Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

ΥΠΕΚΑ: Η ΔΕΗ δεν πωλείται – “H απόφαση για την πώληση της ΔΕΗ είναι πολιτική”, λέει η διοίκηση

ΥΠΕΚΑ: Η ΔΕΗ δεν πωλείται – “H απόφαση για την πώληση της ΔΕΗ είναι πολιτική”, λέει η διοίκηση

Εκτός γραμμής εμφανίζεται στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος αφού φέρεται να δηλώνει στο πρακτορείο Ρωυτερς,οτι η ελληνική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να πωλήσει οποιοδήποτε ποσοστό της συμμετοχής της στη ΔΕΗ.

«Παραμένει σε ισχύ η πολιτική της κυβέρνησης να διατηρήσει ποσοστό 51% στη ΔΕΗ», δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

‘Οπως είναι ήδη γνωστό, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Παρασκευή οι ελεγκτές της τρόϊκας και μιλάει γι’ αυτή όλη η Ελλάδα, πρότεινε, να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε πώληση μετοχών της στη ΔΕΗ, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ.

H απόφαση για πώληση ή ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι πολιτική

Αυτό δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρόεδρος και ΔΣ της εταιρείας Αρθούρος Ζερβός.

Κληθείς να απαντήσει αν στο εξωτερικό έχουν μπει ιδιώτες στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, τόνισε πως «ο απλούστερος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να πουλήσει το κράτος ένα μέρος των μετοχών που υπάρχουν στο Χρηματιστήριο».

Και συμπλήρωσε:

«Το Δημόσιο, στη ΔΕΗ έχει 51%. Είμαστε σε μία εποχή που η τιμή της μετοχής, σε σχέση με την πραγματική αξία της ΔΕΗ, είναι πάρα πολύ υποτιμημένη. Η χρηματιστηριακή της αξία αυτή την περίοδο, με βάση τις τιμές της προηγούμενης εβδομάδας, είναι 2,8 δισ. ευρώ. Αλλά με βάση τα λογιστικά πάγια είναι 16 δισ. ευρώ. Κι η πραγματική της αξία είναι πολύ μεγαλύτερη. Είναι υποβαθμισμένη η μετοχή της ΔΕΗ, σε σχέση με την πραγματική της αξία».

Σε άλλη ερώτηση υπενθύμισε τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί στον ΟΤΕ, λέγοντας:

«Είναι θέμα πώς θα γίνουν οι συμφωνίες της ιδιωτικοποίησης. Διότι και στον ΟΤΕ όπου το Δημόσιο έχει το 20%, έχει λόγο στη διοίκηση. Υπάρχουν τέτοιες διαδικασίες».

Τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα με καταναλωτές, που δεν εξοφλούν λογαριασμούς, σημειώνοντας ότι υπάρχει αύξηση 25% σε σχέση με το παρελθόν. Παρατήρησε, όμως, ότι η μεγαλύτερη αύξηση είναι στα καταστήματα και ανέλυσε το πρόβλημα ως εξής:

«Έχουμε ένα διαχωρισμό με τα νοικοκυριά, τους πελάτες χαμηλής τάσης, όπου εκεί υπάρχει μια αύξηση 35%. Στη μέση τάση, που είναι, κυρίως, εμπορικά καταστήματα, εκεί έχουμε μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 60%. Σαν απόλυτο ποσοστό, η μη πληρωμή είναι 10%, αλλά πρέπει να τη δούμε με τη λογική των λογαριασμών που μένουν απλήρωτοι μετά το εξάμηνο. Εκεί είναι 6%».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πείτε μας πότε και πως θα πουλήσετε σε δυο χρόνια τα ασημικά!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε