Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Χάος με τα τεκμήρια διαβίωσης – Χωρίς πληροφόρηση οι φορολογούμενοι

Χάος με τα τεκμήρια διαβίωσης – Χωρίς πληροφόρηση οι φορολογούμενοι

Οι φορολογούμενοι πληρώνουν φόρο για εισόδημα που δεν απέκτησαν ποτέ, αφού οι ΔΟΥ αδυνατούν να τους καθοδηγήσουν σχετικά με την αμφισβήτηση των τεκμηρίων διαβίωσης, σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη.

Ειδικότερα, ο Συνήγορος του Πολίτη σε πόρισμά του διαπιστώνει πως τόσο οι ΔΟΥ όσο και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών συστημάτων είτε έδιναν ελλιπή πληροφόρησης στους φορολογούμενους ή ανεπαρκή καθοδήγηση από πλευράς αρμοδίων υπαλλήλων για την αμφισβήτηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Η ανεξάρτητη αρχή δέχθηκε πολλές διαμαρτυρίες, διότι οι ΔΟΥ δεν παρείχαν τις απαραίτητες πληροφορίες και διευκρινίσεις για τη δυνατότητα αμφισβήτησης των τεκμηρίων διαβίωσης, και πολλοί φορολογούμενοι δεν μπόρεσαν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια και υποχρεώθηκαν να καταβάλουν φόρο για εισόδημα που δεν απέκτησαν ποτέ.

Ο Συνήγορος εστίασε την προσοχή του σε δύο κατηγορίες πολιτών για τις οποίες -λόγω ειδικών συνθηκών- προκύπτει αυξημένη υποχρέωση πληροφόρησης σχετικά με τη δυνατότητα αμφισβήτησης των τεκμηρίων. Πρόκειται για τους κατοίκους εξωτερικού και τους πολίτες που δεν είχαν εισοδήματα (ή είχαν πολύ χαμηλά εισοδήματα) τα τελευταία έτη και για τον λόγο αυτό δεν κατέβαλαν φόρους.

Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν διαπιστώθηκε έλλειμμα πληροφόρησης των πολιτών τόσο σε επίπεδο ΔΟΥ όσο και Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), καθώς και άρνηση ή ανεπαρκής καθοδήγηση από πλευράς αρμοδίων υπαλλήλων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει ότι η διοίκηση όφειλε να έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία και να έχει προβεί με όλα τα μέσα (ηλεκτρονικά, έντυπα) που έχει στη διάθεσή της και με αυξημένη επιμέλεια στη διασφάλιση της πλήρους ενημέρωσης των φορολογούμενων για τη δυνατότητα αμφισβήτησης των τεκμηρίων διαβίωσης, ειδικά αυτήν την περίοδο που οι Έλληνες πολίτες περνούν δύσκολες στιγμές λόγω ττης κρίσης που περνάει η χώρα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη στο πόρισμά του προτείνει:

1. Το υπουργείο να πληροφορεί μέσω του διαδικτυακού τόπου του και να ενημερώνει μέσω του Τύπου πριν την κατ’ έτος υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

2. Να αναγράφονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα η δυνατότητα και οι προϋποθέσεις αμφισβήτησης της αντικειμενικής δαπάνης και μείωσης ή / και διαγραφής του αναλογούντος φόρου.

3. Οι ΔΟΥ να καθοδηγούν επαρκώς τους φορολογούμενους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πάνω απο 1 εκατ. φορολογούμενοι δήλωσαν μικρότερα εισοδήματα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε