Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Υπ. Εργασίας: Η Ελλάδα θα θεσπίσει νέο σύστημα προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων

Υπ. Εργασίας: Η Ελλάδα θα θεσπίσει νέο σύστημα προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων

Ευνοϊκή για τις ελληνικές θέσεις στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, θεωρεί την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας. Παράλληλα επισημαίνει ότι διατηρείται η προέγκριση των ομαδικών απολύσεων και η Ελλάδα θα θεσπίσει ένα νέο σύστημα.

Μάλιστα σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι “η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) επί της προσφυγής της Ανώνυμης Γενικής Εταιρίας Τσιμέντων Ηρακλής (ΑΓΕΤ Ηρακλής) δεν επιβεβαιώνει τις μέχρι σήμερα αρνητικές εκτιμήσεις για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Καταρχάς πρέπει να διευκρινίσουμε πως η απόφαση του Δικαστηρίου δεν αφορά στα ισχύοντα όρια των ομαδικών απολύσεων, τα οποία είναι απολύτως συμβατά με το ενωσιακό δίκαιο. Η κρίση του Δικαστηρίου περιορίζεται στο ζήτημα της διοικητικής προέγκρισης των απολύσεων, καθώς και στα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη κατά τη λήψη της απόφασης από τη δημόσια αρχή.

Η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου δικαιώνει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς κρίνει ότι είναι συμβατή με το ενωσιακό δίκαιο η ρύθμιση που δίνει σε δημόσια αρχή την εξουσία να μην επιτρέπει ομαδικές απολύσεις με αιτιολογημένη απόφαση και έπειτα από ουσιαστικό έλεγχο. Το Δικαστήριο ορίζει επίσης ότι τα κριτήρια βάσει των οποίων οι ελληνικές αρχές οφείλουν να εξετάζουν τα σχέδια των ομαδικών απολύσεων πρέπει να είναι περισσότερο εξειδικευμένα απ’ ότι είναι σήμερα.

Συνεπώς, η Ελλάδα μπορεί να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου με τροποποιήσεις των ισχυουσών διατάξεων διατηρώντας ένα σύστημα ουσιαστικής διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων και όχι καταργώντας το, όπως αρκετοί θα ήλπιζαν ή είχαν προεξοφλήσει ότι θα συμβεί”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε