Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Χριστόφιας και Έρογλου θα τα πουν σήμερα στη Γενεύη

Χριστόφιας και Έρογλου θα τα πουν σήμερα στη Γενεύη
Αδιέξοδο ή μήπως υπάρχει ακόμη φως το τούνελ. Με ασύμβατες θέσεις σήμερα στη συνάντηση της Γενεύης με τον γγ του ΟΗΕ, Χριστόφιας-Έρογλου
Περίπου τέσσερις ώρες αναμένεται να διαρκέσει η σημερινή συνάντηση στη Γενεύη μεταξύ του γγ του ΟΗΕ και των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και Ντερβίς Ερογλου. Η συνάντηση στο Παλάτι των Εθνών της ελβετικής πόλης έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 11 ώρα Ελλάδος και να ολοκληρωθεί γύρω στις 3.15 μμ. με δήλωση, την οποία θα αναγνώσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
 
Ο γγ θα ακούσει τις απόψεις του Κύπριου προέδρου Δ. Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
 
Οι δύο ηγέτες προσέρχονται με ασύμβατες θέσεις, αφού δεν κατέστη δυνατό, λόγω της τουρκικής στάσης, να συμφωνήσουν σε κοινό «σχέδιο δράσης», όπως τους είχε ζητήσει ο Μπαν Κι Μουν το Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη.
 
Χθες βράδυ, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι τα Ηνωμένα Εθνη ποτέ δεν είχαν αυταπάτες ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος δεν θα είναι δύσκολη υπόθεση.
 
Ο κ. Ντάουνερ, ο οποίος είχε χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, είπε πως τα Ηνωμένα Εθνη προσβλέπουν στη σημερινή συνάντηση όπως και οι δύο ηγέτες, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα πως αυτή θα συμβάλει στη συνέχιση της διαδικασίας.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα στη Γενεύη, θα καθορισθούν τα βήματα στις διπαραγματεύσεις μέχρι τον Μάρτιο που θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση.
 
Μεταξύ των σεναρίων που έχουν εξετάσει τα Ηνωμένα Εθνη, είναι και τα εξής:
 
– Ο γγ θα προχωρήσει με τους Χριστόφια και Ερογλου στην αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων και θα ζητήσει εντατικοποίηση μέχρι το δεύτερο δεαπενθήμερο του Μαρτίου, που θα γίνει νέα τριμερής.
 
– Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν εξετάσει ενδελεχώς το ενδεχόμενο να παρουσιάσουν τα ίδια ένα πλαίσιο δικό τους, διαδικαστικού χαρακτήρα, που θα καλύψει το κενό που δημιουργείται από την έλλειψη «σχεδίου δράσης».
 
– Ο γγ θα ζητήσει από τους διαπραγματεύτες να καταστήσουν τις συγκλίσεις σε συμφωνία. Αυτό αφορά την περίοδο μέχρι και τον Μάρτιο και σαφώς παραπέμπει σε μιας μορφής ενδιάμεσης συμφωνίας.
 
– Τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν εγκαταλείψει το ενδεχόμενο αναβάθμισης του ρόλου τους στη διαδικασία, ενώ εξετάζουν και το θέμα της πολυμερούς, για μεταγενέστερο χρόνο.
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε