Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Άκου το σήμα κινδύνου – Νοιάσου για το νερό!

Το νερό είναι πηγή ζωής… μπορεί να το έχεις ακούσει εκατομμύρια φορές είναι όμως μια μεγάλη αλήθεια. Σκέψου: Το 80% του ανθρώπινου οργανισμού αποτελείται από νερό.

 Όσο πιο καλά ενυδατώνεις τον οργανισμό σου, τόσο πιο υγιής και όμορφος δείχνει! Αλλά και το περιβάλλον έχει ανάγκη από το νερό για να δείξει πιο όμορφο, πιο ζωντανό. Όπως καταλαβαίνεις το νερό είναι πολύτιμο και πρέπει να λάβουμε όλοι τα μέτρα μας για να μην πούμε το… νερό, νεράκι!

Άκου το σήμα κινδύνου…

Θα μπορούσε κανείς να πει πως ανήκουμε στους τυχερούς. Αυτή την ώρα που μιλάμε, το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας! Και το πρόβλημα δεν βελτιώνεται, το αντίθετο! Τα ποστοστά αστικής και βιομηχανικής χρήσης νερού υπολογίζεται πως θα διπλασιαστούν μέχρι το 2050. Εως το 2025 το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπο με την έλλειψη νερού ακόμη και για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες!

Ποια είναι η λύση; Είναι καιρός να κάνουμε οικονομία. Μπορεί να ακούγεται “ειρωνικό” στις μέρες μας να χρειαστεί να κάνεις οικονομία και στο νερό, όμως υπάρχει ο τρόπος να έχεις όλες τις ανέσεις που σου προσφέρει το νερό, χωρίς να το σπαταλάς. Οι μη-συμβατικοί υδατικοί πόροι (ΜΣΥΠ) είναι η ευκαιρία που έχουμε να “ανακυκλώνουμε” στην ουσία το νερό και έτσι να μην μας λείψει ποτέ.

Σε μια από τις σπάνιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, το πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης “Αποστολή για το νερό” της Coca cola και η Global Water Partnership – Mediterranean διοργανώνει ένα Συνέδριο στις 14 Σεπτεμβρίου στο Ξενοδοχείο Hilton με σκοπό την εξεύρεση κοινής στρατηγικής για την Ανάπτυξη Διαχείρισης Μη Συμβατικών Υδάτινων Πόρων στην Μεσόγειο. Είναι πολύ σημαντικό να συζητηθεί ο τρόπος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια να βρεθούν λύσεις για το νερό. Ένα συνέδριο που θα ξεδιπλώσει τις επιτυχημένες προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στη Μεσόγειο, αλλά και με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα.

Τι είναι όμως οι ΜΣΥΠ;

Καλά όλα αυτά, όμως αναρωτιέσαι τι είναι ακριβώς αυτές οι εναλλακτικές που θα βοηθήσουν στην προστασία του νερού. Μπορεί ο όρος μη συμβατικός να σου ακούγεται σαν από διάλεξη πανεπιστημιού, όμως οι τρόποι για να γίνει κάτι τέτοιο στην πράξη είναι σχετικά απλοί:

– Συγκέντρωση του νερού της βροχής! Δεν είναι μόνο το καλύτερο για τα μαλλιά σου, που θα τα κάνει απαλά και λαμπερά. Είναι και ένας πολύ έξυπνος τρόπος να εξοικονομήσεις ποσότητες νερού που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για οποιαδήποτε εργασία. Μια τεχνική που έρχεται από την αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο και η οποία όμως μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη.

– Με τη δύναμη της θάλασσας. Αφαλάτωση! Πολλές φορές ακούγεται ειρωνικό. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η αύξηση της θερμοκρασίας λιώνουν τους πάγους και αυξάνουν τη στάθμη του νερού, την ίδια ώρα που το νερό που μπορείς να πιεις μειώνεται δραματικά. Κινδυνεύουμε δηλαδή να “πνιγούμε” από το θαλασσινό νερό και παράλληλα να αφυδατωθούμε από την έλλειψη πόσιμου νερού. Η αφαλάτωση είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιούν ήδη πολλές χώρες. Ακόμη και στην Ελλάδα εφαρμόζεται σε πολλά νησιά. Μπορεί να μην είναι πόσιμο, είναι όμως κατάλληλο για πλύσιμο, πότισμα και κάθε άλλη χρήση.

– Ανακύκλωση των λυμάτων! Πόσα χρόνια ακούς για τον βιολογικό καθαρισμό στο σύστημα αποχέτευσης; Το επόμενο βήμα πρέπει να γίνει στην αξιοποίηση αυτών των επεξεργασμένων στο βιολογικό καθαρισμό λυμάτων κυρίως για αρδευτικούς σκοπούς.

– Ημιακάθαρτα/“Γκρίζα νερά”: Θα μπορούσες να φανταστείς ποτέ πως το νερό που μόλις έβγαλε το πλυντήριο ρούχων είναι πολύτιμο; Ή αντίστοιχα από το ντους και το πλύσιμο των πιάτων; Κι όμως υπάρχει η δυνατότητα να συλλεχθεί αυτό το νερό, να ανακυκλωθεί, να απολυμανθεί και να χρησιμοποιηθεί και πάλι για τις ανάγκες του σπιτιού. Πότισμα, καζανάκι, πλύσιμο εξωτερικών χώρων και παρόμοιες εργασίες που απαιτούν αρκετό νερό μπορούν να γίνουν με αυτόν τον τρόπο.

Τρόποι υπάρχουν! Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να έρθουν κράτη, αλλά και εταιρείες σε συμφωνία. Να πάρουν πρωτοβουλίες και να δράσουν γρήγορα. Είναι σημαντικό να συμμετέχουν όλοι – κυβερνήσεις, τοπικές αρχές, ενώσεις καταναλωτών, ΜΜΕ – σε θέματα υδάτινων πόρων. Αλλά και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να επιτύχει σημαντική εξοικονόμηση νερού, αλλά και παραγωγή νερού, το οποίο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, όπως επίσης και να επενδύσει μέσω της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στον τομέα αυτό.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε