Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Ζητούν να πληρώσουν ΦΠΑ για τις δωρεές των πυροσβεστικών οχημάτων!

EUROKINISSI
Το θέατρο του παραλόγου από το υπουργείο Οικονομικών. Ενώ η χώρα αντιμετωπίζει κάθε χρόνο προβλήματα από τις πυρκαγιές ζητάει από τους εθελοντές δασοπυροσβέστες να πληρώσουν ΦΠΑ για τα οχήματα που τους έκαναν δωρεά!
Προ εκπλήξεως βρέθηκαν εθελοντικές οργανώσεις δασοπυρόσβεσης σε ολόκληρη τη χώρα, όταν πριν από λίγες εβδομάδες έλαβαν ένα δυσάρεστο ραβασάκι από το υπουργείο Οικονομικών: Καλούνταν να καταβάλουν υπέρογκα ποσά ΦΠΑ για πυροσβεστικά οχήματα που απέκτησαν με δωρεές.
 
Σύμφωνα με το “Έθνος”, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων κάνουν λόγο για έλλειμμα λογικής αλλά και για ηθικό σφάλμα, αφού, όπως λένε, οι εθελοντές δασοπυροσβέστες παράγουν έργο με αυτοθυσία, καλύπτουν τις ανάγκες της δασοπροστασίας με δικά τους έξοδα και δεν απολαμβάνουν κανενός είδους συνδρομή από το κράτος.
 
Χαρακτηρίζουν “απαράδεκτο και προσβλητικό” τον καταλογισμό φόρου, λέγοντας ότι σε αρκετές περιοχές, όπως στη κεντρική Εύβοια, την Αστυπάλαια και την Αρεόπολη, οι εθελοντές καλύπτουν το κενό των κρατικών υπηρεσιών λόγω ανυπαρξίας πυροσβεστικών σταθμών. Παράλληλα, ζητούν να εξαιρεθούν τα οχήματά τους από την καταβολή τελών κυκλοφορίας, καθώς είναι κοινωφελούς χρήσης.
 
“Καλούμεθα να πληρώσουμε ΦΠΑ 8.000 ευρώ και επιπλέον πρόστιμο 3.000 ευρώ ως πρόστιμο για τη μη καταβολή”, λέει ο κ. Απόλλων Κούνης, πρόεδρος του Σωματείου “Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπυρόσβεσης & Διάσωσης” Ροδόπολης Αττικής, το οποίο καλύπτει την περιοχή που ξεκινά από την Κηφισιά και φτάνει μέχρι και το Κρυονέρι.
 
“Εχουμε δύο πυροσβεστικά οχήματα συνολικής αξίας 46.000 ευρώ που αγοράστηκαν μεταχειρισμένα από τη Γερμανία το 2008 με χορηγίες και προσφορές ιδιωτών. Δυόμισι χρόνια μετά την ένταξή τους στη δύναμή μας καλούμαστε να πληρώσουμε τον φόρο που κατά τη γνώμη των αρμοδίων δεν έχει αποδοθεί”, συμπληρώνει. “Και αυτό επειδή υφίσταται μεγάλη ασάφεια σε επίπεδο νομοθετικού πλαισίου. Καθένας ερμηνεύει τον νόμο κατά το δοκούν, τη στιγμή που στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, το συγκεκριμένο κόστος καλύπτεται από τις τοπικές αρχές”, εξηγεί.
 
“Αντιλαμβάνεται ο κάθε νοήμων άνθρωπος ότι σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης δεν μπορεί το κράτος, το οποίο δεν έχει δώσει τίποτα και ποτέ να ζητά πέραν της εθελοντικής προσφοράς, να βάλουμε και το χέρι στην τσέπη. Αλλωστε ετησίως πληρώνουμε 1.250 ευρώ για ασφάλιστρα, 550 ευρώ για τέλη χρήσης και περίπου 1.550 ευρώ για έξοδα κίνησης. Πρέπει η πολιτεία να δει σοβαρά αυτά τα ζητήματα και να δείξει ενδιαφέρον, ώστε να μην εξαφανιστούν από προσώπου γης οι εθελοντικές οργανώσεις”.
 
 
Ιστορία παραλογισμού και στα Ψαχνά Ευβοίας
 
Ακόμη πιο “τσουχτερό” είναι το χαράτσι που αναμένουν στον Σύλλογο Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπροστασίας & Διάσωσης Ψαχνών Ευβοίας. “Διαθέτουμε δύο ασθενοφόρα, οκτώ πυροσβεστικά, δύο σκάφη θαλασσίων ερευνών και δύο αυτοκίνητα μεταφοράς προσωπικού”, λέει ο πρόεδρος κ. Σπύρος Ραπτάκης.
 
“Συμπληρώνουμε ή αντικαθιστούμε τρεις κρατικές υπηρεσίες: την Πυροσβεστική γιατί στην Κεντρική Εύβοια δεν υπάρχει σταθμός, το λιμενικό γιατί με τα σκάφη μας συμμετέχουμε σε έρευνες και διασώσεις και το ΕΚΑΒ με τα ασθενοφόρα. Το κράτος έχει γλιτώσει από εμάς μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ όλα αυτά τα χρόνια. Και τώρα μας ζητούν να πληρώσουμε, ενώ για την προσφορά μας έχουμε βραβευτεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλους τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης”, συμπληρώνει. “Το μόνο που ζητούμε είναι να απαλλαγούμε από τον ΦΠΑ και τα τέλη κυκλοφορίας – για τα οποία πέρυσι το κόστος ήταν περίπου 7.000 ευρώ, ποσό το οποίο δεν μπόρεσα να πληρώσω. Αποτέλεσμα: Η Εφορία έστειλε δικαστικό κλητήρα για να κατασχέσει τα πυροσβεστικά οχήματα…”.
 
 
Πηγή: Εφημερίδα “Έθνος”
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε