Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Χαστούκι: “Να ανοίξουν τα λιμάνια στα Κατεχόμενα” ζητά η Κομισιόν

Χαστούκι:  “Να ανοίξουν τα λιμάνια στα Κατεχόμενα” ζητά η Κομισιόν

Από το διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει απαγόρευση για είσοδο ή έξοδο από τα (κατεχόμενα) λιμάνια της Αμμοχώστου, της Κερύνειας και του Καραβοστασίου,δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Την άποψη αυτή διατύπωσε η εκπρόσωπος του επιτρόπου Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, Άντζελα Φιλότε, η οποία κλήθηκε από τον ανταποκριτή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Παύλο Ξανθούλη, να τοποθετηθεί επί της νομιμότητας διεξαγωγής απευθείας εμπορίου από κατεχόμενο τμήμα της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ερώτηση, που υποβλήθηκε είναι η εξής: «Ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόσο, σε πρόσφατη επιστολή που απέστειλε στην Κύπρια ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους, υποστήριξε τη νομική βάση που επιλέγηκε για τον Κανονισμό του απευθείας εμπορίου για τους Τουρκοκυπρίους, από το βόρειο τμήμα της Κύπρου. Αναφέρθηκε επίσης στη Θέουτα, τη Μελίγια, το Γιβραλτάρ και τη Χέλγκολαντ σαν παρόμοιες περιπτώσεις. Θα ήθελα να ρωτήσω πώς θα ήταν δυνατόν να υπάρξει απευθείας εμπόριο από το βόρειο τμήμα της Κύπρου, δεδομένου ότι τα λιμάνια της Αμμοχώστου, της Κερύνειας και του Καραβοστασίου είναι παράνομα, καθώς βρίσκονται σε μια κατεχόμενη περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974».

Η εκπρόσωπος του επιτρόπου Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, Άντζελα Φιλότε, απάντησε : «Η Κομισιόν γνωρίζει ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κήρυξε τα τρία λιμάνια που αναφέρονται στην ερώτησή σας κλειστά, μετά τα γεγονότα του 1974. Ωστόσο, η Κομισιόν αντιλαμβάνεται ότι υπό το γενικό διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει καμιά απαγόρευση για είσοδο και έξοδο από τα λιμάνια αυτά. Δεν έχει επιβληθεί κανένα εμπορικό εμπάργκο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, είτε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο επίμαχος κανονισμός για το απευθείας εμπόριο βρίσκεται πλέον ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Διάσκεψη των Προέδρων του Σώματος τον παρέπεμψε στην Επιτροπή Νομικών, η οποία θα εκδώσει γνωμοδότηση, λαμβάνοντας υπόψη και γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωβουλής για την ορθότητα ή όχι της νομικής βάσης του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο.

Εισηγητής της γνωμοδότησης είναι ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος, Κουρτ Λέχνερ, ο οποίος δέχθηκε παρεμβάσεις από την Κομισιόν για να στηρίξει την έγκριση του απαράδεκτου Κανονισμού.

Το απευθείας εμπόριο έχει τεθεί στην ατζέντα της Επιτροπής Νομικών στις 2 Σεπτεμβρίου, αλλά γίνονται σκέψεις για χρονική μετάθεση της συζήτησης και έκδοσης της γνωμοδότησης.

Θα πρέπει πάντως να διευκρινισθεί ότι η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωβουλής και η γνωμοδότηση της Επιτροπής Νομικών του Σώματος δεν είναι δεσμευτικές για την πολιτική απόφαση που αναμένεται να κληθεί να λάβει η Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία αποτελεί το ανώτατο όργανο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε