Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Βόμβα για μισθούς και συντάξεις! Παρακράτηση φόρου από τον Μάιο

Βόμβα για μισθούς και συντάξεις! Παρακράτηση φόρου από τον Μάιο

Μία δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και ενδεχομένως του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους, η ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χρ. Πιτσιλή για την παρακράτηση του φόρου.

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ισχύσει για τους μισθούς και τις συντάξεις του Μαίου και όχι του Ιουνίου, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα. Για τον ιδιωτικό τομέα η ερμηνεία είναι πως θα ισχύσει οπωσδήποτε και για τους μισθούς του Μαίου.

Ας πιάσουμε τον μίτο από την αρχή. Στην ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα αναφέρεται επί λέξει “οι παρακρατήσεις φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις με τις νέες διατάξεις διενεργούνται για μισθοδοσίες και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από τις 27.5.2016, ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4389/2016, και εξής και όχι αναδρομικά”.

Η λέξη κλειδί είναι η λέξη εκκαθαρίζονται. Στον ιδιωτικό τομέα η εκκαθάριση και η καταβολή γίνεται την τελευταία ημέρα του μήνα και επομένως ο φόρος που θα παρακρατηθεί και η εισφορά αλληλεγγύης που αναλογούν στους μισθούς του Μαίου, θα πρέπει σύμφωνα με την ανακοίνωση να υπολογιστούν με το νέο σύστημα, αφού η εκκαθάριση θα γίνει μετά την 27η Μαίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί θα δουν να μειώνεται ο μισθός τους από αύριο και όχι από το τέλος του Ιουνίου, εκτός και αν υπάρξει νέα παρέμβαση από του Μαξίμου, όπως έγινε με τα αναδρομικά των συνταξιούχων που χάνουν το ΕΚΑΣ.

Οσον αφορά στους μισθούς του Δημοσίου και τις συντάξεις, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την ερμηνεία που θα γίνει. Για παράδειγμα αν η καταβολή της σύνταξης του Μαίου που έγινε τον Απρίλιο, θεωρείται πως καταβλήθηκε ύστερα από εκκαθάριση, τότε δεν ισχύει το νέο σύστημα, αν, όμως, η εκκαθάριση θεωρείται ότι γίνεται μετά την 27η Μαίου, τότε το μαχαίρι θα πέσει και για τις συντάξεις του Μαίου.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε