Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για Natura: “Δεν θα ανεχθούμε τις πράσινες εμμονές της Μπιρμπίλη”

– Απειλούν ακόμα και με καταψήφιση όχι μόνο της διάταξης για τις περιοχές Natura
– “Ποιά ανάπτυξη και ποιό fast track;”, λένε αναφερόμενοι στο σύνολο του νόμου
– Το πρόβλημα πάει πίσω επι υπουργίας Λαλιώτη – Τι προέβλεπε πριν και τι τώρα για τα 4 στρέμματα

Αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω είναι δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με την μορφή που έφερε για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο για την δόμηση στις περιοχές Natura η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη.

Η κα Μπιρμπίλη έχει γίνει κόκκινο πανί για τους βουλευτές οι οποίοι υποστηρίζουν οτι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη του κάθε νομού, για τα συμφέροντα των κατοίκων αλλά και των ιδίων των βουλευτών.

Μετά την χθεσινή ανταρσία και την απειλή καταψήφισης επισήμως από την κα Σούλα Μερεντίτη και ανεπισήμως από δεκάδες άλλους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος η κα Μπιρμπίλη υποχρεωθηκε σε άτακτη υποχώρηση.

Κατηγορείται οτι ενώ στο Κοινοβουλευτικό Τομέα Ελέγχου είχε επιτευχθεί συμφωνία για τους όρους που θα επιτρέπεται η δόμηση, χθες η κα Μπιρμπίλη έφερε το νομοσχέδιο εντέχνως αλλαγμένο.

‘Ολα άρχισαν οταν η υπουργός Περιβάλλοντος κατά τη δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόµου για τη βιοποικιλότητα έφερε ρύθµιση σύµφωνα µε την οποία, για να βγάλει κάποιος οικοδοµική άδεια ακόµη και στα 4 στρέµµατα για τις εκτός σχεδίου περιοχές που περιλαµβάνονται στο δίκτυο Natura 2000, θα πρέπει τα οικόπεδα να έχουν πρόσοψη σε πάνω από 45 µέτρα, βάθος πάνω από 50 µέτρα και να εφάπτονται σε εθνικό ή επαρχιακό δρόµο.

Η υπουργός παρουσίασε τη νέα αλλαγή ως «νοµοτεχνική βελτίωση» – δίνοντας τη δυνατότητα δόµησης όχι µε βάση το σύνολο του Προεδρικού ∆ιατάγµατος του ’85, αλλά µε βάση µία διάταξή του.

Τότε ήταν που εξεμάνησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λέγοντας στην κα Μπιρµπίλη ότι η νέα ρύθµιση που παρουσίασε δεν έχει καµία σχέση µε τα όσα ειπώθηκαν – και συµφωνήθηκαν – στην πρώτη ανάγνωση του σχεδίου νόµου.

Τότε είχε συμφωνηθεί ότι µπορεί να χτίσει σε αυτές τις περιοχές όποιος έχει σήµερα 4 στρέµµατα.

Την κατηγόρησαν ότι δεν έλαβε υπόψη της τις προτάσεις που είχαν διατυπωθεί τις προηγούµενες µέρες, τόσο στον Κοινοβουλευτικό Τοµέα Εργασίας όσο και στην αρµόδια Επιτροπή της Βουλής.

‘Οπως αποδεικνύεται με τη νέα ρύθµιση θα µπορεί να οικοδοµείται µόνο το 10% των σηµερινών οικοπέδων που έχουν έκταση 4 στρεµµάτων.

«Για να πάρετε την έγκρισή µας θα πρέπει να µας πείσετε. Από πού εκπορεύεται η δική σας βεβαιότητα για τις ρυθµίσεις και να διεκδικείτε το αλάθητο;», είπε η κα Σούλα Μερεντίτη. Αντιδράσεις εξέφρασαν και οι βουλευτές Κώστας Καρτάλης και Κατερίνα Φαρµάκη.

Στις αλλαγές που παρουσίασε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρεται ότι για την έκδοση οικοδοµικής άδειας σε οικόπεδα εκτός σχεδίου ή οικισµού, τα οποία βρίσκονται σε ζώνη 300 µέτρων εκατέρωθεν των ορίων Natura, θα εξετάζεται ύστερα από αυτοψία η ακριβής θέση του οικοπέδου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε