Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ακίνητο και σήμερα το ΜΕΤΡΟ – Πόλεμος αριθμών κυβέρνησης εργαζομένων για το ποιές είναι οι αληθινές αμοιβές – Απειλούν ακόμα και με επιστράτευση

Ακίνητο και σήμερα το ΜΕΤΡΟ – Πόλεμος αριθμών κυβέρνησης εργαζομένων για το ποιές είναι οι αληθινές αμοιβές – Απειλούν ακόμα και με επιστράτευση

– Σε μάχη μέχρις εσχάτων εξελίσσεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης – εργαζομένων σε ΜΕΤΡΟ, Ηλεκτρικό και ΤΡΑΜ
– Η κυβέρνηση κατηγορεί τους εργαζόμενους ότι απεργούν αλλά πληρώνονται κανονικά και οι εργαζόμενοι απαντούν ότι η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις είναι σχεδόν καθολική
– Ποιά είναι η αλήθεια για τις μικτές αποδοχές των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς
– Στην δικαιοσύνη προσέφυγε και σήμερα η ΣΤΑΣΥ για να κυρηχθεί παράνομη η απεργία
– ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 16.00

Πολλά ακούγονται και για τους μισθούς που παίρνουν οι εργαζόμενοι σε ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ και ΗΣΑΠ. Ακόμα και μετά τις μειώσεις που έχουν γίνει, ο μέσος όρος αποδοχών τους προκαλεί αίσθηση με ποσά που φαντάζουν εξωπραγματικά ακόμα και για τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δίνει στην δημοσιότητα το υπουργείο Μεταφορών. Γιατί, οι εργαζόμενοι δίνουν άλλα στοιχεία.

Οπως δήλωσε στο Newsit o Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος “η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει όλα τα μέτρα τα οποία χρειάζονται ωστε η προσφυγή στο δικαίωμα της απεργίας να γίνεται με βάση το νόμο και το σύνταγμα, να τηρούνται οι προθεσμίες και να μην ταλαιπωρούνται ασκοπως οι Αθηναίοι που για να πάνε στην εργασία τους κινούνται με τα Μέσα Μεταφοράς. Από αυτή την άποψη είναι προφανές οτι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να το σκεφτούν καλύτερα και να οργανώνουν τις απεργίες τους με τρόπο που να είναι συμβατός με το σύνταγμα και με τους νόμους”.

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt, ο κ.Σταθόπουλος…

Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν ότι το ενιαίο μισθολόγιο καταργεί τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Το υπουργείο λεει ότι οι μισθοί τους είναι προκλητικοί.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εργαζόμενοι σε ολα τα μέσα σταθερής τροχιάς παίρνουν κατά μέσο όρο 3.333 ευρώ μικτά.

Αυτό το ποσό προκύπτει από την διαίρεση των 100 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν το μισθολογικό κόστος το 2012 για τους συνολικά 2.500 εργαζόμενους σε όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Σύμφωνα ωστόσο με τους εργαζόμενους ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών στο ΜΕΤΡΟ είναι: 1.500€ μικτά

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών στον ΗΣΑΠ είναι: 1.500-1.600€ μικτά

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών στο ΤΡΑΜ είναι: 1.200 – 1.300€ μικτά

Σύμφωνα επίσης με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για την απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Ιανουαρίου η συμμετοχή ήταν η εξής:

Από τους 1300 συνολικά εργαζόμενους στο Μετρό απεργία έκαναν οι 510, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν ρεπό και άδειες και ασθενείς.

Στις 18 Ιανουαρίου:

Από τους 1300 συνολικά εργαζόμενους στο Μετρό απεργία έκαναν οι 710, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν ρεπό και άδειες και ασθενείς.

Στις 19 Ιανουαρίου:

Από τους 1300 συνολικά εργαζόμενους στο Μετρό απεργία έκαναν οι 290, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν ρεπό και άδειες και ασθενείς.

Στις 20 Ιανουαρίου:

Από τους 1300 συνολικά εργαζόμενους στο Μετρό απεργία έκαναν οι 270, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν ρεπό και άδειες και ασθενείς.

Tι απάντησαν οι εργαζόμενοι

Αμεση ήταν η απάντηση στα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης από την Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ. Βάσει των στοιχείων του σωματείου, στην απεργία της Παρασκευής 18 Ιανουαρίου το ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων στον ηλεκτρικό κυμάνθηκε στο 90%, καθώς από τους 712 εργαζομένους δεν απήργησαν μόνο οι 64.

Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο υπουργός Μεταφορών κ. Χατζηδάκης, αναφέρει η Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ, «η συμμετοχή των εργαζομένων είναι σχεδόν καθολική γιατί έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος από την κατάργηση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την επικείμενη καρατόμηση για πέμπτη φορά τα δυόμισι τελευταία χρόνια των μισθών μας».

Από την πλευρά των εργαζομένων του μετρό ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) Αντ. Σταματόπουλος μιλώντας στο Newsit ανέφερε ότι: ο μέσος όρος των μικτών αποδοχών στο ΜΕΤΡΟ είναι 1.500 ευρώ. Αν ενταχθουμε στο ενιαίο μισθολογιο ένας εργαζόμενος θα έπαιρνε 850 ευρω καθαρά.

Οπως δήλωσε στο Newsit o Αναπληρωτής Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στον ΗΣΑΠ, Λευτέρης Ρενιέρης “αυτή τη στιγμή ένας εργαζόμενος με 30 χρονια προϋπηρεσίας, ένα παιδί και νυχτερινά – αργίες και υπερωρίες παίρνει γύρω στα 1.600 με 1.700 ευρώ καθαρά το μήνα. Αν ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο ο εργαζόμενος αυτός θα επαιρνε 1.100 ευρώ καθαρά με 30 χρόνια εργασίας”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, Μιχάλης Γαζής είπε στο Newsit “ο μέσος μισθός ενός εργαζόμενου είναι περίπου 1.200 με 1.300 ευρώ μικτά, δηλαδή 950 με 1.000 ευρώ καθαρά. Εμείς δεν αρνούμαστε την ένταξη μας στο ενιαίο μισθολόγιο,αρκεί τα 73 εκατομμύρια ευρώ που είναι προϋπολογισμένα από την τροϊκα και την κυβέρνηση να πάνε σε όλους τους εργαζόμενους μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας”.

Στην δικαιοσύνη και σήμερα η ΣΤΑΣΥ

Στα δικαστήρια προσέφυγε και σήμερα η διοίκηση των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ ΑΕ).

Σήμερα, ακινητοποιημένοι, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι οι συρμοί του μετρό, ενώ λεωφορεία και τρόλεϊ πραγματοποιούν στάσεις εργασίας από τις 11.00 έως τις 16.00.
Επίσης, στάσεις εργασίας πραγματοποιούν ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ, από τις 12.00 έως τις 16.00.
Τέλος, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία έχουν εξαγγείλει, για την ερχόμενη Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου, στάση εργασίας και γενική συνέλευση από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αγνοούν την απόφαση της Δικαιοσύνης και συνεχίζουν την απεργία – Χωρίς Μετρό 1,5 εκατ. επιβάτες – Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία, τρόλεϊ, ΗΣΑΠ, Τραμ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε