Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Χριστούγεννα στην Πελοπόννησο!

Χριστούγεννα στην Πελοπόννησο!

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την περίοδο των γιορτών θα πραγματοποιηθούν και φέτος παρά την οικονομική κρίση.

Σε όλη την Πελοπόννησο, την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους γιορτάζουν παραδοσιακά και πραγματοποιούνται εκδηλώσεις που την καθιστούν ελκυστικό τόπο προορισμού. Δείτε μερικές από αυτές:

Αρκαδία

Στην Τρίπολη, σημείο αναφοράς αποτελούν οι πλατείες Πετρινού και Αγίου Βασιλείου. Εκεί ο Δήμος έχει μικρά σπιτάκια, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να βρει όλα τα εποχικά είδη και να φωτογραφηθεί στη φάτνη και κάτω από το χριστουγεννιάτικο δένδρο. Τα παιδιά θα μπορούν να παίξουν και να διασκεδάσουν, την ίδια ώρα που οι ενήλικες θα μπορούν να απολαύσουν το ρόφημά τους ή γιορτινά γλυκίσματα στον ίδιο χώρο και -πού ξέρεις- κάποιοι τυχεροί θα συναντήσουν και τον Άγιο Βασίλη.

Παράλληλα, η Εθνικής Αντιστάσεως έχει πεζοδρομηθεί, προκειμένου να συνδέσει πλατείες που θα φιλοξενήσουν πολιτιστικά δρώμενα, ενώ όλες τις ώρες της ημέρας θα ακούγονται χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

Τόσο την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το πρωί, τα ΚΑΠΗ του Δήμου και η Φιλαρμονική διοργανώνουν γιορτή, προσφέροντας γλυκίσματα έξω από το παλαιό Δημαρχείο στο γιορτινό πεζόδρομο.

Τα μεσάνυχτα του νέου έτους στην πλατεία του Αγίου Βασιλείου θα γίνει η υποδοχή του νέου χρόνου με πυροτεχνήματα και δοξολογία στον εορτάζοντα μητροπολιτικό ναό κι αμέσως μετά, από τον εξώστη του Αγίου Βασιλείου, ο μητροπολίτης Μαντινείας, Αλέξανδρος, θα κόψει την πίτα του Δήμου.

Μεσσηνία

Ο Δήμος Καλαμάτας με το εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο στην κεντρική πλατεία, με το καρουσέλ και τα μικρά σπιτάκια που το περιβάλλουν, εδώ κι αρκετές ημέρες πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους με τη συμμετοχή και την ενεργοποίηση πολιτιστικών φορέων και σωματείων της πόλης με τίτλο ”Χριστούγεννα στην Καλαμάτα”.

Σταχυολογώντας τις εκδηλώσεις σας προτείνουμε:

-Την παραμονή των Χριστουγέννων στις 11 το πρωί τη ”Χιονάτη και τα ξωτικά των Χριστουγέννων”. Η Χιονάτη και τα παραμυθένια ξωτικά χαρίζουν χαμόγελα στα παιδιά, πολύχρωμα μπαλόνια κατασκευής και δημιουργούν χαρούμενη ατμόσφαιρα. Στις 12 το μεσημέρι κάλαντα από τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας

 -Τη Δευτέρα 27 στις 11.30 πμ ”Χριστουγεννιάτικη ιστορία”, παράσταση με κούκλες από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας και στις 12.30 Χριστουγεννιάτικες Jazz μελωδίες στον πεζόδρομο με τον Κώστα Γιαξόγλου και τους συνεργάτες του.

 -Την Τρίτη 28 και Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, η Δημοτική Φιλαρμονική και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας παρουσιάζουν το παιδικό μουσικό παραμύθι “Ο Πέτρος και ο λύκος” – παράσταση που θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής. Ο αφηγητής Αλέξανδρος Κολλιόπουλος, δίνει την ευκαιρία σε μικρούς -και γιατί όχι και σε μεγάλους-, να χαρούν την ιστορία του θαρραλέου Πέτρου, αλλά και να γνωρίσουν τα όργανα της ορχήστρας και τον ήχο τους. Κάθε ήρωας του παραμυθιού είναι και ένα όργανο ή μία ομάδα οργάνων. Στο μουσικό παραμύθι του Προκόφιεφ το φλάουτο κάνει το πουλί, το κλαρινέτο την πάπια, τα δύο πιάνα εκπροσωπούν το γενναίο Πέτρο, τα χάλκινα της ορχήστρας με το βαρύ ήχο τους είναι ο λύκος, το παιχνιδιάρικο κλαρινέτο γίνεται η γάτα του Πέτρου και το μπάσο κλαρινέτο ο αυστηρός παππούς του, ενώ η εμφάνιση των κυνηγών συνοδεύεται από τους θριαμβευτικούς ήχους των τυμπάνων. Συμμετέχει και η ορχήστρα μουσικής δωματίου της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας.

-Το απόγευμα της Τρίτης, στις 6 ”Χριστούγεννα στην Καλαμάτα’, προβολή από τη Φωτογραφική Λέσχη Καλαμάτας, και μια ώρα αργότερα ”Χριστουγεννιάτικες Μουσικές Διαδρομές” από το Σύλλογο Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας – Μαρία Κάλλας

 -Την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι ”Ταχυδρομείο ευχών”, διεύθυνση: Άγιος Βασίλης. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γράψουν, να φιλοτεχνήσουν και να στείλουν το γράμμα τους. Στις 7 το απόγευμα, χριστουγεννιάτικοι μουσικοί περίπατοι από το Σύλλογο Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας – Μαρία Κάλλας.

 -Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στις 11 το πρωί, ο Αη Βασίλης με τα ξωτικά του και ένα ζωντανό χριστουγεννιάτικο δένδρο δημιουργούν μια όμορφη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, δίνοντας χαρά σε μικρούς και μεγάλους. Στις 12 τα Κάλαντα με τη Φιλαρμονική του Δήμου και στις 11.30 το βράδυ ξεκινά η γιορτή υποδοχής του Νέου Έτους στην Κεντρική Πλατεία

Αργολίδα

Ναύπλιο και Άργος έχουν φορέσει τα “γιορτινά” τους και σας περιμένουν με εκδηλώσεις για την υποδοχή του νέου χρόνου αλλά και τα Θεοφάνια, στην παραλία της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδος.

Με ξεχωριστό τρόπο γιορτάζουν τα Θεοφάνια στη Νέα Κίο, όπου αναβιώνουν έθιμα από την Κίο της Μικράς Ασίας. Ανήμερα των Φώτων μετά τη Θεία Λειτουργία στο ναό της Αγίας Ειρήνης και την τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού, ξεχωρίζει το μπάνιο που ”θα πάρει” ο καινούργιος βαρκάρης στο λιμάνι της Νέας Κίου μετά τον αγιασμό των υδάτων και τον πυροβολισμό των γκαζοτενεκέδων. Στην Ερμιόνη, τα Θεοφάνια θα αναβιώσει το έθιμο ”γιάλα – γιάλα”, όπου την παραμονή των Φώτων οι νέοι, κυρίως αυτοί που θα καταταγούν στο στρατό, στολίζουν τις βάρκες στο λιμάνι με κλαδιά από φοίνικες. Τη νύχτα, φορώντας παραδοσιακές στολές, τραγουδούν και περνούν σπίτι – σπίτι δεχόμενοι κεράσματα, φτάνοντας το πρωί στο λιμάνι, όπου ανεβαίνουν στις στολισμένες βάρκες και τις κουνούν με δύναμη συνεχίζοντας το τραγούδι ”γιάλα-γιάλα” μέχρι να γίνει ο καθαγιασμός των υδάτων, με την κατάδυση του Σταυρού σ τη θάλασσα που θα βουτήξουν για να τον πιάσουν.

Λακωνία

Στη Μάνη θα αναβιώσουν και φέτος οι δοξασίες για τους καλικάντζαρους που μπαίνουν στα σπίτια από τις καπνοδόχους, γιατί τους προσελκύει η μυρωδιά του λαδιού από τις ”τηγανίδες” που φτιάχνουν οι νοικοκυρές την παραμονή των Χριστουγέννων. Βέβαια, μην φοβάστε, οι καλικάντζαροι, τους οποίους ορισμένοι λαογράφοι υποστηρίζουν πως είναι απόγονοι του τραγοπόδη θεού Πάνα, όσο άγριοι κι αν φημολογείται πως είναι, ως σήμερα δεν έχουν ενοχλήσει κανέναν και θα φύγουν τα Θεοφάνια με τον αγιασμό των υδάτων, ο επίσημος εορτασμός των οποίων θα γίνει στην προβλήτα, προ της κεντρικής πλατείας στο Γύθειο.

Σε κάθε γωνιά της Πελοποννήσου το εορταστικό δωδεκαήμερο, κυρίως οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οργανώνουν εκδηλώσεις και αξίζει να αποκτήσετε μια επιπλέον εμπειρία, ”Χριστούγεννα στο χωριό”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε