Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Άδικο το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού λένε στο Newsit οι μεσίτες της Αττικής

Στην επιβολή προστίμων σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους μεσιτικούς συλλόγους της χώρας προχώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αντιδρούν οι μεσίτες της Αττικής οι οποίοι θα ασκήσουν έφεση.

Τα πρόστιμα επεβλήθηκαν στους συλλόγους: Αθηνών-Αττικής, Περιφέρειας Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, Νοτιοανατολικής Ευρώπης Ελλήνων Συμβούλων Διαχειριστών Ακίνητης Περιουσίας και Νομού Χανίων οι οποίοι μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής διαπιστώθηκε πως «είχαν προχωρήσει επί βλάβη των καταναλωτών σε άμεσο ή έμμεσο ορισμό κατώτατων αμοιβών, με το να ορίζουν ρητά στο Καταστατικό ή σε άλλα έγγραφά τους το ποσοστό 2% επί της αξίας του ακινήτου, ως ελάχιστη αμοιβή παροχής μεσιτικών υπηρεσιών, ή με συστάσεις και οδηγίες προς τα μέλη τους για παγίωση πρακτικής για αξίωση ως κατώτατης μεσιτικής αμοιβής 2% ή και με την απαγόρευση διαφήμισης για λήψη μειωμένης (κάτω του 2%) ή μηδενικής αμοιβής».

Τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν ορίζονται ως εξής: Αθηνών-Αττικής 15.515,31 ευρώ, Περιφέρειας Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης 13.263,27 ευρώ, Νοτιοανατολικής Ευρώπης Ελλήνων Συμβούλων Διαχειριστών Ακίνητης Περιουσίας 165,60 ευρώ και Μεσιτών Νομού Χανίων 792,00 ευρώ.

Η Επιτροπή τέλος απείλησε τους μεσιτικούς συλλόγους με αυστηρές κυρώσεις και με υψηλά χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση συνέχισης ή επανάληψης των σχετικών παραβάσεων και τους υποχρέωσε μεταξύ άλλων να ενημερώσουν με επιστολή τα μέλη τους ότι δύνανται να ζητούν αμοιβές μικρότερες του 2% επί της πραγματικής τιμής πώλησης του ακινήτου.

Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν οι μεσίτες της Αττικής οι οποίοι χαρακτηρίζουν το πρόστιμο άδικο.
Όπως δήλωσε στο Newsit o πρόεδρος των κτηματομεσιτών Αθήνας – Αττικής, Γιάννης Ρεβύθης “ποτέ κανένας συνάδελφος του συλλόγου μας δεν πέρασε από πειθαρχικό, ποτέ δε δόθηκε καμία οδηγία για καθοδήγηση αμοιβών (ποσοστού ιδιαίτερων αμοιβών), ποτέ δεν υπήρχε καμία επιστολή προς τα μέλη μας που να αναφέρει ποσοστά αμοιβών. Ποτέ δε σπιλώθηκε κανένας κτηματομεσίτης που έβαλε κάποια διαφήμιση ή παρακίνησε με κάποιο τρόπο κάποιο πελάτη. Η απόφαση της Επιτροπής είναι άδικη. Θα ασκήσουμε έφεση και ελπίζουμε ότι θα δικαιωθούμε“.

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο κ.Ρεβύθης…

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ – ΑΤΤΙΚΗΣ
Με λύπη διαβάσαμε άρθρο που υπάρχει στο site σας newsit.gr που αναφέρεται με σκληρά και αναληθή λόγια προς τους επαγγελματίες μεσίτες.
Θα θέλαμε με να ανακαλέσετε διότι το περιεχόμενο του άρθρου σας απαξιώνει την τόσο σοβαρή και κοινωνική προσφορά των συναδέλφων αλλά και την αξιοπιστία τους.
Σας κάνουμε γνωστό ότι μετά από εξονυχιστικό έλεγχο της Επιτροπής Ανταγωνισμού πριν από δύο χρόνια όπου έκανε έλεγχο επί μια εβδομάδα στα γραφεία του συλλόγου μας αλλά και μετά από παράσταση που είχαμε σαν σύλλογος προς την επιτροπή, δεν βρέθηκε καμία μεθόδευση περί μεσιτικών αμοιβών, πέραν από κάποια ελάχιστα μεμονωμένα περιστατικά τα οποία συζητήθηκαν στα Διοικητικά Συμβούλια αλλά ποτέ δεν κοινοποιήθηκαν στα μέλη μας.
Ο Σύλλογος Μεσιτών ποτέ δε σύστησε στα μέλη του τι αμοιβή θα λάβουν και ποτέ μέλος του δε πέρασε Πειθαρχικό Συμβούλιο με θέμα αμοιβής (κάτι το οποίο δεν προβλέπεται στο Καταστατικό).
Δε γνωρίζουμε και δε μπορούμε να πούμε ακόμα και αν γνωρίζαμε τι έγινε με τους ελέγχους στους άλλους συλλόγους που ελέχθησαν αλλά εμείς που έχουμε τα περισσότερα μέλη στην επικράτεια ως σύλλογος, ποτέ μα ποτέ δε διαφημίσαμε και δεν προτρέψαμε κανένα μεσίτη στο να αυξήσει ή να μειώσει την αμοιβή του. Δεν το κάναμε και δε θα το κάνουμε ποτέ μας! Οι αμοιβές είναι ελεύθερες συμπεφωνημένες, υπογράφονται από τους πελάτες μας και δεν έχουμε μέχρι σήμερα καμιά καταγγελία και καμιά δικαστική διένεξη που αφόρα τις αμοιβές.
Παρακαλούμε πολύ να δημοσιεύσετε την πραγματική εικόνα στο site σας διότι θα πρέπει οι πολίτες να ενημερώνονται και να γνωρίζουν την αλήθεια και μόνο την αλήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λογιστές, έμποροι και μεσίτες θα… δίνουν όσους έχουν “μαύρο χρήμα”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε