Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Χωρίς πλοία τα νησιά στις 23 Νοεμβρίου

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ταλαιπωρία περιμένει την ερχόμενη Τρίτη, 23 Νοεμβρίου, όσους θέλουν να ταξιδέψουν από και προς τα νησιά, καθώς η ΠΝΟ κήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Στην έναρξη της απεργιακής κινητοποίησης δεν θα συμπεριληφθούν τα επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία της γραμμής Ελλάδας-Ιταλίας.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία διεκδικεί την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για τους ναυτικούς που απασχολούνται στα ακτοπλοϊκά-επιβατηγά πλοία, πορθμεία εσωτερικού, μεσογειακά φορτηγά πλοία και ακτοπλοϊκά φορτηγά πλοία κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.

Η ομοσπονδία των ναυτικών έχει υπογράψει συμφωνία για τη σύμβαση του 2010 με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (πλοία Αδριατικής και κρουαζιερόπλοια) με αύξηση 2%, ενώ πριν από λίγες ημέρες ήρθε σε συμφωνία και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για τους ναυτικούς που απασχολούνται στα ποντοπόρα πλοία και προβλέπει αύξηση 1,7%, από την 1η Ιανουαρίου 2010, με αναδρομική ισχύ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΝΟ, ενώ εκπνέει σε λίγες εβδομάδες το τρέχον έτος, η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καρκινοβατεί, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η αβεβαιότητα στις τάξεις των ναυτεργατών από την εκκρεμότητα αυτή.

Η ΠΝΟ ζητά τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών όλων των ειδικοτήτων, την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την δεκάμηνη απασχόληση στα ακτοπλοϊκά-επιβατηγά πλοία και την ίδρυσης Ανεξάρτητου Ταμείου Ανεργίας για τους ναυτικούς.

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού αναφέρει ότι στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ ανατράπηκε η χθεσινή απόφαση της πλειοψηφίας που είχε κηρύξει 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων για το σύνολο των προβλημάτων των ναυτεργατών εν ενεργεία και συνταξιούχων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε