Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Αγωνία στη Δράμα για τις διοξίνες…

Αγωνία στη Δράμα για τις διοξίνες…

Ελέγχονται εξονυχιστικά γάλα και κρέας…

Από… κόσκινο θα περνούν τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα της Δράμας, προκειμένου να ελεγχθεί το επίπεδο διοξινών, βαρέων μετάλλων και πολυαρωματικών υδρογονανθράκων στην τροφική αλυσίδα μετά την πυρκαγιά σε μονάδα αποθήκευσης ελαστικών για ανακύκλωση πριν από δέκα ημέρες.

Προς το παρόν οι εργαστηριακοί έλεγχοι δεν έχουν κάνει «σοφότερους» τους επιστήμονες,  καθώς όπως δηλώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Δημόκριτου κ. Λεωνίδας Λεωντιάδης τα δείγματα πάρθηκαν τις πρώτες ημέρες της πυρκαγιάς και επομένως η τοξική τέφρα δεν είχε προλάβει να κατακαθήσει στα προϊόντα. Aυτό σημαίνει ότι οι αναλύσεις θα συνεχιστούν ώστε οι επιστήμονες να έχουν μια πιο σαφή εικόνα σε μία εβδομάδα.

Όπως  εξηγεί ο κ. Λεωντιάδης, ο αέρας είναι πλέον καθαρός αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται στα κτηνοτροφικά προϊόντα (κρέας και γάλα) καθώς μέσω αυτών μπορεί οι διοξίνες να καταλήξουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η Δράμα είναι ένας νομός με πλούσια γαλακτοκομική δραστηριότητα και αυτό έχει εντείνει τις ανησυχίες των παραγωγών, οι οποίοι φοβούνται ότι η υπόθεση των ελαστικών μπορεί να προκαλέσει οικονομική καταστροφή. Το γάλα των πρώτων ημερών της πυρκαγιάς, έχει δεσμευτεί και καταστραφεί και έχει περιοριστεί η ελεύθερη βόσκηση αλλά αντιλαμβάνονται τι θα συμβεί εάν τα επίπεδα διοξινών διαπιστωθεί ότι είναι σε ανησυχητικά επίπεδα.

Επόμενο στάδιο είναι να απομακρυνθούν με ασφάλεια τα υπολείμματα της καύσης καθώς τα ελαστικά παράγουν μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων και συγκαταλέγονται στην κατηγορία των επικίνδυνων αποβλήτων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε