Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Υπερψηφίστηκε η Εξεταστική για το Βατοπέδι

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Η πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου υπερψηφίστηκε ομόφωνα.

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής, υπερψήφισε την πρόταση 128 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει εκ νέου την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.

Η Ολομέλεια υιοθέτησε την πρόταση του Προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, να συγκροτηθεί η Επιτροπή από 19 βουλευτές με σύνθεση κατ’ αναλογία του μεγέθους των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων και με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών της την 15η Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Η πρώτη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής σε σώμα, ορίστηκε να πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση λέει «ναι» στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι εξέφρασε τον προβληματισμό της μήπως έτσι ξεκινά ένα γαϊτανάκι εξεταστικών επιτροπών και δημιουργείται προηγούμενο, έτσι ώστε κάθε νέα κυβέρνηση να ερευνά ξανά υποθέσεις που εξετάστηκαν επί της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Η Εξεταστική Επιτροπή δεν είναι πράξη πολιτικής εκδίκησης αλλά πράξη δημοκρατική…» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης. «Είναι απαραίτητη η σύσταση της γιατί κανείς δεν έμαθε τι συνέβη και δεν  προσωποποιήθηκαν ποτέ οι ευθύνες» συμπλήρωσε. Ο κ. Παμπούκης τόνισε το σκάνδαλο της ανταλλαγής δημόσιας περιουσίας με τη Μονή Βατοπεδίου «έχει χαρακτηριστικά ενορχηστρωμένης δράσης όπου εμπλέκεται η Εκτελεστική Εξουσία, η Δικαιοσύνη και η Εκκλησία», ωστόσο εκτίμησε πως η «πιο σοβαρή αμαρτία» είναι η «επιχείρηση συγκάλυψη που οργάνωσε η Κυβέρνηση της Ν.Δ.». Ταυτόχρονα κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει «ερμαφρόδιτη θέση» στο θέμα της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής.
 
Νωρίτερα ο βουλευτής της Ν.Δ. και Πρόεδρος της προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, είχε πει ένα μεγάλο «ναι μεν, αλλά…» στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ. «Λέμε ναι, μόνο όμως γιατί η Ν.Δ. δεν θέλει να δώσει τη αίσθηση ότι δεν επιθυμεί ή θέλει να κρύψει κάτι» είχε δηλώσει προσθέτοντας πως η σύσταση νέας επιτροπής είναι «ολίσθημα» ενώ εκτίμησε πως «δεν βοηθάει τη δημοκρατία και τους κοινοβουλευτικούς η Βουλή να πάει σε γενικευμένη διερεύνηση επί της αρχής της υπόθεσης». «Όσο κι αν διερευνηθεί η υπόθεση θα υπάρξει μια ‘τρύπα στο νερό’. Τα ζητήματα ερευνήθηκαν και πήρε θέση η Ολομέλεια της Βουλής» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Μαρκογιαννάκης κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά της Βουλής απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που εκδόθηκε 2 ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών και αναφέρει πως πρέπει να κινηθεί το δημόσιο προκειμένου να μη ζημιωθεί από την υπόθεση των ανταλλαγών και κατηγόρησε την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι αν και έχει την απόφαση στα χέρια της 110 ημέρες, δεν έπραξε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη, ο οποίος τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, πήρε μέτρα προκειμένου να μη ζημιωθεί περαιτέρω το δημόσιο και δεσμεύτηκε πως η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την προσπάθεια επιστροφής της περιουσίας στο δημόσιο.
Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής τάχθηκαν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. 

«Είμαστε απαισιόδοξοι όσον αφορά το αποτέλεσμα αλλά θα ψηφίσουμε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής» δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ο οποίος κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι την χρησιμοποιεί ως «αντίβαρο στην αντιλαϊκή της πολιτική». 

«Σήμερα ανοίγουμε ένα γαϊτανάκι πολλών Εξεταστικών Επιτροπών που θα μας πάρει μέχρι το καλοκαίρι. Το θέμα είναι τι προσδοκάτε; Θα πάρουμε τα λεφτά ή θα φέρουμε την περιουσία πίσω στο δημόσιο; Φοβάμαι πως δεν θα γίνει τίποτα από τα δύο» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ. «Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη πορεία για το έθνος και εμείς πάμε να τσακωθούμε μεταξύ μας. Το γινάτι βγάζει μάτι» πρόσθεσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης και τόνισε πως σε αυτή τη χρονική οικονομική συγκυρία που «κάποιοι μεθοδεύουν την εξουδετέρωση της Ελλάδας», ο πολιτικός κόσμος αντί να ομονοήσει προς όφελος της χώρας, ασχολείται με τα επουσιώδη. «Τι περιμένετε από την Εξεταστική; Να χτυπήσουμε περισσότερο κάποιους υπουργούς του Καραμανλή, Μα χτυπημένοι, κάτω είναι, στο καραβάτσο βρίσκονται» είπε. 

Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, όπως και για τις υπόλοιπες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ (Siemens, Ομόλογα, COSMOTE – ΓΕΡΜΑΝΟΣ και Χρηματιστήριο) τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Νίκου Τσούκαλη. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε