για να αποφευχθούν επεισόδια.

Σε πρώτη φάση όπως τονίζουν από το Πεντάγωνο αυτό που θα κάνουν τα βυτιοφόρα του στρατού είναι να μεταφέρουν καύσιμα σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες υπηρεσίες δημόσιου χαρακτήρα. Επίσης σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά.

Πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να δώσει ένα τέλος σε όλο αυτό και αυτό διεφάνη από τις δηλώσεις του κ. Ρέππα, ο οποίος μετά το τέλος της Διυπουργικής απέστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους απεργούς, λέγοντας πως είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τη συνέχεια, δείχνοντας πως είναι αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της.

Μάλιστα, ο κ. Ρέππας δήλωσε πως διατύπωσαν πολλές προτάσεις, όπως φορολογικές ρυθμίσεις, αναπτυξιακά κίνητρα και επιδοτήσεις, αλλά και ακόμα μία άδεια και ξεκαθάρισε σε έντονο ύφος ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει οπωσδήποτε.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ

Ποιά είναι τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για τους απεργούς

Σειρά μέτρων ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που υπάρχει μετά την άρνηση των ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης “να συμμορφωθούν στις αποφάσεις της Πολιτείας για την επίταξη των οχημάτων και των προσωπικών τους υπηρεσιών”, άρνηση που “συνιστά βαριά προσβολή της έννομης τάξης και πλήττει το κοινωνικό σύνολο”.

Ειδικοτερα, μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας διυπουργικής Επιτροπής ανακοινώθηκαν τα εξής:

“Η άρνηση των ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης να συμμορφωθούν στις αποφάσεις της Πολιτείας για την επίταξη των οχημάτων και των προσωπικών τους υπηρεσιών συνιστά βαριά προσβολή της έννομης τάξης, πλήττει το κοινωνικό σύνολο και αντιμετωπίζεται άμεσα με τα ακόλουθα μέτρα:

1.- Τα βυτιοφόρα Ιδιωτικής Χρήσης εντάσσονται στο σχέδιο κάλυψης των δημοσίων αναγκών σε συνεργασία με τις εταιρείες πετρελαιοειδών.

2.- Οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα δικά τους μέσα διασφαλίζουν ήδη -σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο- την τροφοδοσία σε καύσιμα κρίσιμων τομέων (αεροδρόμια, μονάδες της ΔΕΗ, Νοσοκομεία, κ.ο.κ).

Αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού θα συμβάλλουν, εφ’ όσον χρειαστεί, στην κάλυψη των αναγκών των νησιών μεταφέροντας βυτιοφόρα.

3.- Τα στοιχεία όλων των παραβατών διαβιβάζονται στους αρμόδιους εισαγγελείς για την άσκηση ποινικής δίωξης.

4.- Οι προβλεπόμενες στη νομοθεσία διοικητικές κυρώσεις που φθάνουν μέχρι την αφαίρεση αδειών, θα εφαρμοσθούν αμέσως σε βάρος των παραβατών”.

Στην αντεπίθεση οι απεργοί

Από τη Δευτέρα παιρνούν στην αντεπίθεση οι απεργοί, καθώς μετά την απόφαση για συνέχιση της απεργίας πήραν φωτιά τα τηλέφωνα των νομικών συμβούλων και των δικηγόρων. Οι απεργοί λοιπόν από τη Δευτέρα θα καταθέσουν αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα, για αναστολή και ανακοπή της απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση και επίταξη των οχημάτων και των υπηρεσιών.

Στα άκρα η σύγκρουση

Αγνοώντας επιδεικτικά την απόφαση της κυβέρνησης για την πολιτική τους επιστράτευση οι ιδιοκτήτες φορτηγών αποφάσισαν τελικά να πάνε την σύγκρουση στα άκρα και να συνεχίσουν την απεργία τους.

Δεν αφουγκράζονται επίσης την κοινή γνώμη η οποία παρακολουθεί με αγωνία όλες αυτές τις ημέρες το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι και ζει βεβαίως τις συνέπειες αυτής της απεργίας.

Χιλιάδες αδειούχοι του Αυγούστου αγωνιούν να τελικά θα καταφέρουν να φτάσουν στον προορισμό τους, ενώ εκατοντάδες αδειούχοι του Ιουλίου αλλά και ξένοι τουρίστες είναι εγκλωβισμένοι σε διάφορες περιοχές της χώρας μη μπορώντας να επιστρέψουν πίσω.

Στα νησιά τα βενζινάδικα έχουν στερέψει με αποτέλεσμα, οι τουρίστες να μη μπορούν να κυκλοφορήσουν ούτε με δίκυκλα. Ελλείψεις παρατηρούνται στα νησιά και σε άλλα καταναλωτικά αγαθά, κυρίως σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

“Θα δώσουμε ότι έχουμε για να προστατεύσουμε την περιουσία μας!”

Αυτό δήλωσε αμέσως μετά την απόφαση για συνέχιση της απεργίας ο Γιώργος Τζωρτζάτος – εκπρόσωπος ιδιοκτητών βυτιοφόρων και πρόσθεσε : “ Δεν ήρθαμε να κάνουμε μνημόσυνο στις άδειές μας. Ήρθαμε για να πανηγυρίσουμε όπως οι συνάδελφοι στο παρελθόν και οι πρόγονοί μας… Θέλω να πιστέψετε ότι όλος αυτός ο κόσμος που βλέπετε γύρω σας, που αποτελείται από οικογενειάρχες ανθρώπους, δίνει ότι έχει και δεν έχει για να προστατεύσει το περιουσιακό του στοιχείο. Συνεχίζουμε την απεργία και προχωράμε.”

ΩΡΑ 16.28 ΚΛΕΙΣΤΟ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση, η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες, αψήφισαν το γεγονός ότι η κυβέρνηση τους έχει επιτάξει από προχθές το απόγευμα, ενώ αγνόησαν και τις εισηγήσεις των συνδικαλιστών του κλάδου, οι οποίοι «έδειχναν», με δηλώσεις τους, τη λύση της απεργίας.

Κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης, οι ιδιοκτήτες έκριναν ότι οι προτάσεις του υπουργείου Μεταφορών δεν τους ικανοποιούν και καταλόγισαν στην κυβέρνηση αιφνιδιασμό και εμπαιγμό. “Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε” δήλωναν χαρακτηριστικά.


ΩΡΑ 11.50 ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΡΟΚΕ

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το πρώτο μεγάλο κύμα εξόδου των εκδρομέων για τις καλοκαιρινές διακοπές οι πολίτες είναι σε απόγνωση και ψάχνουν εναγωνίως για λίγες σταγόνες βενζίνη.
Αλλοι βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να αδειάζουν από προϊόντα ενώ το τελειωτικό χτύπημα στον τουρισμό είναι πλέον γεγονός.

Με απόφαση του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα, αίρονται κατξ΄ εξαίρεση αυτό το Σαββατοκύριακο, τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των βυτιοφόρων φορτηγών οχημάτων Δημόσιας και Ιδιωτικής Χρήσης για τη μεταφορά υγρών καυσίμων, προκειμένου να γίνει απρόσκοπτα η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα και να αποκατασταθεί άμεσα η ομαλή λειτουργία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας.

 
Σε ότι αφορά την πολιτική επιστράτευση, τα φύλλα πορείας, μετά από περίπου 48 ώρες άρχισαν από το απόγευμα να επιδίδονται μαζικά, ενώ χτες τα είχε παραλάβει ένας μικρός αριθμός ιδιοκτητών. Η διαδικασία, σύμφωνα με την Αστυνομία, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα.

  Στη Νομαρχία Πειραιά ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποστολής των αποφάσεων επίταξης στους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων υγρών καυσίμων και φορτηγών Δημόσιας Χρήσεως, σε εφαρμογή της απόφασης του πρωθυπουργού.

Η αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχίας, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης από το νόμο διαδικασίας, επέδωσε στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά τα φύλλα επίταξης για το σύνολο των 3.032 βυτιοφόρων υγρών καυσίμων και φορτηγών δημόσιας χρήσης που έχουν έδρα την Νομαρχία Πειραιά και αφορούν ειδικότερα:

” 1.763 Νομαρχιακά (έως 8 τόνους)
” 1.050 Εθνικών Μεταφορών κοινού φόρτου εκ των οποίων 133 βυτία υγρών καυσίμων
” 219 Διεθνών Μεταφορών (ψυγεία και κοινού φόρτου).

Επίσης, στάλθηκαν αποφάσεις επίταξης για τα Επικαθήμενα/Ρυμουλκούμενα οχήματα, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 3.592.

Σε απόγνωση οι ξενοδόχοι
 

Η Κρήτη βλέπει την πληρότητά της τέτοια εποχή να φτάνει μόλις το 60 – 65% κάτι που δεν έχει ξαναγίνει όπως λένε οι ξενοδόχοι, ενώ μόλις χθες ήταν που ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ξενοδόχων μίλησε για πάγωμα 100.000 κρατήσεων την ημέρα!

Στα Χανιά, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού κ. Ε. Κωτσός, η κατάσταση χθες ήταν αρκετά καλύτερη, όμως το πρόβλημα δεν είχε λυθεί ακόμη.

Κύμα ακυρώσεων και πάγωμα των λεγόμενων last minute booking, δηλαδή κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, καταγράφονται στην Κέρκυρα, λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης καυσίμων στην αγορά. Σύμφωνα με τους παράγοντες του τουρισμού, το νησί έχει πληγεί από το φαινόμενο και ιδιαίτερα στον κλάδο των ενοικιαζόμενων δωματίων, όπου καταγράφεται πτώση που φτάνει ως και το 90%!

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Άγριο ξύλο ανάμεσα σε απεργούς και ΜΑΤ!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε