Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Αλαλούμ με το ηλεκτρονικό εισιτήριο! Πήραν πίσω την απόφαση οι εργαζόμενοι

Αλαλούμ με το ηλεκτρονικό εισιτήριο! Πήραν πίσω την απόφαση οι εργαζόμενοι

Κανονικά μπορεί να εκδώσει τελικά κάποιος και σήμερα ηλεκτρονικό εισιτήριο, σύμφωνα με τα λεγόμενο του Προέδρου του σωματείου των εργαζομένων στην ΣΤΑΣΥ.

Όπως αναφέρει στο newsit.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ, Λευτέρης Ρενιέρης αργά χθες το βράδυ αποφάσισαν να πάρουν πίσω την απόφαση για αναστολή έκδοσης των ηλεκτρονικών εισιτηρίων.

Όπως λέει, τρομοκρατήθηκαν με τις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών.

«Τα προβλήματα παραμένουν», είπε στο newsit.gr ο κ. Ρενιέρης «αλλά την απόφαση την πήραμε πίσω». Είπε ακόμα ότι το απόγευμα θα συνεδριάσουν εκ νέου.

Ακούστε τον πρόεδρο των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ, Λευτέρη Ρενιέρη:

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Πέμπτης 04/10/2017, έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία μια ανακοίνωση με την οποία οι εργαζόμενοι ξεκαθάριζαν ότι από σήμερα 05/10 δεν θα εξέδιδαν ηλεκτρονικό εισιτήριο λόγω δυσλειτουργιών στο σύστημα.

Ακολούθησε παρέμβαση – προειδοποίηση του υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών έδωσε εντολή να παραπεμφθεί άμεσα στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης όποιος εργαζόμενος της ΣΤΑΣΥ αρνηθεί να εκδώσει ηλεκτρονικό εισιτήριο ή ηλεκτρονική κάρτα.

Παράλληλα, ζήτησε να ενημερωθούν αμέσως οι εισαγγελικές Αρχές και να πράξουν τα δέοντα.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισε πως από σήμερα, 5  Οκτωβρίου 2017 καταργείται η έκδοση χάρτινων καρτών. Θα εκδίδεται μόνο η ηλεκτρονική κάρτα. Όπως και ισχύει.

Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως από το τέλος του Οκτωβρίου θα εκδίδονται και επικυρώνονται μόνο ηλεκτρονικά εισιτήρια.

Τι είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Το αυτόματο ηλεκτρονικό κόμιστρο αποτελείται από το ηλεκτρονικό εισιτήριο (ΑΤΗ.ΕΝΑ Ticket) και την απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα (ATH.ENA Card).

Αντίστοιχα, έχει ξεκινήσει να διατίθεται στην αγορά και η προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα (ATH.ENA Card), η οποία εκδίδεται σε ορισμένους σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού και ειδικότερα, στους σταθμούς Σύνταγμα, Αγ. Μαρίνα, Δ. Πλακεντίας, Ελληνικό, Ανθούπολη, Πειραιάς, Κηφισιά, Ομόνοια και Αττική.

Πως να εκδώσετε προσωποποιημένη κάρτα

Για την έκδοση προσωποποιημένης κάρτας από Τερματικό Έκδοσης Καρτών (ΤΕΚ) απαιτείται o επιβάτης να προσκομίσει επίσημο έγγραφο που να προσδιορίζει τον αριθμό ΑΜΚΑ, την αστυνομική του ταυτότητα ή εναλλακτικά, για μη Έλληνες υπηκόους, απαιτείται διαβατήριο και η εισαγωγή ενός 8ψήφιου κωδικού.

Μέσω του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, επιδίωξη του ΟΑΣΑ είναι η παροχή συνδυασμένων προσφορών κομίστρων σε επιβάτες, η δικαιότερη τιμολογιακή πολιτική (μελλοντικά εξετάζεται η εφαρμογή «ζωνικού» συστήματος), η διευκόλυνση των επιβιβάσεων και μετεπιβιβάσεων και η αντιμετώπισης της εισιτηριοδιαφυγής.

Στo ηλεκτρονικό εισιτήριο και στην ηλεκτρονική απρόσωπη κάρτα, ο επιβάτης μπορεί να προμηθευτεί προϊόντα, όπως:

Το πακέτο των 10 + 1 εισιτηρίων (το 1 εισιτήριο είναι δωρεάν), το ημερήσιο εισιτήριο των 4,5 ευρώ, το πενθήμερο εισιτήριο των 9 ευρώ, το τουριστικό εισιτήριο των 3 ημερών για όλα τα μέσα (περιλαμβάνει 1 διαδρομή από και προς το αεροδρόμιο) των 22 ευρώ, τα εισιτήρια προς το αεροδρόμιο, κτλ.

Η διάθεση του πολλαπλού «έξυπνου» εισιτηρίου και της απρόσωπης «έξυπνης» κάρτας γίνεται, προς το παρόν, με προϊόντα αξίας άνω των 4,5 ευρώ.

Δηλαδή, κάποιος δεν μπορεί να τα προμηθευτεί, την πρώτη φορά, με 1,4 ευρώ που είναι η αξία του υπάρχοντος ενιαίου εισιτηρίου. Ωστόσο, μετά μπορεί να κάνει επαναφόρτιση με 1,4 ευρώ.

Η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι ότι η απρόσωπη «έξυπνη» κάρτα αποθηκεύει και χρηματική αξία.

Έκδοση προσωποποιημένης κάρτας

Για την έκδοση προσωποποιημένης κάρτας από Τερματικό Έκδοσης Καρτών (ΤΕΚ) απαιτείται o επιβάτης να προσκομίσει: 

– επίσημο έγγραφο που να προσδιορίζει τον αριθμό ΑΜΚΑ,

– την αστυνομική του ταυτότητα ή εναλλακτικά, για μη Έλληνες υπηκόους, απαιτείται διαβατήριο,

– εισαγωγή 8ψήφιου κωδικού.

Ο εκδότης εισάγει στην εφαρμογή του ΤΕΚ τον ΑΜΚΑ, το  όνομα, το επώνυμο καθώς και το μήνα και έτος γέννησης.

Στη συνέχεια προχωρά σε επιβεβαίωση της ταυτότητας του επιβάτη,  ο οποίος εισάγει τον 8ψήφιο κωδικό ασφαλείας.

Τέλος, ο εκδότης προχωρά σε λήψη φωτογραφίας του επιβάτη (μέσω της φωτογραφικής μηχανής που διαθέτει το ΤΕΚ ή μέσω σάρωσης προεκτυπωμένης φωτογραφίας) και εκδίδει την έξυπνη κάρτα.

Κατά τη διαδικασία έκδοσης της κάρτας το σύστημα παράγει και αποθηκεύει στη βάση δεδομένων το hashed value που προκύπτει από το συνδυασμό ΑΜΚΑ και κωδικού, καθώς και τον μήνα και έτος γέννησης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις