Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

“Βόμβα” στις εργασιακές σχέσεις με το τέλος των συλλογικών συμβάσεων

“Βόμβα” στις εργασιακές σχέσεις με το τέλος των συλλογικών συμβάσεων

Η κυβέρνηση αποφάσισε κατάργηση της αρχής της “ευνοικότερης ρύθμισης” γκρεμίζοντας τα θεμέλια της εργατικής νομοθεσίας.

Η κατάργηση της συγκεκριμένης αρχής βάζει σε μηδενική βάση την εργασιακή και οικονομική σχέση του εργοδότη με τον εργαζόμενο.

H Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με το ισχύον σύστημα, βάζει την πρώτη βάση αμοιβών και εργασιακών σχέσεων και έπειτα “οικοδομούνται” ευνοϊκότερες ρυθμίσεις με τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.

Το “οικοδόμημα” αυτό θεωρείται απολύτως δεδομένο και σεβαστό όταν ένας εργαζόμενος υπογράφει ατομικη σύμβαση, η οποία στην ουσία μπορεί να περιέχει μόνο ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, για τις αμοιβές και τις εργασιακές σχέσεις.

Με την κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης όμως ο εργαζόμενος θα ξεκινά από το μηδέν κατά τη διαπραγμάτευση με τον εργοδότη του.

Η συγκεκριμένη διάταξη ξεπερνά ακόμη και την απαίτηση της τρόικας για μειώσεις μισθών αφού θα μπορούν πλέον μέσω της ατομικής σύμβασης να θεσπισθούν χαμηλότερες αμοιβές. Ο λόγος είναι ότι ο εργαζόμενος θα πιέζεται να συμφωνήσει “σε οτιδήποτε” υπό την απειλή της απόλυσης και μάλιστα σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική περίοδο για την χώρα.

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΓΣΕΕ με την διαρροή της συγκεκριμένης ρύθμιση με τον πρόεδρο της κ. Ι. Παναγόπουλο να κάνει λόγο για “κατάργηση του εργατικού δικαίου, του Συντάγματος και των διεθνών συμβάσεων”, αλλά και για “κατάργηση του κοινωνικού ευρωπαϊκού κεκτημένο”. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζήτησε από την κυβέρνηση “να μην νομοθετήσει αυτά που επιτάσσει η τρόικα”.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε τα εξής:

-Κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης

-Αναστολή για δύο χρόνια της δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων

-Χρονικό όριο ενός μήνα για τη σύσταση επιχειρησιακού σωματείου

-Δυνατότητα δημιουργίας επιχειρησιακού σωματείου και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 20 εργαζόμενους

-Κατάργηση της γνωμοδοτικής δυνατότητας του Συμβουλίου της Επιθεώρησης Εργασίας για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων

-Δραστικές περικοπές στο εφάπαξ και στις επικουρικές ορισμένων ελλειμματικών Ταμείων

-Μείωση κατά 15%, το εφάπαξ όσων ασφαλισμένων υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά τη διάρκεια του 2010 και κατά 20% όσων υπέβαλαν το 2011 στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων

-Μείωση κατά 25% το εφάπαξ του Ταμείου της ΔΕΗ, για όσους ασφαλισμένους υπέβαλαν αίτηση το 2010 και κατά 30% για όσους υπέβαλαν το 2011. Για τους ασφαλισμένους του Ταμείου της Εμπορικής που υπέβαλαν αίτηση το 2011 η μείωση είναι 20%

-Μείωση έως 30% όσες συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, είναι από 170 ευρώ και άνω ως προς τις επικουρικές συντάξεις

-Μείωση κατά 20% και κατά 50% ως προς το μέρος της σύνταξης το οποίο υπερβαίνει τα 500 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων

-Μείωση κατά 15%  και στις επικουρικές συντάξεις του ΤΑΥΤΕΚΩ

Διαβάστε επίσης: Όλο το νομοσχέδιο για τους μισθούς και την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε