Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

“Βροχή” οι ανακοινώσεις των δικαστικών ενώσεων κατά της αύξησης του ορίου ηλικίας χωρίς συνταγματική αναθεώρηση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η μία μετά την άλλη οι δικαστικές ενώσεις εκφράζουν την αντίθεση τους στην αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των ανώτατων δικαστών από το σώμα χωρίς να προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση!

Μετά την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την Ένωση Διοικητικών Δικαστών και την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σειρά πήρε η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία σε ανακοίνωση της τονίζει πως τροποποιήσεις του ορίου ηλικίας μπορούν να γίνουν μόνο με συνταγματική αναθεώρηση.

Το ζήτημα έχει έρθει ξανά στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες μετά την απόφαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου να συγκαλέσει για την προσεχή Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 την διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου προκειμένου να αποφανθεί για το ζήτημα της αύξησης του ορίου ηλικίας αποχώρησης από το δικαστικό σώμα των ανώτατων δικαστικών λειτουργών από τα 67 στα 70 έτη.

Οι δικαστές του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου επισημαίνουν στην ανακοίνωση τους : “Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αφορμή την εκ νέου ανακίνηση του ζητήματος που αφορά στο οριζόμενο από το Σύνταγμα όριο ηλικίας αποχώρησης των δικαστών από την ενεργό υπηρεσία, υπενθυμίζει, όπως άλλωστε είχε διατυπώσει και σε προγενέστερη κοινή ανακοίνωση που συνυπέγραψε στις 11.10.2016 με την Ένωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας και την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, ότι τροποποιήσεις στο σαφές και μη επιδεχόμενο αμφισβήτησης περιεχόμενο της διάταξης του άρθρου 88 παρ. 5 του Συντάγματος μπορεί να γίνουν μόνο στο πλαίσιο συνταγματικής αναθεώρησης και οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία ή ενέργεια που στοχεύει στην προώθηση διαφορετικού νοήματος στη διάταξη αυτή είναι ευθέως αντισυνταγματική”.

Νωρίτερα σήμερα η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου απάντησε με ανακοίνωση της στις επικρίσεις που δέχεται τονίζοντας πως το αίτημα για αύξηση του ορίου αποχώρησης των ανώτερων δικαστών απο το σώμα δεν είναι προσωπικό αλλά αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανώτερων δικαστικών λειτουργών και επιπλέον υπεραμύθηκε της απόφασης της να συγκαλέσει την Ολομέλεια, ζητώντας να αφεθούν ανεπηρέαστοι οι αρεοπαγίτες να εκφράσουν την επιστημονική τους άποψη. “Οι ανακοινώσεις των ως άνω φορέων λίγες μόλις ημέρες πριν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας και χωρίς να αναμένουν για να ακουσθεί και η αντίθετη προς τη δική τους νομική άποψη, μπορούν δικαιολογημένα να θεωρηθεί ότι συνιστούν ανεπίτρεπτη προσπάθεια επηρεασμού και παρεμπόδισης της ελεύθερης έκφρασης γνώμης των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αποτελούν σαφή παρέμβαση, για την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου” ανέφερε η κυρία Θάνου.

Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε και η νεοϊδρυθείσα Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών. “Τα μέλη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, έχουν πλήρη συναίσθηση της ευθύνης τους, διαθέτουν επιστημονική επάρκεια, ωριμότητα και ήθος, ώστε να κρίνουν με βάση την νομιμότητα και δεν χρειάζονται τις υποδείξεις ή τις παρεμβάσεις οποιουδήποτε τρίτου, για να εκφράσουν τη νομική τους άποψη στην Ολομέλεια της 26-1-2017, όπως πάντοτε μέχρι σήμερα πράττουν”ανέφεραν τα μέλη της νέας Ένωσης στην ανακοίνωση τους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε