Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Υποβρύχια από χρυσάφι αλλά χωρίς τορπίλες!

Υποβρύχια από χρυσάφι αλλά χωρίς τορπίλες!
Η αγωνία για τη σωτηρία των θέσεων εργασίας 1300 ανθρώπων που ζουν από το ναυπηγείο του Σκαραμαγκά έφερε σε δεύτερη μοίρα το ερώτημα που τέσσερα χρόνια τώρα δεν έχει απαντηθεί μ´ ένα ναι ή ένα όχι:ο Παπανικολής γέρνει ή δεν γέρνει τελικά…

Η απάντηση στο ερώτημα έχει πολύ μεγάλη σημασία, όχι για …ιστορικούς λόγους αφού το υποβρύχιο κοντεύει να μεταβληθεί σε πλωτό μουσείο δεμένο τόσα χρόνια στο Κίελο.Έχει σημασία γιατί τρία ίδια υποβρύχια περιμένουν τις δικές τους δοκιμές στο Σκαραμαγκά. Έχει σημασία γιατί η χθεσινή συμφωνία πώλησης των ναυπηγείων στην Άμπου Ντάμπι Μαρ,προβλέπει τη ναυπήγηση άλλων δύο τέτοιων υποβρυχίων! Και πάνω απ´ όλα έχει σημασία γιατί όλα τα παραπάνω τα πληρώνουμε από τη τσέπη μας. Και δεν είναι λίγα: 4 δις για τη πρώτη παρτίδα των τεσσάρων υποβρυχίων και 1 δις για τα τωρινά,σύνολο 5 δις!!! Γέρνει ή δεν γέρνει λοιπόν ο Παπανικολής;
 
Οι Γερμανοί ποτέ δεν αποδέχτηκαν ότι το πρόβλημα τις κλίσης ήταν τόσο σημαντικό. Παρόλα αυτά στην Ελλάδα χρειάστηκε ν´ αλλάξουμε τρεις αρχηγούς ΓΕΝ και δύο κυβερνήσεις για δεχτούμε τις γερμανικές διαβεβαιώσεις.
Στην αρχή υποστηρίζαμε ότι το υποβρύχιο παρουσιάζει κλίσεις 45ο,μετά δεχτήκαμε ότι η κλίση δεν ήταν δα και τόσο μεγάλη,αλλά δεν παραλαμβάναμε το υποβρύχιο για ψυχολογικούς λόγους! Και τελικά με τον πληθωρικό Β.Βενιζέλο στο Πεντάγωνο ο οποίος κλήθηκε από τη πρώτη στιγμή να διαχειριστεί το θέμα των υποβρυχίων και της σωτηρίας των ναυπηγείων, οι ναύαρχοι πείστηκαν ότι το υποβρύχιο θα είναι ασφαλές για το πλήρωμά του. Ωστόσο έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι ο Παπανικολής θα παραληφθεί για να πουληθεί σε κάποια άλλη χώρα πιθανότατα πιο απελπισμένη από τη δική μας.
 
Το βέβαιο είναι ότι για άλλη μια φορά εμείς οι καλύτεροι πελάτες των αμυντικών βιομηχανιών όλου του κόσμου πληρώσαμε χρυσάφι για οπλικά συστήματα αμφίβολης χρησιμότητας και αποτελεσματικότητας.Κι όχι μόνο αυτό.Στη μακρόχρονη διαπραγμάτευσή μας με τους γερμανούς βρεθήκαμε κυριολεκτικά με τη πλάτη στο τοίχο. Αντί να απαιτούμε την παράδοση των υποβρυχίων με τις προδιαγραφές που τα είχαμε παραγγείλει προσπαθούσαμε να πείσουμε τους γερμανούς να μην κλείσουν τα ναυπηγεία,από τα οποία κέρδισαν δισεκατομμύρια. Και τα καταφέραμε έστω κι αν αυτή η επιτυχία θα μας κοστίσει ένα ακόμη δις!Τώρα θα αρχίσει το δεύτερο μέρος της κωμικοτραγικής ιστορίας.Τα υποβρύχια έχουν αγοραστεί χωρίς…τορπίλες και πρέπει να γίνει νέα προμήθεια!!!

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε