Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Βλάβη στους κινητήρες Νατοϊκών F-16 την ώρα που οι εταιρείες δηλώνουν έτοιμες να ¨πετάξουν”!

Φωτογραφία ντοκουμέντο κινητήρα φινλανδικού F-18 που πέταξε μέσα στην ηφαιστειακή τέφρα ΦΩΤΟ FOX2.BLOGSPOT.COM
, Φωτογραφία ντοκουμέντο κινητήρα φινλανδικού F-18 που πέταξε μέσα στην ηφαιστειακή τέφρα ΦΩΤΟ FOX2.BLOGSPOT.COM

– Δεκάδες F-16 έπαθαν ζημιές από την τέφρα. Δείτε τις φωτό ντοκουμέντο.
– Λιγότεροι περιορισμοί από την Τρίτη στις πτήσεις των αεροπλάνων.

Πόσο ασφαλές είναι τελικά να ικανοποιηθεί το αίτημα των αεροπορικών εταιρειών, που έχουν υποστεί ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε ημερήσια βάση,  να ξαναρχίσουν τα δρομολόγιά τους;

‘Οπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, αρκετά F-16 έπαθαν ζημιές στους κινητήρες τους πετώντας ακόμα και σήμερα στη Βόρεια Ευρώπη. Νατοϊκός αξιωματούχος δήλωσε οτι κομμάτια γυαλιού βρέθηκαν στους κινητήρες των νατοϊκών αεροσκαφών, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Δείτε τον κινητήρα ενός F-18 που έπαθε ζημιά από την τέφρα ΦΩΤΟ FOX2.BLOGSPOT.COM

Οπως έχουν ανακοινώσει ειδικοί η τέφρα που μπαίνει στους κινητήρες οι οποίοι έχουν θερμοκρασία που ξεπερνά τους 700 βαθμούς αλλάζει σύσταση και μετατρέπεται σε γυαλί προκαλώντας μεγάλες ζημιές.

Αύριο και μεθαύριο οι επικίνδυνες ημέρες 

Αύριο και μεθαύριο είναι οι πιο επικίνδυνες ημέρες για να “υποδεχτούμε” την ηφαιστιακή τέφρα από την Ισλανδία. Σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΜΥ που υπογράφει ο διοικητής της υποπτέραρχος Λουκάς Ασημάκης, “αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη στη βορειοδυτική και κεντρική Ευρώπη ,την Ιταλία και τα Βαλκάνια ,συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας ,θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι οι οποίοι ενδεχομένως να μεταφέρουν ηφαιστιακή τέφρα στη περιοχή μας”.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ,οι άνεμοι στην κεντρική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια θα στραφούν την Πέμπτη σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς,οπότε “οι όποιες ποσότητες τέφρας φθάσουν τελικά στη περιοχή μας θα απομακρυνθούν”. Το φαινόμενο έχει προκαλέσει προβληματισμό και στη Πολεμική Αεροπορία,μετά από τις φωτογραφίες που δείχνουν τι συνέβη σε μαχητικό αεροσκάφος της φινλαδικής ΠΑ.

Αίρονται οι περιορισμοί στις πτήσεις

Οι υπουργοί Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να άρουν από αύριο Τρίτη τους περιορισμούς στις πτήσεις εμπορικών αεροσκαφών, που είχαν επιβληθεί μετά την έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου που κάλυψε μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου με ένα σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας.

Ωστόσο, στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση στα αεροδρόμια της Ευρώπης με εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες να παραμένουν εγκλωβισμένοι στ’ αεροδρόμια για 5η συνεχή ημέρα, με τις αεροπορικές εταιρείες να χάνουν εκατομμύρια από τις ματαιώσεις πτήσεων και με την ΕΕ να ξυπνάει σήμερα από τον λήθαργο.

‘Ηδη πολλές εταιρείες έχουν κάνει επιτυχείς δοκιμαστικές πτήσεις και δηλώνουν έτοιμες να ξεκινήσουν και πάλι δρομολόγια, ενώ η Lufthansa εξασφάλισε άδεια για να πραγματοποιήσει 50 υπεραντλαντικές πτήσεις. Το χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, πάντως, παραμένει.

 Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να δώσει στις χώρες μέλη την άδεια να καταβάλουν “έκτακτες” οικονομικές ενισχύσεις από τα δημόσια ταμεία στις αεροπορικές εταιρείες που έχουν πληγεί από την παράλυση των ευρωπαϊκών αερομεταφορών. Ο οικονομικός αντίκτυπος από το νέφος είναι πιθανό να αποδειχθεί μεγαλύτερος από εκείνον που έπαθε η βιομηχανία αερομεταφορών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    
Από την άλλη μεριά εγκλωβισμένοι εκτός Ελλάδος βρίσκονται όσοι ταξίδευαν αυτές τις ημέρες στην Ευρώπη. Όπως καταγγέλλει στο Νewsit ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας τουρισμού Σπύρος Γκίνης είναι χαρακτηριστική η περίπτωση Ελληνίδας που για να επιστρέψει στην χώρα από την Γλασκώβη πήγε στο Λονδίνο, πέρασε την Μάγχη με τρένο για το Παρίσι. Από εκεί με τρένο κατευθύνθηκε στο Μιλάνο για να καταλήξει στην Αγκόνα, να περάσει με το πλοίο στην Πάτρα και από εκεί Αθήνα. Η οδύσσεια της νεαρής γυναίκας ξεκίνησε την Παρασκευη και αναμέμεται να ολοκληρωθεί αύριο αργά το βράδυ.    

Ανοίγουν και άλλα αεροδρόμια

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ορισμένες χώρες, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, προχώρησαν σε δοκιμαστικές πτήσεις, προκειμένου, μαζί με τους κατασκευαστές των κινητήρων των αεροσκαφών, να διαπιστώσουν κατά πόσο η ηφαιστειακή τέφρα δημιουργεί προβλήματα στους κινητήρες.

Ήδη η τέφρα έχει μεταφερθεί στην Τουρκία, της οποίας έκλεισε ο εναέριος χώρος στα βόρεια. Σήμερα άνοιξε ο εναέριος χώρος σε Ουγγαρία, Αυστρία και Εσθονία, ενώ και στην Ισπανία άνοιξαν προσωρινά τα αεροδρόμια που είχαν κλείσει στα βόρεια και ανατολικά της χώρας.

Καλύτερη η κατάσταση στην Ισλανδία 

Η έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου και η τέφρα που εκτοξεύεται από το αυτό έχουν μειωθεί αισθητά, δήλωσε σήμερα  ισλανδή γεωφυσικός. “Η ποσότητα της τέφρας έχει μειωθεί σημαντικά και το ύψος της δεν ξεπερνάει τα τρία χλμ., δηλαδή στο μισό ύψος από εκείνο στο οποίο εκτοξεύθηκε κατά την πιο ισχυρή έκρηξη”, πρόσθεσε.
Η ακτοφυλακή της Ισλανδίας καθώς και επιστήμονες ετοιμάζονται να πετάξουν πάνω από το ηφαίστειο για να δουν εάν ρέει λάβα από τον κρατήρα του, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι αλλάζει η φύση της έκρηξης. 

Η παρουσία της λάβας μπορεί να σημαίνει ότι η έκρηξη μπορεί να περνάει σε μια πιο ήπια φάση, πιθανώς ένα καλό σημάδι για τους χιλιάδες ταξιδιώτες που έχουν αποκλεισθεί σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια τις τελευταίες πέντε ημέρες, καθώς πολλές χώρες έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους για λόγους ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης: 

Ισλανδία: Τρέμουν την έκρηξη του διπλανού ηφαιστείου

Φόρμουλα 1 : Καθηλωμένη λόγω τέφρας

Οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν ν’ ανοίξουν τ’ αεροδρόμια

Κλίμα ανησυχίας για τις επιπτώσεις της ηφαιστειακής σκόνης στην υγεία

Οι μισές πτήσεις της Δευτέρας στην Ευρώπη “μπορούν να πραγματοποιηθούν”

Για 4η μέρα τα αεροπλάνα καθηλωμένα στην Ευρώπη

Τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα θα είναι κλειστά τα αεροδρόμια

Οι εκρήξεις μειώνονται λέει η Ισλανδία

Η στάχτη αναβάλλει συνόδους της ΕΕ

Η Κομισιόν συστήνει επιτροπή για την αποτίμηση της οικονομικής απώλειας

Η σκόνη “τινάζει στον αέρα” Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε