Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Αισιόδοξος ο Παπακωνσταντίνου για την οικονομία

“Το πρόγραμμα των διαρθωτικών μεταρρυθμίσεων προχωρά κανονικά” επισημαίνει ο υπ. οικονομικών. Προσθέτει οτι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει.

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας και ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα γενικότερης προσπάθειας, ώστε να βγεί η χώρα από το “τούνελ”, εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε εφόλης της ύλης συνέντευξή του στον “Κόσμο του Επενδυτή”.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εκφράζει τη βεβαιότητα ότι σήμερα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι γιατί το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προχωράει κανονικά, αν και επισημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός γιατί το έργο της κυβέρνησης είναι δύσκολο και υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μεταξύ άλλων αποκάλυψε οτι μέσα στο πρώτο εξάμηνο έχει εισπραχθεί περίπου 1 δισ. ευρώ από παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Επίσης, δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για το επίπεδο της αύξησης των εσόδων, που είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο, εκτιμώντας πως τα αποτελέσματα θα φανούν το προσεχές διάστημα όταν θα ενσωματωθεί και η δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ, από 1ης Ιουλίου.  Δηλώνει κατηγορηματικά ότι η δεύτερη δόση του δανείου, στο πλαίσιο του μνημονίου είναι εξασφαλισμένη, γιατί όλοι οι όροι που τέθηκαν έχουν εκπληρωθεί. Σημειώνει ότι έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για μια σειρά θεμάτων όπως η εξυγίανση του ΟΣΕ, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι τόσο οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, όσο και γενικότερα η αγορά περνούν δύσκολες ώρες, αλλά υπενθυμίζει κάτω από ποιές συνθήκες ελήφθησαν τα δημοσιονομικά μέτρα. Προαναγγέλει ότι στα δημόσια νοσοκομεία θα μπούν ελεγκτικές εταιρίες, γιατί όπως σημειώνει, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση.

Σε ότι αφορά τη πρόταση Σάλλα για Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, επαναλαμβάνει ότι θα εξεταστεί μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες και προσθέτει ότι οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα προχωρήσουν ανάλογα με τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξή του τάσσεται υπέρ των συγχωνεύσεων τραπεζών, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο το επιβάλει το διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον και καλεί τις τράπεζες να μπούν ξανά στο παιχνίδι χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις που δέχεται ακόμη και εκ των έσω του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζει ότι δεν εφαρμόζει μια προσωπική του πολιτική, αλλά υλοποιεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης που λαμβάνονται συλλογικά.

   

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε