Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Άγριο πετσόκομα 30% στις επικουρικές και 20% στο εφάπαξ

– Παρακράτηση 150 ευρώ από κάθε επικουρική και επιπλέον μείωση 30% στο υπόλοιπο ποσό
– Η ρύθμιση αφορά στα επικουρικά όλων των ταμείων, ακόμη και των υγειών
– 20% μείωση στο εφάπαξ του δημοσίου με αναδρομική ισχύ
– Ποιοι περιλαμβάνονται σε αυτό, αναλυτικά παραδείγματα
– Τι αποκαλύπτει στο Νewsit o Γ. Ρωμανιάς

Με πολύ δυσάρεστο τρόπο για εκατομμύρια ασφαλισμένους ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο που επικρατεί εδώ και αρκετό καιρό γύρω από το πετσόκομα που έρχεται στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας του Δημοσίου (στο οποίο δεν περιλαμβάνονται μόνο οι δημοσιοι υπάλληλοι) καθώς και της ΔΕΗ.

Όπως αποκάλυψε στο Νewsit o επιστημονικός σύμβουλος ΙΝΕ – ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Κουτρουμάνης “ο υπουργός Εργασίας μας ειπε ξεκάθαρα μέσω συνέντευξης που παραχώρησε ότι για όλες τις επικουρικές συντάξεις, παλιές και νέες, είτε ο ασφαλισμένος συνταξιούχος παίρνει επικουρική εδώ και 10χρόνια, είτε θα πάρει τώρα επικουρική θα κρατήσει 150 ευρώ και από το επιπλέον ποσό θα αφαιρεθεί 30%”.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
“Αυτό για κάποιον που παίρνει επικουρική 300 ευρώ σημαινει πως θα του κρατήσουν τα 150 ευρώ και από τα υπόλοιπα 150 θα του αφαιρεθεί το 30% δηλαδή 45 ευρώ και άρα το ποσό που θα του μείνει θα είναι 105 ευρώ. Ανάλογη θα είναι η αφαίρεση και σε όλες τις άλλες επικουρικές. Εχουμε δηλαδή μια γενναία αφαίμαξη των επικουρικών συντάξεων’

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
“Πέρα από αυτό σύμφωνα με πληροφορίες σε όλες τις επικουρικές το ποσό που ξεπερνά το 20% των συντάξιμων αποδοχών θα αφαιρεθεί. Μένει να το δούμε στο νέο νομοσχέδιο που θα αφορά αποκλειστικά τις επικουρικές ή σε μια τροπολογία που θα αφορά στις επικουρικές” επεσήμανει ο κύριος Ρωμανιάς.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
“Ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί τα νέα μέτρα να ισχύσουν από την 1/1/2012 τελικά φαίνεται πως θα ξεκινήσουν από την 1/11/2011. Ξεκινάνε δηλαδή τα νέα μέτρα δύο μήνες νωρίτερα” αποκάλυψε ο Γ.Ρωμανιάς.

ΑΦΟΡΑ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΚΟΥΡΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Η ρύθμιση αφορά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο συνταξιούχους που έχουν σύνταξη επικουρική πάνω από 150 ευρώ και φυσικά αφορά όλους τους μελλοντικούς δικαιούχους.
Αφορά όλα τα ταμεία ακόμη και αυτά που δεν έχουν πρόβλημα οικονομικό όπως για παράδειγμα το ΤΕΑΠΟΚΑ που είναι το καλύτερο ταμείο δίχως προβλήματα, επίσης από το δεύτερο στη σειρά καλύτερο ταμείο το ΤΕΑΔΥ που είναι το επικουρικό των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι σαφές δηλαδή ότι όλη η ιστορία έχει χαρακτήρα αφαίμαξης, έχει χαρακτήρα αφαίρεσης χρημάτων από τις επικουρικές συντάξεις για να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα προς ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού και για την εξόφληση των δανειστών”.

ΚΟΒΟΥΝ ΤΟ 20% ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ ΤΩΝ ΔΙΑΚΑΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
“Καταρχάς μιλούμε για το εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, δεν αφορά όμως μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους καθώς εκεί έχουν ενσωματωθει με τον νόμο 3655 και άλλοι λογαριασμοί πρώην ταμείων για το εφάπαξ. Έχουμε ήδη μια νομοθετική παρέμβαση εδώ και 3 μήνες όπους εχει κόψει ένα 10% από το εφάπαξ όλων των κατηγοριών των δικαιούχων εφάπαξ αναδρομικά από την 1η Γενάρη του 2010 καθώς το ταμείο αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες στο νέο νομοθέτημα που εντός των ημερών θα κατατεθεί θα έχουμε ένα δεύτερο κόψιμο 10% το οποίο και αυτό θα έχει αναδρομική ισχύ. Θα οδηγήσει σε μείωση του δικαιούμενου εφάπαξ σε συνολική μείωση κατά 20%” αποκάλυψε ο κύριος Ρωμανιάς.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους δικαιούχους της ΔΕΗ οι οποίοι έχουν και αυτοί υποστεί μειώση 10% και τώρα θα υποστούν νέα μείωση 15% που θα ισχύσει αναδρομικά και αυτή απο την 1η Γενάρη του 2010.

ΠΟΣΟΥΣ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ‘ΨΑΛΙΔΙ” ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ
“Η μείωση κατά 20% στο εφάπαξ αφορά καταρχήν 41.000 ανθρώπους του δημοσίου, αφορά επίσης άλλους 5 με 6 χιλιάδες ανθρώπους που τα ταμεία τους είναι συνδεδεμένα με το ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων όπως οι εργαζόμενοι στους Δήμους ή οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία. Και αφορά και άλλους για παράδειγμα από τη ΔΕΗ γύρω στις 3 με 4 χιλιάδες και βέβαια αφορά όλους τους μελλοντικούς δικαιούχους, δηλαδή έναν πολύ μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων” είπε τέλος ο κύριος Ρωμανιάς.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κυρίου Ρωμανιά:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 15%

Το όνειρο του εφάπαξ έγινε τελικά…εφιάλτης

Περικοπές και στο εφάπαξ των αστυνομικών;

Διπλό ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις




Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε