Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι έως και 5 μήνες – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για το εφάπαξ στο Δημόσιο

– 400.000 εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι τον προηγούμενο μήνα
– Οι οφειλές των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία φτάνουν τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ
– Το υπουργείο Εργασίας καλεί τους υπαλλήλους να έχουν υπογράψει τις κλαδικές μέχρι 14 Μαΐου
– Η ένταξη των δικαιούχων εφάπαξ στη ρύθμιση θα είναι προαιρετική

Μόνο θλίψη και αγωνιά προκαλούν τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τους εργαζόμενους, καθώς όπως προκύπτει οι περισσότεροι εργάζονται και δεν παίρνουν την αμοιβή τους για διάστημα από ένα έως πέντε μήνες.

Σε αυτό το στοιχείο εάν προστεθεί και ο αριθμός των 400,000 εργαζομένων που τον προηγούμενο μήνα έμειναν ουσιαστικά απλήρωτοι, τότε συνειδητοποιεί ο καθένας πως πολλές από αυτές τις οικογένειες των δημοσίων υπαλλήλων αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι δίνουν πραγματική μάχη για τουλάχιστον τα απαραίτητα, το υπουργείο Εργασίας προτρέπει όλες τις πλευρές να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις έως και τις 14 Μαΐου, προκειμένου όπως υποστηρίζουν να μην χειροτερέψει η ήδη άθλια κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, οι συμβάσεις που έχουν λήξει έως τις 14 Αυγούστου του 2011, έχουν μετατραπεί ήδη σε ατομικές οπότε για να υπάρξει μείωση μισθού τότε θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη και του εργαζομένου.

Ωστόσο, για τις συμβάσεις που λήγουν στις 15 Μαΐου 2012, η μείωση στους μισθούς αναμένεται να γίνεται με διευθυντικό δικαίωμα, αλλά αυτό εάν ο εργαζόμενος αμείβεται με υψηλότερο μισθό από αυτές που προβλέπει το κλιμάκιο του.

ΧΑΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Στα 11 δισ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ 800.000 οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα, χρωστούν εισφορές. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, από το σύνολο των οφειλών μπορούν να αναζητηθούν μόνο τα 7 δισ. ευρώ.

Προβλήματα εμφανίζονται και στην καταβολή εισφορών. Στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, από τους 807.870 ασφαλισμένους οι 434.000 ή ποσοστό 54% καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους. Αντίστοιχα, στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων το ποσοστό των συνεπών ασφαλισμένων είναι το 62% του συνόλου.

Ο υπουργός Εργασίας διέψευσε, με κατηγορηματικό τρόπο, σενάρια για ενδεχόμενη νέα μείωση μισθών και συντάξεων τους επόμενους δυο μήνες, πρόσθεσε όμως ότι για να μην απαιτηθούν στο μέλλον νέα μέτρα, θα πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε ό,τι αφορά την αναπλήρωση των απωλειών των ασφαλιστικών Ταμείων από το «κούρεμα» των αποθεματικών τους που είχαν επενδυθεί σε τίτλους του Δημοσίου, επανέλαβε ότι θα ενεργοποιηθεί διάταξη νόμου που προβλέπει τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο υπό σύσταση Ταμείο Στήριξης του Ασφαλιστικού Συστήματος.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ

Αλλαγές στο εφάπαξ προανήγγειλε κατά τη σημερινή, άτυπη συνάντησή του με δημοσιογράφους, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Οι αλλαγές θα οριστικοποιηθούν μετά δυο μήνες με την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας επεξεργάζονται ρύθμιση, με την οποία οι δικαιούχοι εφάπαξ που είναι ταυτόχρονα και δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε συμψηφισμό μέρους ή ολόκληρου του ποσού με το δάνειό τους. Η ένταξη των δικαιούχων στη ρύθμιση θα είναι προαιρετική.

Σε ότι αφορά ασφαλιστικούς οργανισμούς που χορηγούν εφάπαξ αλλά παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα, εξετάζεται η καθιέρωση μεγαλύτερης εισφοράς, ενώ οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ θα λαμβάνουν με τη συνταξιοδότησή τους το 40% του εφάπαξ που δικαιούνται και το υπόλοιπο μετά δυο χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κι άλλα μέτρα και απολύσεις στο Δημόσιο ζητάει η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε